Demokratia vaatii puolustajansa

Viimeisten tuntien aikana on Yhdysvalloissa tapahtunut jotain ennen kuulumatonta. Demokraattisten voimien kautta maailman on tällaisessa tilanteessa tuomittava tapahtuneet laittomuudet. Niin teen minäkin.

Viimeisen Washingtonin-matkani aikana keväällä 2017, jolloin osallistuin kansainväliseen tiedusteluhistorian tutkijakonferenssiin, ostin kotimatkalle mukaan painavan kirjasen, joka sisälsi Yhdysvaltojen perustuslait. Kannessa lukee ”The Constitution of The United States of America”. Se on toiminut jo kaksi vuosisataa esimerkillisesti. Vallanvaihdokset ovat tapahtuneet rauhallisesti ja laillisesti. Nyt on tullut särö.

Perustuslain totaalinen, joskin hetkellinen ohittaminen on äärimmäisen huolestuttavaa. On nähty viimeisten viikkojen aikana, miten Yhdysvaltojen instituutiot ovat kuitenkin kestäneet istuvan presidentin äärimmäiset hyökkäykset. Näin käy loppuun asti nykyisen presidentin osalta. Näyttävä viralta paneminen voisi silti olla kansainvälisestikin perusteltu ja oikeasuuntainen toimi. Varapresidentti Mike Pencen rooli on noussut keskiöön. Itse asiassa olen häntä pitänyt viimeisten vuosien aikana vakauttavana tekijänä arvaamattoman presidentin aikana.

Demokraattisesti valitun kansanedustuslaitoksen väkivaltainen valtaaminen on historiallisessa katsannossa ollut usein vakava seurauksiltaan.

Uskon Yhdysvaltojen kykenevän  palaamaan historialliseen rooliinsa länsimaisen demokratian puolustajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu