Ison-Britannian kansainvälinen uusi kansallinen rooli haussa
Ison-Britannian tuleva kansainvälispoliittinen rooli on erittäin kiinnostava aihe seurata ja tutkia. Kun brexit tuli puun takaa ja kaaoksenomaisen informaatiosotkun takaa asian alullepanneen hallituksen ei-toivottuna tulemana, kukaan ei ollut ehtinyt eikä voinutkaan hahmottaa, minkälaisen roolin Iso-Britannia voisi saada 47 eurooppalaisen vuoden jälkeen.
Myöskään suomalainen media ei ole erityisemmin raportoinut Isosta-Britanniasta tästä näkökulmasta.
Kun ero vihdoin neljä ja puoli vuotta erikoisen kansanäänestyksen jälkeen tulee voimaan parin viikon kuluttua, ensimmäiset merkit kansainvälisen roolin hakemisesta alkavat piirtyä esille. Ensimmäinen ehto kansalliselle imperiumitaustaiselle maalle kuuluu: Isolla-Britannialla täytyy olla globaali rooli. Miten se onnistuu, on tietysti vielä avoin kysymys, mutta onhan maalla vanhastaan joitakin valttikortteja käsissään.
Heti täytyy mainita Britannian ydinasearmeijan koko ja kyvykkyys. Iso-Britannia edusti EU:ssa jopa neljännestä EU:n yhteenlasketusta sotilasvoimasta. Se on tietysti olemassa ja kehittyy edelleen Naton suojissa. Britannia on alueena Naton tärkeä strategisen johtamisen paikka pohjoisessa. Nato seuraa tarkasti arktisen ulottuvuuden kehitystä, mutta myös esimerkiksi Itämeren aluetta. Britannian Natosuhde tulee epäilemättä voimaan hyvin.
Kun EU:n jäsenmaista edelleen valtaosa on myös Naton jäseniä, tässä suhteessa ei tapahdu suurta muutosta brexitin myötä.
Britannia on vanhastaan merivalta. Tämä ei kuitenkaan takaa, olisiko Lontoon johtamaa Kansainyhteisöä enää nostettavissa ja rakennettavissa edes jonkinlaiseen loistoon. Tätä en oikein usko brittien edes yrittävän. Suuret valtiot, kuten Kanada, Australia, Intia ym. eivät ole enää saatavissa menneiden aikojen talutushihnaan.
Yhteistyökumppaneita kannattaa siis etsiä maailmalta myös muualta. Lontoon EU-suhde odottaa sekin muotoutumistaan, enkä ihmettele sitä tässä yhteydessä.
Alkaa näyttää siltä, että Iso-Britannia ja Japani ovat löytämässä toisiaan, lyömällä yhteistyön strategista kättä yhteen kahta kautta, pohjoisesta ja etelästä. Tämä piirre jo täyttäisi globaalisuuden vaatimusta.
Pohjoinen arktinen alue kiinnostaa niin Britanniaa kuin Japania. Merireitti on avautunut ja saattaa ilmastonmuutoksen tasaannuttua jäädä hyvin merkittävän vuotuisen avoimen liikennöitävyyden tasolle. Japani ja Iso-Britannia ovat monessa mielessä samoissa asemissa kulmillaan, keskisuuria valtoja. Japanillakin näyttäisi olevan halua vaikuttaa aiempaa enemmän maailmanmenoon.
Yhteistyö arktisella alueella on näitä maita varmasti kiinnostava sektori. Venäjä on kuitenkin ainakin hyvin pitkään tärkein, varmaan vaikeinkin arktinen valtio niin Japanista kuin Britanniasta katsottuna. Strategioita muuttanee kuitenkin fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja maakaasun, merkityksen hiipuminen, jopa katoaminen valtioita liikuttavine voimineen. Jäämeri kyllä kiinnostaa post-fossiilisessa maailmassa monesta syystä. Tämä asia on todella merkittävä tulevaisuuden muokkaaja.
Yhdessä Britannia ja Japani, mertenkulkijat, voisivat olla hyvin hyödyllisiä arktisen alueen regulaatiota kehitettäessä ja ongelmia ratkottaessa. Ja jälleen, Kiina tarvitsee muilta rajojen asettelua maailman eri kolkilla, siinä määrin sen profiili on nopeasti viime vuosina noussut, huolestuttavaan suuntaan.
Lontoolla on jo nyt kotikentällä närää herättävä, oma aktiivinen oman ”takapihan” toimija eli Skotlanti, jolla jo on omia näkemyksiä arktisen alueen yhteistyölle, vaikka sen valmistautumisessa itsenäiseen elämään EU:n jäsenenä. Skotlanti voisi olla ”gateway” arktiselle alueelle EU:sta katsottuna. Suomi kun nahjustelee tämän asian kanssa, eikä saa infraa kunnolla etenemään Keski-Euroopasta Jäämeren rannalle sitten millään. Kiinalaista rahaa kun nyt ei pidä missään nimessä lähteä hakemaan ja sen tarjouksia hyväksymään. Strateginen kiinalainen raha on jokaista penniä myöten kuitenkin kaikkialla maailmassa Kiinan Kommunistisen Puolueen kontrolloimaa ja valjastettu edistämään sen poliittisideologisia tavoitteita.
Toinen alue, jolla Iso-Britannia ja Japani virittelevät jotain yhteistä, on Afrikka. Maanosa on suuren murroksen edessä. On todennäköistä, että jatkossa Afrikan oma ääni alkaa kuulumaan entistä voimakkaampana. Tuo ääni hamuaa monipuolista yhteistyökumppanitarjotinta, eikä pelkästään Kiinaa, eikä varsinkaan siirtomaaisäntäasennetta. Tämän Iso-Britannia ja Japani ovat selvästi havainneet. Kummatkin maat laativat kiireen vilkkaa ohjelmia entisten papereiden päälle, mutta toisensa löytäneinä.
Maailma kuoriutuu uuteen tulevaisuuteen, eikä kaikki johdu koronapandemiasta, joka kuitenkin on kiihdyttänyt monia kehityskulkuja. Mikä on varmaa, on valtataistelujen jatkumo, kuten pelkkä rokotevarustautumiskisa osoittaa. Edelleen on syytä huoahtaa siksi, että Yhdysvaltoja johtaa pian jälleen kokenut järkimies, Joe Biden. Vapaa maailma tarvitsee Yhdysvaltain jatkumoa sellaisena kuin se ilmeni toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen siitä välittämisenä, miten länsimainen vapaa edustuksellinen demokratia ja riippumattomat tuomioistuintoiminnot jaksavat. Yhdysvalloilla on siihen riittävästi voimaa, kokoa – ja halukkaita länsimaisia liittolaisia. Presidentti Trumpin aikana tahto hiipui pahemman kerran ja liittolaissuhteet rapistuivat.
Vahva side varmasti säilyy Yhdysvaltain ja Ison-Britannian suhteessa. Sana ”erityissuhde” sen sijaan saattaa hyvinkin hiipua. Tämä asia ei välttämättä palaa entiselleen uudessa maailmanjärjestyksessä, johon Iso-Britannia hakee maksimaalista globaalia roolia.
Sanot ”Kiinalaista rahaa kun nyt ei pidä missään nimessä lähteä hakemaan ja sen tarjouksia hyväksymään. Strateginen kiinalainen raha on jokaista penniä myöten kuitenkin kaikkialla maailmassa Kiinan Kommunistisen Puolueen kontrolloimaa ja valjastettu edistämään sen poliittisideologisia tavoitteita.”
…….No tähän on helppo yhtyä.
Mutta sitten sanot:
”Edelleen on syytä huoahtaa siksi, että Yhdysvaltoja johtaa pian jälleen kokenut järkimies, Joe Biden. Vapaa maailma tarvitsee Yhdysvaltain jatkumoa sellaisena kuin se ilmeni toisen maailmansodan aikana ja sen jälkeen siitä välittämisenä, miten länsimainen vapaa edustuksellinen demokratia ja riippumattomat tuomioistuintoiminnot jaksavat. Yhdysvalloilla on siihen riittävästi voimaa, kokoa – ja halukkaita länsimaisia liittolaisia. Presidentti Trumpin aikana tahto hiipui pahemman kerran ja liittolaissuhteet rapistuivat”
Totuushan on nimenomaa se, että juuri Joe Biden on toitattanut Kiinan olevan harmiton eikä mikään vihollinen ja on sanonut, että Kiinan voimistuminen on USAn etu !.
Trumpin aikana alettiin tutkia Bidenin Kiinan yhteyksiä, jotka mm Hunter Bidenin kohdalla jäädytettiin vaalien ajaksi ja jotka FBI on nyt aloittanut uudelleen.
Mitä tulee mainitsemaasi Yhdysvaltalaiseen vapaaseen demokratiaan ja riippumattomiin tuomioistuimiin, niin lauselmaasi ei voi kuin ihmetellä.
On käynyt jokseenkin selväksi, ainakin yhdysvaltalaisille 30 %:lle demokraatteja ja 70%;lle republikaaneja, on selvää, että oikeuslaitokset ja vaalijärjestelmät eivät toimi kuten niiden pitäisi. Ne ovat politisoituneita ja rohkeus ei riitä todisteiden ja tukimusten selvittämiseksi. Tämä nähtiin viimeksi liittovaltion korkeimman oikeuden päätöksessä. Luottamus on karissut hälyttävälle tasolle.
Ja kun sanotaan, että Joe Biden astuu virkaan 20.1, niin kannattaisi miettiä hiukan yhtä asiaa.
Tony Bobulinskin kuulemiset pysäytettiin ennen vaaleja. Samoin tehtiin Hunter Bidenin kohdalla.
Kysymys kuuluu, miksi tätä ”suojasäätä” ei jatkettu tuonne 20.1.2021 saakka?
Mutta, FBI julkaisi asian yllättäen juuri nyt.
Kun puhut järkimiehestä, niin on varsin aiheelista kysyä, onko joku ehkä jossain alkanut ajatella sitä, mitä lopulta merkitsee maailman suurimman talous- ja sotilasmahdin kohdalla se, kuka on USAn presidentti?……Nyt ei kaikki palikat ole kohdallaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jos sallitaan, tuon vielä yhden näkökannan. Yhdysvaltojen hojruminen omassa demokratiassaan, joka on alkanut jo kauan sitten on vaarallinen ilmiö myös meillä.
Perustelut:
Meillä on sanottu, kuinka tärkeää meille on EUn yhteinen turvallisuus- ja puolueettomuuspolitiikka. Tätä tärkeämpää on kuitenkin transattlanttinen tiivis yhteistyö ja hyvät suhteet niin Britteihin kuin Yhdysvaltoihinkin. Kun joku aika sitten vielä puhuttiin EUn yhteisistä puolustusvoimista, kysyin asiasta ex-suurlähettiläs Jukka Valtasaarelta. Vastaus oli, että EUn yhteiset puolustusuunnitelmat ovat muutaman suklaamaan höpinöitä.
Mikäli USAn tilanne heikkenee hallinnollisesti, on vaarana, että siihen pyrkii sekaantumaan myös muita suurvaltoja. Muun muassa tästä syystä USAn liittovaltion korkein oikeus teki maalleen karhunpalvelluksen jättämällä tutkimatta 17 osavaltion jättämän kanteen ja siihen liitetyn aineiston. Epävarmuustilanne jatkuu.
Ja tähän vielä huomio lähialueelta. Mistä syystä Ruotsissa nousi NATO/liittymis/yhteistyöasia juuri nyt esille?
Ilmoita asiaton viesti
Saksan puolustusministeri ja CDU: n puoluejohtaja sanoi muutamia viikkoja takaperin, että EU: n yhteinen puolustus ilman USA:n ja Britannian tukea on vain pelkkä illuusio.
Ilmoita asiaton viesti