Ranska ja Saksa asettavat uusia EU:n tulevaisuuden peruspilareita

Euroopan integraation historialliset veturit Ranska ja Saksa ovat luoneet Euroopalle uusia mahdollisuuksia. Presidentti Macron on ollut aktiivinen viime aikoina Euroopan integraation syventämiseksi. Jarrumiehen rooli on langennut liittokansleri Angela Merkelille. Nyt nämä kaksi suurta eurooppalaista johtajaa ovat kohdanneet toisensa korona -pandemian aiheuttamassa katastrofissa pyrkimyksenään löytää tie sen seurausten selvittämiseksi.

Ranskalais-saksalaisia keskusteluja on käyty jo varsin pitkään. Liittokansleri Merkel ja presidentti Macron piirsivät 18.5.2020 yhteisessä etälehdistötilaisuudessa Euroopan käynnistämisen suuret linjat, joita he ovat valmiita vahvasti tukemaan (lähde: Le Monde 19.5.2020).

Päämäärä on selvä: yhteisymmärryksen tavoite on taata yhteismarkkinoiden ja eurovyöhykkeen integriteetti, jota Covid-19 -pandemia uhkaa ja on aiheuttanut suunnatonta tuhoa.

Ranska ja Saksa ehdottavat, että Komissio ottaa velkaa (s’endette) aina 500 miljardia euroa, joka siirtyy EU:n budjettikanavia pitkin valtioille, alueille ja toimialoille, joita pandemia on pahimmin kurittanut.

Tämän suunnitelman toteuttaminen merkitsisi todella suurta edistysaskelta Euroopan unionille ja varmistaisi sen tien tulevaan menestykseen, joka kuitenkin on kovan työn takana.

On syytä todella arvostaa liittokansleri Angela Merkelin joustavuutta tässä tilanteessa sekä presidentti Emmanuel Macronin aloitekykyä Euroopan integraation kehittämiseksi.

Tätä linjausta on syytä tukea kaikkialla Europan unionin jäsenmaissa, myös Suomessa.

 

Jukka Seppinen

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu