Jarkko, voisimmeko sopia?

Tiedän, että olet todella huolissasi yritysten toimintaedellytysten heikkenemisestä. Vai oletko? Suomi on ollut tosiasiassa jo viime vuoden viimeisillä kvartaalilla lamassa ja tämäkin vuosi menee 1-2% miinukselle. Ymmärrät varmaan huoleni, kun työttömyys makaa 8% paremmalla puolella (täällä Joensuussa noin 14%) ja monin paikoin lomautukset, tehtaiden sulkemiset, alasajot ja irtisanomiset kasvavat koko ajan. Luulen että sä ymmärrät kuinka kipeästi tämä maa tarvitsee aivan uudenlaisen työaikalakikasvualustan. Se nykyinen on jo ikivanha, 78 vuotta vanha, sä et ollut edes vielä syntynyt tähän maailmaan, ihan hävettää tunnustaa, eläkeiässä koko laki ollut jo vuosikymmenen.

Sä ymmärrät minun huoleni. Jos nyt tämä sama meno jatkuu, leikkaukset vain lisääntyvät, kun verotulot vähenevät. Ne vähäosaiset joista olet huolissasi kärsivät yhä enemmän. Ja siitä alkaa aivan mahtava syöksykierre. Sä aina peräänkuulutat, että me yrittäjät pääsemme vähällä ja meiltä ei leikata. Ihan muutama luku sulle muistinvirkistykseksi: yritys maksaa voitostaan 20%, osingoista 34%, yritys maksaa työtekijän eläkkeistä leijonan osan (myös sairauspäiviltä), yrittäjä maksaa omasta palkastaan veroa keskimäärin 35%, tilittää ilman korvausta verottajalle 24% alvit, tilittää työntekijöiden ay maksut. Ja jos vielä muistat yhden luvun: yhteisövero tuo valtion kassan lähes 8 mrd euroa. Siis valtion tuloista noin 10% on tuota tuottoa. Eikö tuo kuorma ole jo riittävä. Ja nyt näillä lakoilla tuota summaa pienennetään jälleen.

Mä en ymmärrän sua siitä paikallisensopimisen mollaamisesta. Kun Marinin äärivasemmisto hallitus oli vallassa, se ei saanut edes minimipalkkalakia aikaiseksi, vaikka me yrittäjät sitä toivottiin. Sä et taida nyt edes uskoa tosiasiaa: EK:hon kuuluu noin 15.000 yritystä ja noiden yritysten palveluksessa on noin 43% Suomen työvoimasta. Me loput 150.000 yritystä joudumme, meidät siis pakotetaan noudattamaan, samoja työehtoja kuin ek-yritykset. Emme voi sopia mm. työaikapankista, liukumista, pekkaspäivistä, vaikka emme ole edes olleet sopimusosapuolia. Mielestäni tämä hipoo jo perustuslain  pykälää yhdenvertaisuudesta. Meitä ”villejä” saa kohdella kuten toiset ovat päättäneet, olemme ikään kuin toisten holhouksen alaisia.

Kun reilu työntekijä ja yrittäjä sopivat vaikka urakan, siitä hyötyy molemmat. Ei se tehdas tai rakennustyömaa pitkään pyöri ilman tekijöitä. Ja kun vielä Jarkko muistat, että suurin osa kansantaloudestamme pyörii pienten ja keskisuurten yritysten varassa, heidän, jotka vielä kiltisti maksavat kaikki veronsa Suomeen.

Eiköhän nyt siis sovita. Lopettakaa tämä kansantalouden kurjistaminen. Jos nämä uudistukset menevät yhtä paljon mönkään kun sote-päätös, aina sitä voidaan tulevaisuudessa korjata.

JukkaTuunanen1
Sitoutumaton Joensuu

Antifasisti, antisemitisti, antirasisti.... Vuorovaikutusyrittäjä, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu