Sanoma Oy hamuaa lisää valtaa

Helmikuun 11. päivän uutinen oli tietty tieto siitä, että Sanoma Oy on tehnyt isot kaupat ja hankkinut omistukseensa mm. Aamulehden ja Satakunnan Kansan.

Sanoma Oy on tehnyt maakuntakaappauksia ennenkin. Aatos Erkon aikana 1990-luvulla Sanoma Oy hankki omistukseensa lehtiä Kaakkois-Suomesta. Kohteena oli koko joukko johtavia sekä paikallislehtiä Kymenlaaksosta, Etelä-Karjalasta ja Etelä-Savosta. Erinäisten järjestelyjen jälkeen Sanoma Oy möi tietojeni mukaan varsin äskettäin koko potin Keskisuomalainen-konsernille. Näin alueen moniarvoinen mediaviestintä on turvallisissa käsissä.

Nyt Sanoma Oy  ponnistaa länteen, Pirkanmaalle ja Satakuntaan. Samalla huoleni tarjonnan ja asenteiden kapeutumiseen roihahti jälleen aina motiiviksi tämän blogin kirjoittamiseen asti.

On turha uskoa ilman pitkäaikaista näyttöä siitä, että ostettujen lehtien moniarvoiset toimistuspolitiikat säilyisivät. Olen arvostanut erityisesti Aamulehteä. HS:n päätoimittaja ja toimistusjohtaja yrittävät valaa uskoa moniarvoisuuden säilymiseen. Yrityskauppoja ei tarvitse paljoa seurata, kun havaitsee yleisen kaavan: kaiken jatkumiseen vannotaan, sitten kuluu aikaa jonkin verran ja lopulta tehdas suljetaan.

Kun toimin pääasiallisesti ammattimaisena poliittisen historian tutkjana, olen joutunut useaan otteeseen havaitsemaan HS:n vimmatun halun säätää itse, minkälaiset tulkinnat lähihistoriasta ovat HS:n mieleen ja sopivia. Tuloksena on vasemmistohenkistä, valehtelemaan ja vääristelyyn taipuvaista otsikointia ja tekstiä.

Huonosti siedettyjä HS:n toimittajien päissä, erityisesti toimittaja Antti Majanderin päässä, ovat mm. totuudelliset tulkinnat Suomen erillissodista vuosina 1939 – 1945, Neuvostoliiton korostuneista ideologisista tavoitteista Suomessa vuosina 1964 – 1977, KGB:n tunkeutumisesta Suomen eri instituutioihin, myös mediaan ja presidentti Mauno Koiviston erityisen voimakkaasta sitoutumisesta KGB:n toimintatavoitteisiin tavalla, jollainen ei kuulu Suomen presidentille..

Mitä edellä olen sanonut HS:stä, sopii vallan mainiosti myös YLE:n toimintaan. Toimittaja Jari Tervon tuore ja söpö Koivisto-ohjelma on toki viihteellinen, mutta heikosti tosiasioihin perustuva. HS:llä on mainio hovikirjoittajien joukko, joka hyysää estoitta HS:n tavoitteita – ja saa kehuja. Luoja minua varjelkoon moisista ketunhäntä-kehuista.

Ahdistaako HS:n kauppa vapaata kilpailua? Olisi tosi hyvä, jos kauppa jotenkin raukeaisi kilpailua tukahduttavana ja liiallisen markkinaosuuden muodostajana.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu