Miljardi on uusi rahayksikkö

Hallitus näyttää keksineen uuden rahayksikön. Se on miljardi. Tehtiin mitä tahansa, se maksaa aina lähtökohtaisesti miljardin. Aivan kuten Uuno Turhapuron appiukolle Uunon toilailut maksoi aina silloisen miljoonan. Viime aikojen  panostukset Fortumin pelastamiseen ovat olleet erittäin suuret. Pääomatuki, takaukset, pikalaina ovat yhteissummaltaan enemmän kuin 20% koko valtion budjetti. Silmääkää räpyttämättä kaikki tehdään.

Entäpä joku toinen hankinta. Aikanaan maassamme aloitettiin, jo edellisen hallituksen aikana, pohtia uusia hävittäjiä entisten tilalle. Asiaa pohditaan ja haudutetaan vuosikymmen ja lopputuloksena on, että hävittäjiin panostetaan 10 miljardia. On se vaan kumma, että toisiin hankintoihin käytetään aikaa vuosia ja toiset tehdään viikonlopun aikana.

Uudet hyvinvointialueet saavat yhteensä noin 22 mrd euroa. Tuolla summalla pitäisi hoitaa koko väestömme hyvinvointipalvelut. Uudistusta tehtiin reilut 20 vuotta. Siis 20 vuotta pohdittiin, mitä tehdään ja mitä se maksaa. Nyt on esitetty etenkin opposition puolelta, että rahat ei riitä. Tarvitaan 2 mrd lisää. Sitä ei kuulemma ole. Siis kansalaisten hyvinvointiin ei liikenne tuota rahaa, mutta pörssiyhtiön tukemiseen rahat löytyy viikonlopussa.

Suomen kansa on yllättäen joutunut vain ja ainoastaan maksumieheksi. Valtionvarainministeri Saarikko uhosi valtaan päästyään, että hän pitää talouden perälaudan kiinni. Hänen aikanaan valtio on ottanut velkaa yli 30 mdr euroa ja lisää pitää ottaa vielä 10-20 mrd. Julkisuudessa hän valittelee, että ei mahda inflaatiolle eikä muullekaan mitään. Eikö siis valtiovarainministeri tiedä miten inflaatiota torjutaan? Kannattaa ottaa oppitunti Olli Rehniltä. Koronan yritystukiin julkisuudessa kerrotaan annetun 20 mrd. Sekin on täyttä puppua. Business Finland joka jakoi ja koordinoi jakoa, antoi alle 2 mrd tukeen. Missä ovat ne loppurahat?

Entäs jos Fortumin olisi annettu mennä konkurssiin ja sen myötä myös Uniper, mitä olisi tapahtunut? Mitään katkoksia sähkötuotantoon tai jakeluun ei olisi tullut, sillä konkurssipesä olisi jatkanut toimintaa. Ruotsin valtiollinen energiayhtiö Vattenfall olisi varmaan ollut hyvin kiinnostunut hankkimaan konkurssipesältä osan Fortumista. Ja onhan Suomessa yksityisiäkin energiayhtiöitä kuten Teollisuuden voima. Saksan valtio olisi hankkinut Uniperin ja Venäjän valtio maassa olevan energiatuotannon.

Mitä me tästä kaikesta voimme oppia? Ainakin sen, että valtion ei pidä olla osakkaana yhdessäkään pörssiyhtiössä. Seuraavana hattu kourassa ovat Finnair ja veronmaksajat vain maksavat, jotta Finnair voi lentää Kauko-Itään. Toinen mitä opimme, että omistajaohjaus ei ole lasten leikkiä. Omistajaohjaus tulee keskittää asiantuntijalle eikä leikkikehän vieressä istuvalle. Kolmanneksi opimme, että sanonta Keskusta pettää aina on todistetuksi totta. Keskustan ministerit ovat sukupuoleen katsomatta täysin munattomia. Neljänneksi opimme, että nykyistä hallitusta tulee kutsua nimellä valehtelijoiden klubi. Yhteenkään sanaan, jonka ministerit sanovat, ei pidä luottaa. Viidenneksi opimme, että valtamedia on täysin korruptoitunutta. Tosiasiat piilotetaan, niistä ei puhuta ja yleistä mielipidettä kritisoivat asiantuntijat ovat pannassa. Mahtimedia ei kysy edes sellaisia kysymyksiä, joilla raapastaisiin pintaan syvemmälle.

Lopuksi teen erään johtavan poliitikon tempun. Tässä nyky tapahtumia seuratessa ihan liiiiikuuuttuuu, kyyneleet virtaavat silmiini, kuinka ”hyvin” meillä on asiat, jos niitä verrataan vaikka ukrainalaisiin. Onhan maassamme sentään kasvatat soppajonot ja ruokapankeissa riittää asiakkaita jatkossakin.

JukkaTuunanen1
Joensuu

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu