Kierot savolaiset

Viime päivinä on otettu kantaa, mitä saa sanoa, mistä ja kenestä ja mihin ihmistä saa verrata. Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on julkisuudessa sanonut, että ihmisiä ei saa luokitella, verrata kasveihin tai eläimiin. Toiviainen on näin sivusta asioita seuranneena ottanut hampaisiinsa (hampaisiinsa, voiko noin yleensä sanoa) Räsäsläiset sekä Perussuomalaiset. Syytä tuohon antipatiaan noita ryhmiä kohtaan en valitettavasti tiedä. Tässäpä kansan suussa eläviä muutamia sanontoja, jotka saattavat aiheuttaa tuon tulkinnan takia esitutkinnan, jos niitä julkisesti sanoo kuten kierot savolaiset, hitaat hämäläiset, heinäkenkä lappalainen, vilkkaat karjalaiset… Entäpä nämä eläimiin vertaamiset. Ei varmaan kukaan ole koskaan sanonut Juhannusruuhkassa jonon ensimmäisenä ajavaa autoilijaa etanaksi tai siiliksi. Suomen miesten urheilujoukkueita on verrattu sonnilaumaan ja naisia on sanottu kanoiksi tai tipuiksi. Omalla kotipaikkakunnallakin ollut tyttölyseo oli kansan suussa tipula.

Entäpä nämä kasveihin tai muuhun vertaamiset. Jostain miehestä voidaan sanoa, että seisoo kuin tammi tai on vanha kuin taivas. Tuossahan on selvä uskonnollinen sävy sillä eihän voi puhua taivaasta ellei usko Jumalaan. Eräs jo edesmennyt presidenttimmekin totesi kovaan äänensävyyn eräiden olevan saatanan tunareita. Siis sielunvihollisen palveluksessa olevia tunareita. Jos vielä muistutetaan, että ihmistä on puhuttu paiseena, perslävinä, xxxlkkuina tai jopa xxttuisena vanhana piikana, huomaamme hyvin pian, että käräjäsaleihin ei muita juttuja enää mahdukaan.

Eniten minua huolestutti valtakunnan syyttäjän maininta siitä, että myös vanhoja sanomisia tulee kaivaa esille ja julkaistua kirjallisuutta myös.  Ihan sellainen pikamääräys olisi nyt paikallaan kieltää kirjastoja lainaamasta Seitsemää veljestä, Tuntematonta sotilasta, Täällä Pohjantähden alla jne jne. Noissa kaikissa kirjoissa on paljon panettelua, herjaamista ja luokittelua, suoranaista vihapuhetta toista ihmisryhmää kohtaan. Samalla valtakunnansyyttäjä voisi tehdä tutkintapyynnön Ylen ja MTV:n uutisten suomennoksista. Vähän väliä suomentajat suomentavat sanan allah sanalla jumala. Islaminuskoisille Jumala ei ole allah, eikä kristityille allah ole Jumala. On kyse henkilön vakaumukseen liittyvän uskonopin halventamisesta eli vihapuheesta.

Mitä siis haluan tällä kaikella sanoa? Onko järkeä lähteä sotimaan ja kääntämään koko maa sekaisin vain sen tähden, että yksi ihminen omassa päässään rakentaa kielikuvan toisesta ihmisryhmästä eduskunnan puhujakorokkeella. Väitän, että tuossa salissa ollaan kuultu paljon paljon pahempia kielikuvia ihan kantasuomalaista. Eiköhän puhuneen kansanedustajan puolue ole jo saanut tarpeeksi palautetta asiasta. Aikoinaan Kekkonen totesi: se ottaa opikseen joka asian älyää.

Siinä hyvä neuvo meille tavan kansalaisille, kansanedustajille ja valtion johtaville virkamiehille.

JukkaTuunanen1

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu