Tapetaan koronavirus kaikki yhdessä!

Tämä juttu on pakinanomainen, mutta pohjautuu tosielämään. Tämän voi ottaa vaikka opetuksena tietyillä tahoilla.

Koronapandemiasta on puhuttu ja kirjoitettu kaikki? Ei varmastikaan. Itse asian lääketieteelliseen sisältöön en edelleenkään puutu.  Itse virus on lääkärien asia, joita toki pitää kuunnella kriittisin korvin. Niin paljon esiintyy eroavaisuutta kannanotoissa ja on epätietoisuutta itse viruksen osalta.

Pandemian hoito meillä on puoluepolitisoitunut viikkojen vieriessä. Siitä on syytä varoittaa. Täytäntöönpanotoimintojen ja päätösten ylistäminen estoitta hallituksen ”viisauden” piikkiin on turhaa. Eduskunnassa vallitsi vahva poliittinen yksimielisyys siitä, että pandemia on vakava ja että on hyvä reagoida mieluummin enemmän kuin vähemmän. Mikä tahansa enemmistökoalitio olisi varmasti toiminut tietyn varsin ahtaan putken sisällä samansuuntaisesti. Hyvä eduskunta!

Toimeenpano sen sijaan on ollut tamperelaisen Sanna Marinin hallituksen peukalon alla. Onkin syntynyt sekamelskaa. Estoitta ylistetty huoltovarmuustaso hajosi kuin korttitalo. Pääministeri pimahti ja unohti kultaisen säännön: oikeusvaltiossa ensin tutkitaan ja sitten hutkitaan, jos on aihetta. Ruma juttu. Huoltovarmuuskeskuksen edellisen pomon jälkeen uusi pomo ehti olla ilmeisesti vain joitakin viikkoja tehtävässä ennen pandemian alkua. Hallitus loi hillittömän paineen suojavarustevajauksen korjaamiseksi uhottuaan ensin kaiken olleen ”maailman parhaissa kantimissa”, tai jotain vastaavaa. Ei ollut. Rekkojen piti vain käynnistää moottorinsa kaikessa hiljaisuudessa, kuten STM:n mannekiinit totesivat.

On huomattava, että Suomi ei joutunut koronakehiin kylmiltään, vaan vasta jälkijunassa, jolloin maailmalla jo oli syntynyt paljon opittavaa, miten pandemiaa on eri maissa hoidettu. Kiinan terveiset näkyivät ensinnä Lapissa kiinalaisen tuomisina. Koko asia on pohjimmiltaan ”kiinalainen juttu”, siis tuontitavaraa maassa kuin maassa, paitsi Kiinassa.

Silti puolustukseen jäi kovia aukkoja ”viruslingoiksi”. Sellaisia olivat erityisesti Helsinki-Vantaan lentokenttä ja Helsingin satama.

Tappavin reikä näyttää sijaitsevan hoivakodeissa (Verkkouutiset 27.4.2020, toimittaja Tikka). Merkittävä enemmistö hoivakotilaisista lienee 85+ ikäisiä tai sinne päin. Kaikki 85+ eivät vielä tarvitse hoivakotia, varsin moni kuitenkin. Itsekin tunnen monia sellaisia senioritapauksia, jotka hoitavat edelleen itsensä hyvin pitkälle yli 90 iässä. Hoivakotien kuolemat ovat hätkädyttävän lukuisia. On raportoitu jopa 85 kuolleesta. Se on hirmuista.

On vakava virhe paketoida kaikki 70+ ikäiset samaan kategoriaan, niin erilaista ja erikuntoista sakkia siihen kuuluu. Kun on ylittänyt 70 v. ilman kummempia sairauksia, elinajan odote on hyvinkin parinkymmenen vuoden korvilla. Moni käy parhaita työvuosiaan 70+ iässä, erityisesti luovilla aloilla. Hallitus loi tuollaisen epätodellisen ryhmän, muka suojelemisen tarkoituksessa. Taitaa olla taka-ajatuksia pelissä mukana. Parasta epäillä, niin ei ainakaan pety todellisuuden edessä.

Ja sitten, hallitus ottaa velkaa oikein urakalla pandemian vaurioiden korjaamiseen. Sanat kuulostivat hyviltä. Mutta pettymys tuli. Ensin hallitus pakotti maan takalukkoon (ravintolat, matkailun yms.) ja liike maassa pysähtyi. Hallitus tai Lintilä avasi rahahanat aivan toiseen osoitteeseen. Kaikki politisoitui. Kävi kuin 1990-luvun lamassa. Avonaiset piikit ovat pahoja, myös hallintojen sisällä. Iso raha olisi vaatinut edelleen hallituksen ja opposition yhteispeliä rahojen jakokohteiden määrittelemiseksi oikein, jolloin kotiinpäin vetäminen olisi estynyt.

Entä mökit? Pääministeri yritti sanella mökkikäyttöä maassa. Sanna Marin vaati: ”Kriisiaika ei ole se hetki, jolloin kyseenalaistetaan toimivaltaisten viranomaisten osaaminen ja kyky”. Hän tarkoitti, ettei hallituksen toimia saa kritisoida, ja pimahti. Kyllä saa kritisoida, oikeusvaltiossa. Mökit ovat osa yksityistä varallisuutta, oikeusvaltiossa. Omistaja määrää omaisuudestaan Perustuslain antamalla voimalla.

Mökit sijaitsevat kunnissa pääosin taajamien ulkopuolella, rauhallisissa paikoissa, siroteltuina kaikkialle. Matkaa naapureihin voi olla kilometrejä, satoja ja kymmeniä metrejä joka tapauksessa. En tiedä parempia paikkoja estää viruksen leviämistä. Etätyötä, siirtotöitä yrittäjille, paljon voi tehdä nykytekniikalla hyvin varustellussa mökissä metsän siimeksessä. Marinin ajatuksenjuoksua ei tarvitse ymmärtää. ”Itse ajattelen näin”, jne, on usein kuultu lausahdus.

On todella mökkikuntia, jotka eivät nyt arvosta matkailun omille mökeille tuottamaa erittäin merkittävää taloudellistakin panosta paikallisille kunta- ja yritystalouksille.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu