Kokoomuksen tilanne

Kokoomuksen kannatus on ollut koko vuoden enemmän tai vähemmän laskusuunnassa. Jos vielä mietittäisiin alueelliset kannatusluvut, voisi tulos olla joillakin alueilla vieläkin huonompi. Esim. omassa maakunnassani Pohjois-Karjalassa Kokoomuksen kannatus on heilunut 12-14% välillä eli paljon alle valtakunnallisen tason, mutta toisaalta esim. Uudellamaalla kannatus ylittää valtakunnallisen tason. Mistä moinen alamäki ja heiluminen?

Olen vaaliteltoilla käydessäni nostanut muutaman asian esille, jonka takia paalupaikka eduskuntavaaleissa voi jäädä haaveeksi, kuten suomalaisille formulakuskeille; auto on, mutta toiset osaa paremmin. Ensimmäinen asia on eu-liittovaltioperiaatteen edistäminen. Toisaalta kokoomuslaiset syyttävät naapurimaatamme ja sen valtapyrkimyksiä saada vasallivaltiot ympärilleen ja samaan aikaan itse ollaan itse ollaan kehittämästä EU:sta vasallivaltioiden liittoa. Aikanaan ns.elvytyspakettia vastustavat puolueet ja muutama kokoomuslainen on leimattu siis brexit myönteiseksi ja itse ollaan suosimassa vasallivaltioperiaatetta yhteisine velkoineen. Kun lakia käsiteltiin, laitoin puheenjohtaja Orpolle emailin, jossa kehotin hän miettimään asetelmaa toisin päin: hallitus olisi oppositiossa ja oppositio hallituksessa. Kyselin, että olisikohan käynyt siten, että vihervasemmisto ja keskusta olisivat kehuneet kokoomusta hyvästä diilistä vai olisiko sitä vastustettu ihan periaatteen takia. Liittovaltiokehityksen puolesta puhuminen ei edistä kokoomuksen kannatusta. Kokoomuslaisille äänestäjille koti, uskonto ja isänmaa ovat edelleen verenperintönä.

Toinen on koulutus. Kaikki puhuvat koulutukseen on panostettava. Mutta sekö on ainoa vaihtoehto? Rahan jakaminen ei ole, vaan nykyisen järjestelmän haastaminen Kokoomuksen perusajatuksen, Hegelin oppien mukaan: nykyinen tilanne on teesi, sille luoda antiteesi ja siitä muodostuu synteesi. Koulutusjärjestelmän uudistaminen alkaa siitä, että peruskoululle luodaan todellinen haastaja, yksityiset koulut. Ruotsissa on hyvä malli, ja kerrankin voisi ottaa mallia sieltä. Kokoomuksen tulisi ajaa yksityisten koulujen etua ja saada niille sama rahoitusasema kuin julkiselle koululle. Olen vieraillut muutamissa yksityisissä kouluissa ja jutellut opettajien kanssa: ei kiusaamista, hyvät oppimistulokset, kuri ja järjestys kohdillaan. Ainoa huono asia oli jatkuva rahapula ja erittäin vaikea pääsy yksityiseksi kouluksi.

Kolmas niitti oli tämä kuuluisa translaki. Kokoomuksen kannattajissa ja kansanedustajissa ja – kandidaateissa on paljon terveydenhoitoalan ammattilaisia. Kuitenkin ehdokkaista, hyvin koulutetuista ja oppineista väittävät sukupuolien kirjon olevan enemmän kuin lääketiede voi vahvistaa. Kromosomit ovat mitä ovat miehellä ja naisella ja tämä on totuus. Kyse ei sinänsä ole tästä asiasta, vaan siitä myöntymisen ja vaikenemisen kulttuurista. Kokoomus on ajanut itsensä suomettumisen nurkkaan. Silloin kun Neuvostoliitto hallitsi, vain muutamat kokoomuslaiset elivät vastavirrassa, siis noin niin kuin julkisesti. Neuvostoliiton vastustus kyllä kuultiin illanistujaisissa monistakin suista, mutta muuten oltiin hiljaa. Enpä tainnut kuulla yhdenkään kokoomuslaisen nousevan Arkadianmäen pönttöön puhumaan lääketieteen tosiasioista. Se siitä avoimuudesta ja toinen toisensa mielipiteiden kunnioittamisesta.

Summa summarum: Kokoomus on menettänyt asemansa vahvana, omaa poliittista perintöään kunnioittavana puolueena. Kansa odottaa, että ”pasuunasta” tulee selvä ääni ja että Suomen ja suomalaisten etu on kokoomukselle tärkeä. Se kuuluisa koti, uskonto ja isänmaa on muuttunut muotoon velkainen koti, jooga (hindulaisus) ja ulkomaat. Eipä se ihme ole, jos muut menevät ohi vasemmalta ja oikealta.

PS. Viime vaalit ratkaisi muistaakseni bussilastillinen ihmisiä Satakunnassa ja viimeinen paikka meni demareille. Jokainen ääni on siis tärkeä. Ainoa huono puoli asiassa on, että valitsemalla ehdokkaan (puolueesi), valitset tulevaisuutesi.

JukkaTuunanen1
Joensuu

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu