Hallitus vs oppositio

(lukuaika 4 min) Tämän viikon poliittista keskustelua on hallinnut elvytyspaketti ja hallitus vastaan oppositio. Käännetäänpä asiat päinvastoin ja kuvitellaan juttua. Koko hallitus olisi oppositiossa ja oppositio olisi hallitusvallassa. Pääministerinä porvarihallituksessa olisi Petteri Orpo ja valtiovarainministerinä Jussi Halla-Aho.(tai päinvastoin)

Silloin me kuulisimme eduskunnan keskustelussa seuraavia kommentteja. Sanna Marin opposition suurimman ryhmän edustaja kehuisi pakettia ja toteaisi, että ´porvarihallitus on tehnyt sen, mitä pitikin; hallitus kantaa solidaarisuuden kuormaa vähäisiä tovereitamme kohtaan Etelä-Euroopassa ja vapauttaa heidät köyhyysloukusta´. Li Anderson kehuisi vuolaasti ´hallituksen kykyä ottaa velkaa sillä oletuksella, että sitä ei koskaan ei tarvitse maksaa takaisin: saapa kerrankin finanssimarkkinat nenilleen´. Keskustan Saarikko itkisi vuolaasti kehuen hallituksen kykyä pelastaa suomalainen vientiteollisuus: mitäs tästä 20 mrd koronavelasta, kyllähän siihen aina mahtuu 10 mrd lisää. Vientimme Eurooppaan on vain 25% mutta se pitää pelastaa´. Samaan hengenvetoon Matti Vanhanen toteaisi´ Suomen menneen lähemmäksi EU ytimeen: nyt maallamme on valtiovelkaa 120 mrd, uutta velkaa tulee 10 mrd ja takausvastuut ovat 75 mrd. Kyllä Suomi on nyt EU ytimessä, samassa velkajamassa kuin autetut maatkin eli velkaa ja vastuita on 2 kertaa enemmän kuin maamme bruttokansantuote. Hienoa.´ Antti Lindtman pyytää vielä puheenvuoron ja toteaa porvarihallituksen tilannetajusta:´toverit, ei ole muuta mahdollisuutta pelastaa koko Eurooppa. On hienoa, että kukaan ei tässä salissa ole kyseenalaistanut EU:n omien sääntöjen ja maamme perustuslain noudattamista.  Kaikkia sääntöjä ja lakeja on noudatettu. Minä itse tutkin ja totesin asian. Me sosiaalidemokraatit olemme aina kannattaneet  sääntöjen laveaa, tilanteeseen sopivaa tulkintaa, etenkin jos siitä on meille poliittista hyötyä´.

Mutta mitä tekee Vihreiden Ohisalo. Hän on aluksi ihan hiljaa, haroo hiuksiaan ja toteaa porvarihallituksen tehneen eurooppalaisen ympäristöteon: ´juuri tätä, ympäristötekoa, koko Eurooppa odottaa. Olkiluoto 3, maamme lippulaiva ydinvoimassa valmistuu juuri oikeaan aikaan. Sen piiput hohtavat kohta punaisena tuottaessaan uutta vihreää sähköä vientiteollisuutemme rattaisiin, olen liikuttunut´. Anna-Maja Henrikson RKP ei sano mitään, tapansa mukaan. Keskustelun päätteeksi koko eduskunta nousee ylös ja taputtaa. Joku lehterillä istuva lippalakkipäinen mies laittaa matkapuhelimesta soimaan jenkan: ainahan on maksettava eikös juu, joka tässä maailmassa velkaantuu… ja vahtimestarit poistavat häirikön, joka näyttää ihan Sauli Niinistöltä.

Tämän kohtauksen jälkeen tapahtuu jotain aivan ihmeellistä. Eduskunnan 3. varapuheenjohtaja Rinne kopauttaa nuijaa, ja toteaa äänestyksen tuloksen: ´Jaa 199, ei 0, tyhjää 0 ja poissa 0. Näin eduskunta on yksimielisesti hyväksynyt hallituksen esityksen´.

Uskotko, että näin kävisi? Uskotko, että nykyinen hallitus oppositiossa olleessaan hyväksyisi tuon ”elvytyspaketin” ilman yhtään soraääntä ja samoilla perusteilla, mitä he nyt tarjoavat. Uskotko, että perustelut olisivat samat ja että ei ole muuta vaihtoehtoa. En usko, enkä usko että sinäkään uskot.

JukkaTuunanen1

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu