Hyvät, pahat ja rumat populistit!

Hyvät. Eräässä itäisessä naapurimaassamme populistijohtaja on laitettu putkaan. Hänen elämäntarinansa on meille kohtuullisen tuttua tavaraa. Juuri ennen säilöön laittoaan hän vetoaa kansaan ja kannattajiinsa.: menkää kaduille. Koko EU, Eurooppa, USA, ja muutkin ”sivistyneet” valtiot tukevat häntä ja hänen säilöön ottamista pidetään ihmisoikeusrikoksena ja demokratian vastaisena. Onhan tähän itäiseen naapurimaahan tulossa syksyllä parlamenttivaalit ja tunnetuimman populistin kiinniotto on demokratiaa vastaan, opposition äänen vaientaminen. Vaihtoehtoiset mediat suljetaan ja netti pannaan lukkoon. Useimmat muutkin maat ovat sitä mieltä, että vaalit eivät voi olla rehellisiä ja vaalivilppi on jo tehty ennen vaaleja. Kun asiaa eri medioissa on käsitelty ja on tehty katugallupeja, on haastateltujen enemmistö ollut myös sitä mieltä, että tulevat vaalit eivät ole rehelliset.

Samaan aikaan nämä demokratian nimissä toimivat maat ovat asettaneet itäisen naapurimaamme erilaisiin saartoihin Krimin valtauksen tähden. Itse YK on antanut julkilausuman, jossa vaaditaan miehityksen lopettamista. Monelta on kuitenkin jäänyt huomaamatta, että tämä hyvä populisti kannattaa niemimaan haltuunoton   eikä muutenkaan ole kovin länsimielinen vaan kannattaa suurta ja mahtavaa. Miksi hän on siis hyvä populisti? Miksi häntä kannattaa puolustaa? Maamme korkein johtokin on tuominnut Krimin miehityksen, mutta samaan aikaan vaaditaan populistin, Krimin miehityksen kannattajaa vapaaksi. Mielenkiintoista. Miksi hän on siis hyvä populisti?  Hän vastustaa harvainvaltaa.

Pahat. Eräässä toisessa suurvallassa maan johtajaksi valittu populisti häviää vaalit. Hänen pääväite marraskuusta asti on ollut vaalivilppi. Eri tutkimuslaitosten tulosten mukaan jopa puolet äänestäjistä ovat sitä mieltä, että vaaleissa tapahtui vilppiä. Meilläkin tutkivat journalistit ovat löytäneet helppoja tapoja vaalivilppiin ja niistä on uutisoitu melko paljon. Toisaalta youtube-kanava ilmoitti, että se ei julkaise yhtään vaalivilppiä koskevaa videota ja estää niiden levittämisen. Valittu presidentti ei ollut halukas avaamaan koko keskustelua eikä mitenkään kommentoinut vapaan tiedonvälityksen rajoittamista, pahan populistin some-tilien sulkemista, opposition äänen tukahduttamista. Pahalta populistiltä pitää laittaa some ja suu kiinni. Sehän on tietysti oikein. Kun paha populisti sanoo vielä ulkoilmapuheensa lopussa, että lähdetäänpäs kaduille, on se kaikkien mielestä demokratian herjaamista. Monien mielestä ei saa mennä osoittamaan mieltään ”epärehellisistä” vaaleista eikä mistään muustakaan muualla kuin Valko-Venäjällä ja Venäjällä. Juuri noissa maissa oppositiolla pitää olla oikeus mielenilmaisuihin. Ja onhan näitä pahoja populisteja lähempänäkin jopa pienessä Suomessakin. Mikä näitä pahoja populisteja yhdistää on harvainvallan vastustaminen.

Rumat. Tämän päivän uutinen on kuntavaalien siirtämisen ehdottaminen. Perustekin on selvä: pääministeripuolueen kannattajat ovat ikäihmisiä ja heille äänestämään meno voi pelottaa koronan takia. Voi miten hyvä peruste. Voi miten hyvä demokratiaa edistävä esitys. Samasta syystä Keskusta voi vaatia, että vaaleja ei voi pitää kesällä, kun suurin kannattajajoukko on aamusta iltaan pelloilla töissä. Ei heillä ole aikaa kampanjointiin. Kokoomus voi vaatia vaalit tietysti kesälle, koska yliopistokaupunkien vihreät opiskelijaäänestäjät ja äänekkäät kannattajat ovat kesätöissä, rannoilla ja matkoilla  eikä kampanjoimassa ja Kokoomuksen peruskannattajat ansaituilla kesälomilla. Sehän toisi varman vaalivoiton Kokoomukselle isoissa kaupungeissa. Vasemmisto voi vaatia vaalit loppusyksyyn siksi, että työmarkkinakierrokset antavat mahdollisuuden näyttää voimaansa. Vaalit pitää siirtää, koska silloin valtaan saattaisi päästä hyvät tai pahat populistit ja sehän olisi harvainvaltaa vastaan. Mitä me kaikesta tästä opimme. On olemassa siis hyviä populisteja, pahoja populisteja sekä rumia populisteja. Ja heitä kaikkia yhdistää siis harvainvallan vastustaminen.

Voi meitä!

JukkaTuunanen1
Joensuu

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu