Euroopan puolustuspolitiikka; minkälainen?
Eurooppalainen puolustuspilari odottaa muokkaajaansa. Tällaiseen johtopäätökseen päätyy helposti, kun eurooppalaista yhteistyötä puolustuksen alalla tarkastelee konkretian tasolla. Kun brexit alkaa pian olla totisinta totta, vanhan 28/EU:n suurin sotilasmahti Iso-Britannia liittyy kuitenkin edelleen monitahoisesti Euroopan puolustukseen, mutta pääsääntöisesti koetellun Naton kautta.
Brittien EU-jäsenyys ei laittanut unionin (Euroopan) omaa puolustusta rakenteille, vaikka yhteiseloa kesti 47 vuotta. Entä nyt?
Ajatus Euroopan omasta armeijasta on toistuvasti tyrmätty vuoden 1953 jälkeen yhtä tehokkaasti kuin Ranskan parlamentti sen silloin teki. Silloin armeija oli olemassa paperilla pantavaksi täytäntöön, vaikka Nato oli jo toiminut nelisen vuotta. Ranskalla oli monta sormea pelissä, myös oman Nato-suhteensa heikentämisessä, mikä toki on jo korjautunut. Kokemukset natsi-Saksasta miehityksineen ja siitä kummunnut Saksan pelko ohjasivat pitkään Ranskan turvallisuuspolitiikkaa, vaikka poliittiset suhteet normalisoituivat.
Kun Yhdysvaltain presidentti/valittu/vahvistettu Joe Biden astuu tammikuussa 2021 virkaansa, on Bidenin sanoin aika ”kääntää sivua” ja katsoa ennakkoluulottomasti myös puolustuksen osalta tulevaisuuteen. Saksa on yksi meistä eurooppalaisista, vaikka onkin kookas.
Euroopan integraatio syvenee vääjäämättömästi. Maailmalla liikkuu niin suuria voimia, joiden antamaan haasteeseen on vaikea vastata muutoin kuin kattavalla eurooppalaisella konseptilla. Uskon Atlanttisen suhteen tervehtymiseen Bidenin kaudella, mutta katseen täytyy olla kauempana. Entä jos joku tumppi lähivuosikymmeninä yllättää uudestaan? Yhdysvalloissa presidentinvaalit ovat joka neljäs vuosi, mikä on ohikiitävä hetki kansakuntien historiassa. Euroopan täytyy olla valmis tulevaisuudessa kestämään jonkinlaisen uustumpin paremmin kuin tämän oikean Donald Trumpin pian päättyvän nelivuotiskauden.,
Lähden siitä, että integroituvan Euroopan poliittiset ja sotilassuhteet koetellusti vahvojen demokraattisten instituutioiden Yhdysvaltojen kanssa pysyvät lujina ja kestävinä tulevaisuudessa. Eurooppalaisten instituutioiden tulee pysyä samalla korkealla tasolla kaikissa EU:n jäsenmaissa.
Yhdysvallat on ylivoimainen sotilasmahti, mutta eurooppalaisten EU-Nato-maiden puolustusbudjettien kasvattaminen on alkanut. EU tarvitsee omia muskeleita jatkuvasti levottomammaksi äityvässä maailmassa, jossa on useita voimapesäkkeitä, kuten esimerkiksi Kiina ja Venäjä, joiden kanssa asioiminen helpottuu riittävän omaehtoisen voimaselkänojan vallitessa.
Saksa on silminnähden useiden lähteiden mukaan irtaantumassa siiliasemistaan vastaamaan potentiaaliaan panostaa yhteiseen eurooppalaiseen puolustukseen. Reipasta budjettivarojen nousua on odotettavissa.
Julkisten tietojen mukaan Saksan puolustusbudjetti nousee jo vajaaseen 50 miljardiin euroon. EU:n ainoaksi ydinasevallaksi jäävä Ranska etenee 40 miljardin euron voimalla. Ranskalais-saksalaisia yhteishankkeita on luvassa, kuten tuore hanke tarkasti tasapainotetun tulevaisuuden panssarivaunun kehittämiseksi osoittaa.
Puolustuksen rakentaminen on tunnetusti hidasta puuhaa. Suomen on tarkkaan seurattava tilanteita, mutta tehtävä myös aloitteita.
Ruotsin uudet ilmeet Nato-optiosta on pantu tarkasti merkille. Nato ja Ruotsi ei ole mikään uusi sanapari. Puolustusyhteistyö Suomi-Ruotsi on hyvä ja tärkeä asia, mutta voisiko EU-konteksti olla kokonaisuuden ratkaisu? EU ei suosi erillisiä liittoja sisällään, ei myöskään Nato. Vai pitäisikö käynnistää virallisesti yhteishanke ”Suomi ja Ruotsi yhtä jalkaa Natoon”? Sitten olisimme mukana täysivaltaisesti vaikuttamassa, miten Euroopan oma puolustus voisi muotoutua.
Ensimmäinen kysymys on se, että kuka on EUn alueelle hyökkäämässä. Vasta vastauksen jälkeen on mahdollista miettiä toimia.
Edustan hieman eri näkemystä kuin natottajat. Lähivuosikymmeninä EUn suurin uhka ei ole Venäjä. Sen sijaan sitä ovat kehitysmaat ja erityisesti islamilainen maailma ja Afrikka. Niiden todennäköinen uhka meille on moninkertainen Venäjään nähden.
Asiasta ei haluta puhua, koska tämä uhka esitetään uhrina. On poliittisesti epäkorrektia kertoa asia kuten se on. Kymmenien ja jopa satojen miljoonien massamuutto tuhoaa EUn pahemmin kuin mihin Venäjä ikinä kykenisi.
Meille on helpommpi ajatella tappaa puolustaaksemme itseämme hyökkääviä venäläisiä kuin massojen virtaa jostain muualta.
Ilmoita asiaton viesti
Juurihan se tänään hyväksyttiin EU:n 8 miljardin kokoinen puolustus-budjetti.
https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/12/14/provisional-agreement-reached-on-setting-up-the-european-defence-fund/#
Ilmoita asiaton viesti
No eipä tuo paljon ole. Puuttuu pari nollaa perästä..
Ilmoita asiaton viesti
Saksan puolustusministerin ja CDU: n puheenjohtajan mukaan EU- puolustus on pelkkä vitsi ilman USA:n ja Britannian NATO- turvatakuita.
Se siitä EU- puolustuksesta sitten sinänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Puolustuspolitiikka on onnistunutta silloin, kun rauha vallitsee, eikä tarvitse sotia. Kääntäen hyvin vanhalla tavalla: jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. Ja edelleen: tyhjiöt täyttyvät aina.
Ilmoita asiaton viesti
Trump on ajanut ihan oikeaa asiaa – kaikkien NATO-maiden täytyy investoida sotilaalliseen maanpuolustustukseen vähintään 2% BKTstä – vapaamatkustajia ei sallita.
Myös Suomen pitää nostaa puolustusmäärärahat nopeasti ja pysyvästi vähintään tasolle 2% BKTstä – sekä tietysti liittyä demokraattisten maiden puolustusliiton NATO jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Koko Euroopan puolustuksen kompastuskivenä on se, että I- ja II-maailmansodan kauhujen jälkeinen maailma ei salli Saksan nousta enää koskaan merkittäväksi sotilasmahdiksi.
Veikko Huovinen kirjoitti osuvasti romaanissaan Veitikka, että Saksan kansa on omimmillaan silloin kun marssilaulut soivat ja rautasaappaat kolisevat.
Saksa on Euroopan väkirikkain sekä samalla taloudellisesti hyvinvoivin valtio. Sillä olisi sekä taloudelliset, että tekniset edellytykset nousta sotilaalliseksi suurvallaksi.
Ranska ei sellaista tule varmuudella hyväksymään, eikä Saksan vasemmistokaan ole asiasta kovin innostunut.
Tästä huolimatta rautasaapas on ottanut jälleen ensi askeliaan Saksan rajojen ulkopuolella Saksan armeijan seikkaillessa lähi-idän kriisipesäkkeissä.
Historiallisista näkökulmista katsottuna Euroopan yhteinen puolustus kaatuu nimenomaisesti pelkoon Saksan uudesta sotilaallisesta noususta.
Sellainen olisi sallittava, jos puolustus aiotaan rakentaa jonkin muun kuin ydinpelotteen varaan.
Vähintään 2% BKT:sta vuodessa saa Saksassa jo perkeleelisen armeijan. BKT oli 3.9 biljoonaa USD v. 2019, siitä 2% on noin 78 miljardia dollaria. Sillähän saisi 400 häivehävittäjää vuodessa ilman velanottoa. Saksa voisi varustaa itselleen parissa vuodessa USAAF:ia vastaavan ilma-aseen.
Saksalaiset itsekin tajuavat, etteivät tarvitse 2% bruttokansantuotteestaan asevarusteluun. Vähempikin riittää.
Vertailuna. Suomen armeija pärjää 2 miljardilla vuodessa.
Ilmoita asiaton viesti
Haluaisin esittää oman henkilökohtaisen kiitokseni Jukka Seppiselle Suomen puolesta tehdyn työn vuoksi. Tämä kommentti ei liity suoraan blogin aiheeseen. Jouduin ongelmiin Venäjän ulkomaantiedusteluun liittyvien verkostojen kanssa 2016 ja olen sittemmin lukenut Seppisen tuottamaa kirjallisuutta aiheesta Neuvostovakoilu. En halua kommentoida sisältöä tai aihetta laajemmin.
Ilmoita asiaton viesti