Sota-aikojen vaalit Suomessa

On korkeallakin tasolla väitetty, että ”sodatkaan eivät pysäyttäneet vaaleja”. Totuuden nimessä on oikaistava, ettei se nyt niin mennyt. Käsittelen tässä vain toisen maailmansodan aikoja.

Vuoden 1939 edustavaalien tuloksena valittu eduskunta istui vuoteen 1945 saakka poikkeuslain turvin. Poikkeusmenettelyjä tarvittiin kaksi kertaa.

Vuonna 1939 julistettu sotatila jatkui keväällä 1945 Lapin sodan vuoksi, mutta eduskuntavaalit kyllä järjestettiin sen aikana keväällä 1945. Sotatoimialue oli alueellisesti rajautunut silloin Lappiin. Poikkeusolot näkyivät siinä, että Neuvostoliitto osoitti, ketkä eivät olleet sopivia ehdolle eduskuntaan.

Kunnallisvaaleissa kävi vielä huonommin. Vuonna 1936 valitut valtuustot istuivat yhdeksän vuotta. Joulukuussa 1936 valitut valtuustot istuivat kaikkiaan yhdeksän vuotta, koska vaaleja jouduttiin sotien vuoksi jatkuvasti lykkäämään. Uudet vaalit pidettiin vasta joulukuussa 1945. Uusien valtuustojen toimikausi jäi eduskunnan päätöksen nojalla kaksivuotiseksi.

Älköön kukaan tulkitko, että kannattaisin kunnallisvaalien siirtämistä tuonnemmaksi pandemian vuoksi. En kannata. Mutta historiallisen totuuden vaaliminen kuuluu minulle akateemisena väitelleenä historioitsijana, oli kyseessä sitten presidentti täällä tai siellä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu