Sananvapaus toteutuu????
Ylen päätoimittaja Jouko Jokinen kehui omalla kanavallaan (ja vähän muillakin), kuinka sananvapaus Suomessa toteutuu. Hän viittasi lausunnollaan Turkin presidentin vaatimukseen estää Yleä julkaisemasta uutisia Turkin oppositiosta ja etenkin kurdien johtajista. Jokinen oli ylpeä siitä, että sananvapaus on huomattu myös maamme rajojen ulkopuolella. Mutta toteutuuko sananvapaus sittenkään Ylellä tai koko Suomessa?
Itse olen pannut merkille muutaman asian aivan viime aikojen sananvapauden rajoittamisesta. Aloitetaan vaikka koronakriittisistä ja etenkin heistä, jotka koettivat kyseenalaistaa koronan rajoitustoimia. Viikosta toiseen Yle haastatteli henkilöitä ja pyysi asiantuntijalausuntoja samoilta henkilöiltä, jotka seisovat rajoitusten takana. Heitä, jotka arvostelivat tai kyseenalaistivat toimia, nimitettiin foliohatuiksia ja salaliittoteorioiden kannattajiksi. Nyt ovat esille tulleet mm. THL ja HUS:n johto, jotka ovat kertoneet että mentiin liian pitkälle rajoituksissa. No mitä Yle tekee. Pyytääkö se näitä foliohattuja lähetyksiin ja kertoo heidän olleen sittenkin ainakin osittain oikeassa.
Toinen asia on Nato. Mielipidetutkimukset kertovat, että 80% kannattaa ja 20% vastustaa tai ei osaa sanoa, Yle seisoo vain ja ainoastaan kannattajien takana. Itse olen ahkera MPK -tilaisuuksissa (maanpuolustuskoulutus) kävijä. Eri tilaisuuksissa jopa ammattisotilaat epäilevät Naton mielekkyyttä ja siihen liittyviä asioita, asioita, joita ei edes julkisuudessa kerrota. Tähän saakka Suomea ovat puolustaneet suomalaiset, tulevaisuudessa natolaiset. Eipä Yle kyseenalaista natomyönteisyyttä eikä tutki, kuinka eri tutkimukset on tehty. Aikanaan, noin 50 vuotta sitten, maahamme tuli laki, jolla turvavyöt tulivat pakolliseksi. Tehtiin jopa tutkimuksia, joilla turvavöiden pakkoa vastustettiin ja ihmiset hakivat lääkärintodistuksia, joilla henkilö vapautettiin turvavyön käytöstä. Siis tutkimuksia tehdään ja niillä muokataan tai halutaan muokata mielipidettä.
Entäpä Bildenberg-kokous ja pääministeri. Yle hehkuttaa, kuinka hyvä asia on pääministerin matka kokoukseen. Ei yhtään sanaa kokouksen salamyhkäisyydestä eikä siitä ketkä ovat koko homman takana. Sananvapaus toteutuu Bildenberg-kokouksissa erittäin kehnosti, kun kukaan ei saa puhua mitään jälkikäteen, ei kertoa mistä on puhuttu eikä mediaa päästetä edes samalle tontille. Oikea sananvapauden huippuesimerkki.
Otetaan vielä pari asiaa ulkomailta. Kun aikanaan USA:n silloinen presidentti päätti jatkaa edellisten presidenttien aloittamaa raja-aidan rakentamista Meksikon rajalle, oli Ylen uutisissa lähes päivittäin juttuja raja-alueelta. Kansanedustajiamme ja poliitikkoja haastateltiin ja kerrottiin kuinka nyt USA:ssa siirrytään Berliinin muurin aikaan. Nyt maamme eduskunta on tekemässä päätöstä, jolla itärajalle tehdään aitaa ja esteitä. Eipä ole samoja poliitikkoja nyt otettu kommentoimaan ”omasta Berliinin muuristamme”. Toinen ikuisuusaihe on Israel. En ole muista yhtään positiivista uutista Israelista Ylen kanavilta. Kun terroristijärjestö ampuu satoja raketteja päivittäin Israeliin ja Israel tuhoaa ne ja niiden lähetyspaikat, on syyllinen aina Israel. Mitähän tapahtuisi jos maamme rajamme takaa ammuttaisiin raketteja maahamme ja suomalaiset vastaisivat tuleen. Tässä tapauksessa voisiko Israel siis uutisoida kuinka Suomi lahtaa viattomia ihmisä? Näissä kummassakaan tapauksessa sananvapaus ei toteudu, koska toista näkökulmaa ei päästetä julkisuuteen.
Mutta mitä sananvapaus pohjimmiltaan on? Se on sitä, että erilaiset mielipiteet ja ajatukset saavat tulla esille ja suuri yleisö saa sitten itse muodostaa oman näkökantansa ja keskustella asioista. Suomessa ja koko maailmassa on erittäin suuri sananvapauden puute. Siitä todistavat ne lukuisat vaihtoehtoiset mediat, jotka ovat syntyneet valtamedian rinnalle. Jos sananvapaus toteutuisi valtamedian kautta, ei tätäkään digitaalista keskustelualustaa olisi olemassa.
Erdogan on kyllä viimeinen mies nillittämään meidän sananvapaudesta. Tai toiseksi viimeinen. Vladimir Kalsarimyrkyttäjä on viimeinen.
Ilmoita asiaton viesti
Sananvapaus toteutuu, kun on vaihtoehtoisilla medioilla on kaikki mahdollisuudet toimia vapaasti.
Sananvapaus ei edellytä, että Ylen pitäisi tehdä Israelista positiivisia juttuja, jos yksikään sen toimittajasta ei koe siihen olevan tarvetta. Se kuuluu heidän sananvapauteensa.
Ilmoita asiaton viesti
Laadukas journalismi ei perustu toimittajien subjektiivisiin näkemyksiin. Hyvä toimittaja tekee jutun objektiivisesti käsiteltävästä aiheesta. Yksityisellä medialla saa olla oma agenda, mutta valtiorahoitteisella YLEllä toimituksellinen perusta pitää olla objektiivinen. Kyse ei ole toimittajien sananvapaudesta vaan objektiivisesta tiedonvälityksestä. YLEllä on laaja sananvapaus eikä se ole uhattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä mahtaa olla objektiivinen näkemys Israelin ja palestiinalaisten kiistassa?
Ilmoita asiaton viesti
Siirrät maalitolppia. Tuosta ei ole kyse vaan toimittajien objektiivisuudesta. Siinä kerrotaan asian eri kannat eikä syötetä tiettyä subjektiivista näkemystä median seuraajille.
Ilmoita asiaton viesti
En siirtänyt maalitolppia. Asetat toimittajille ihmiselle mahdottoman tehtävän. Kukaan ei siihen kykene.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on tiedonvälityksestä ei kiistasta. Objektiivinen tiedonvälitys on sitä, että kerrotaan eri näkemykset ottamatta kantaa siihen mikä on oikein tai väärin. Ei myöskään tuoda omia mielipiteitä juttuun. Siinä on tiedonvälityksen ja mielipiteen ero.
Laajennetaan tuohon sinun kysymykseesi: ”Mikä mahtaa olla objektiivinen näkemys Israelin ja palestiinalaisten kiistassa?” Kukaan ei tiedä, mutta on paljon subjektiivisia näkemyksiä. Riippuu siitä mistä suunnasta asiaa katsoo. Kuitenkin osaava toimittaja sivuuttaa oman subjektiivisen näkemyksensä ja viestittää objektiivisesti eri näkemyksiä. Jos palestiinalaiset tappavat israelilaisia, siitä viestitetään faktoilla ilman omia mielipiteitä. Sama toisinpäin. Ei se ole vaikeaa, jos vain tahtoa on. Itseasiassa se on ammattitaitoiselle toimittajalle, jolle työnantaja ei aseta toimituksellista näkemystä, ihan perusasia. Ei se ole vaikeaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yle ei halua kertoa presidentti Mauno Koiviston huijauksesta, salaisesta operaatio PAXista, jolla Koivisto sai kansan uskomaan, ettei Pariisin rauhansopimus ole enää voimassa.
Kuuluuko salailu demokratiaan?
Totuutta ei haluta kertoa, vaan kansaa pidetään pimennossa.
Olen informoinut päätoimittaja Jokista.
Kenellä on vastuu silloin, kun Venäjä kostaa Suomelle rauhansopimusrikkomuksen?
http://jormajaakkola.fi/Todisteet%20Pariisin%20rauhansopimuksesta
Ilmoita asiaton viesti
Tällaista se on.
Ilmoita asiaton viesti
On se sananvapaus huomattu myös maamme rajojen ulkopuolella. Venäjä estää Ylen venäjänkielisten uutisten katsomisen Venäjällä. Kansa halutaan pitää tietämättömänä. Jos kansa tietäisi millainen fasisti sitä pitkän pöytänsä päässä johtaa se nousisi kapinaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä Uusi Suomi Puheenvuorossakin näyttää poliittinen konsensus sivuuttavan vaatimuksen tieteellisestä näytöstä todellisuudesta.
Kaikessa yksinkertaisuudessa esimerkiksi pitäisi pitää todellisuutena sitä, että esim. IPPC:n mallinnoista puuttuu tieteen edellyttämä näyttö ihmisperäisten hiilidioksidipäästöjen aiheuttamaksi uskotusta ilmaston lämpenemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Toteutunut viestinnän perusrakenteen tila, jota voi esimerkein tuoda esiin, olisi kovempi juttu, tällaisia arvoitaessa.
Voihan olla, että sananvapauden voi todeta toteutuneeksi, mutta sen saamiseksi on voitu tehdä sen verran paljon eri lailla töitä, ettei voida puhua kohtuullisesta sananvapaudesta, vaan sananvapaus toteutuneena, viittaisi hankaliin olemassaoleviin piirteisiin.
Käytäntö voi olla pitkälle tätä.
Ilmoita asiaton viesti