Lakkosotku

On tietenkin ollut hämmentävää seurata työmarkkinasekoilua viime aikoina kotomaassamme. Tarkkailijalle nousee yksi asia yli muiden. Kyse on lähtökohtaisesti 700 pakettilajittelijan kohtelusta. Päätöksen siirtymisestä toiseen halvempaan työehtosopimukseen teki valtion yrityksen Postin hallitus syyskuun alussa tänä vuonna.

Järjestäytyneen oikeusvaltio-periaatteen kannattajana mieleeni on noussut näkökohtia:

  1. Pakettilajittelijoiden asiassa on kyse matalapalkka-alasta. Sellaisen kyykyttäminen herättää oikeutettuja sympatia-aaltoja eri puolilla yhteiskuntaa, niin minunkin mielessäni. Postin hallituksen toimenpide diktaattina ei ole kovin briljantti.
  2. Ei ole käynyt ilmi, että kyseiset 700 ihmistä olisivat saaneet mahdollisuutta sanoa mieltään toimenpiteestä. Oikeusvaltion järjestö- ja yhdistyselämässä radikaalien muutosten täytyy johtaa jäsenien mielipiteen selvittämiseen esim. jäsenäänestyksen muodossa. Yhdistymisvapaus on keskeinen oikeusvaltion periaate.
  3. Ehdotukseni on: omistaja eli valtio irtisanoo Postin hallituksen, koska se on tehnyt moitittavan päätöksen, joka on johtanut epätoivottaviin seurauksiin laajalti yhteiskunnassa.
  4. Omistaja eli käytännössä maan hallitus peruuttaa lähtöruutuun Postin uuden hallituksen päätöksellä
  5. Järjestödemokratia toteutuu sillä, että pakettilajittelijat saavat sanoa sanansa heitä koskevassa erittäin tärkeässä asiassa.
  6. Kaikki tukilakot peruuntuvat nopeasti.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu