Korjausliikkeiden aika

Olen valvonut kaksi yötä viime vuosina ulkomaisten vaalien vuoksi. Yleensä ajattelen vaaleista, että aamulla ehtii hankkia vaalien tulokset tietoonsa. Brexit-kansanäänestys ja Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat erilaiset. Halusin kokea ja aistia koko prosessin mahdollisimman tarkasti. Kaikki viestimeni pauhasivat koko yön, vaikka saatoin hetkeksi torkahtaa.

Brexit-äänestyksen tunnelmat olivat kuin peilikuva näistä presidentinvaaleista. Kun Iso-Britannia jo näytti aamuyön tunteina jäävän Euroopan unioniin, toive murskautui seuraavien tuntien aikana.

Kun aamuyön tunteina välittyi tunnelma, että presidentti D. Trump saattaisikin voittaa, ahdistuin. Kun sitten kävikin niin, että kestosuosikkini Joe Biden parinaan Kamala Harris karkasi reiluun voittoon, tunnelmani vapautui perusteellisesti.

Vaaleista on tullut tuuttien täydeltä arvioita, jopa toistoa kaihtamatta. Mitä nyt seuraa Yhdysvalloissa? Uskon termin ”korjausliikkeiden aika” kattavan koko lailla paljon alkumetrien suunnasta. Valkoinen talo korjaa Trumpin kauden anomaliat ja puhuu asioista asioina selkokielisesti. Arvopohjainen läntinen maailma kuroutuu ottamaan kosketuspintaa presidentti Barack Obaman ajan saavutuksiin ja suunnistaa yhteistyöhakuisesti eteenpäin tuntemattomaan tulevaisuuteen näillä koordinaateilla.

Vaalin tulos on voitto länsimaiselle oikeusvaltiomallille, rauhanomaisille vallansiirroille ja atlanttisen suhteen vahvistumiselle uudestaan. Yksityiskohdista on sitten syytä kirjoittaa myöhemmin ja katsoa, mitä rakentavaa presidentti Trumpin sekasortoisesta kaudesta mahdollisesti jää viivan alle.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu