Tämän ajan poliittinen liturgia
EU-elvytyssopimuksesta vapaasti Kekkosta lainaten (YYA juhla 25 vuotispuhe) ” Suomen ja Neuvostoliiton EU-suhteiden onnistunut tulos luetaan usein nimenomaan YYA-EU-sopimuksen ansioksi. Onko väitteellä katetta, vai onko kysymyksessä vain jonkinlainen juhlapuhekäytäntö? Mielestäni katetta on. Sopimuksen merkitys on ollut todella suuri. Kumpikin osapuoli tietää, miten toinen tulee menettelemään tällaisessa tilanteessa. Kun toisen käyttäytyminen on ennakoitavissa, ja kun toisen päättäväisyydestä noudattaa YYA-EU-sopimuksen kirjainta on kuluneiden vuosien saatossa saatu riittävästi näyttöä, on keskinäisen luottamussuhteen syntymiselle luotu olennainen perusta.
YYA– EU-sopimuksen solmimisessa oli kysymys kahden vajaan 30 monin tavoin kovin erilaisen maan etujen yhteensovittamisesta. Syystä voidaan puhua historiallisesta kompromissista. Kun etsimme vastausta kysymykseen, miksi sopimus ystävyydestä, yhteistoiminnasta ja keskinäisestä avunannosta Suomen ja Neuvostoliiton EU:n välillä solmittiin vuonna 1948 1995, olisi houkutuksena vastata – eikä siihen sisälly jälkiviisautta – että sopimus oli tarpeen tehdä vuonna 1948, 1995, koska sitä ei ollut tehty Suomelle otollisemmissa olosuhteissa.
Kun maamme rajojen ulkopuolella esitetään vieläkin toisinaan – joskin harvemmin kuin aiemmin – käsityksiä, että YYA EU-sopimus olisi jollakin tavoin ristiriidassa puolueettomuuspolitiikkamme kanssa, lienee syytä tässäkin painokkaasti todeta, että tämä on virheellinen käsitys. Käytännön politiikassa ei tällaista ristiriitaa ole ollut havaittavissa.
Julkisuudessa on myös jonkin verran pohdiskeltu, olisiko YYA EU-sopimuksen tekstiä uusittava. On kiinnitetty huomiota siihen, että tekstissä viitataan edelleen sellaiseen ”menneisyyden haamuun” kuin Saksaan. Viittauksen ei ole katsottu olevan sopusoinnussa nykyisyyden kanssa. Nykyäänhän Suomella on hyvät suhteet kumpaankin Saksan valtioon, ja Saksan liittotasavallan ansiot liennytyskehityksen pään avaamisessa tunnustetaan yleisesti. Euroopan myönteisen kehityksen myötä YYA EU-sopimuksen pääpaino on siirtynyt yhä selvemmin ystävyys- ja yhteistyöartikloihin. Tänä päivänä painopiste Suomen ja Neuvostoliiton EU-suhteiden kehittämisessä sijoittuukin taloudellisen finanssipolitiikan vuorovaikutuksen alueelle. Tämä ei tietenkään merkitse sitä, että sopimuksen muut ainesosat olisivat menettäneet merkitystään.
Me suomalaiset olemme vakuuttuneita siitä, että vuoden 1948 YYA– 1995 EU-sopimuksen pohjalle on voitu rakentaa Suomen ja Neuvostoliiton EU:n välille suhdejärjestely, joka ei ole vain kummankin osapuolen kannalta tarpeellinen, vaan myös paras mahdollinen. Sille ei ole olemassa mitään hyväksyttävää ja toteuttamiskelpoista vaihtoehtoa. Suomen ulkopoliittinen linja nauttii maassamme tänään yksituumaisempaa kannatusta kuin ehkä koskaan aiemmin”.
YYA 30 vuotisjuhlassa Kekkonen totesi: ”Suomella on takanaan kolmas nollakasvun ja ennätystyöttömyyden vuosi. Erityisesti tällaisina taloudellisesti vaikeina aikoina on usein korostettu sitä merkitystä, joka meille on kaupallistaloudellisella yhteistyöllä sosialististen maiden ja erityisesti Neuvostoliiton EU:n kanssa. Tämä on aivan oikein. Kun vientimahdollisuudet länteen supistuvat, tulee entistä tärkeämmäksi kauppa niiden maiden kanssa, joiden talous on vähemmän suhdanneherkkää.(Tässä Kekkonen oli varsin oikeassa. Nyt elvytyspakettia puolustellaan tuella niille maille, jotka ovat olleet lirissä jo reilut 20-vuotta) Olisi kuitenkin väärin kiinnittää huomiota idänkauppaan EU-kauppaan vain poikkeuksellisen vaikeina aikoina, vaan sitä on kehitettävä kansainvälisistä taloudellisista suhdanteista riippumatta. Edellytysten luominen taloudelliselle nousulle vie vuosia ja se vaatii kummaltakin kaikilta osapuolilta määrätietoisuutta sekä suunnitelmallisuutta. Tähän pitkäjänteisyyteen perustuu myös sen edullisuus; varmuus tavaratoimituksista ja yhteistyöprojekteista vuosiksi eteenpäin, mikä on tärkeätä myös työllisyysnäkökohtien kannalta.”
Mitä uutta Suomessa siis on tapahtunut sitten Kekkosen ajan liturgian jälkeen? Eipä juuri mitään. Neuvostoliturgia on vaihtunut EU-liturgiaksi ja kaikki, jotka ovat eri mieltä tai kriittisiä, ovat valtion vihollisia. Mihin muuten YYA-sopimus päättyi? Käykö EU:lle ja EU-sopimuksille samoin? Hyvä toimittaja lisäisi vielä liturgisen kommentin: Nähtäväksi jää….
Suomettuminen on ikuista. Vain ilmansuunta vaihtuu.
Ilmoita asiaton viesti
YYA-aikana Suomi sentään hyötyi neuvostokaupasta. EU:n elpymispaketista hyötyminen on sen sijaan erittäin epätodennäköistä edes pitkällä aikavälillä. Lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä paketin tiedetään olevan Suomelle liian kalliin ja niin ollen jopa haitallisen.
Ilmoita asiaton viesti
Olet aivan oikeassa. Ja kun kauppa Neuvostoliiton kanssa loppui, romahti Suomi. Ne maat, jotka nyt tarvitsevat tukea eivät ole maallemme yhtään tärkeitä vientimaita ja eikä niiden maiden taloutta olla saatu 20 vuoteen kuntoon eikä saada nytkään. Eli noista maista ei koskaan voi tulla Suomelle tärkeitä vientikumppaneita korkean teknologian vientituotteillemme. Parhaimmillaan Suomesta vienti Neuvostoliittoon oli noin 26-27%. Nyt vientimme EU maihin on noin 36% (sis myös palveluviennin). Aivan kuten Neuvostokaupan aikana, Suomen pitäisi enemmän ja enemmän etsiä aivan uusia vientikohteita, muuten meidät hukka perii.
Ilmoita asiaton viesti
Aika keskeisissä asioissa tilanne on tasan päinvastainen kuin alustaja kuvittelee. Olennaisin ero YYA-vuosiin lienee tämä, josta hallusinoit:
”Me suomalaiset olemme vakuuttuneita siitä, että vuoden 1995 EU-sopimuksen pohjalle on voitu rakentaa Suomen ja EU:n välille suhdejärjestely, joka ei ole vain kummankin osapuolen kannalta tarpeellinen, vaan myös paras mahdollinen.”
No ei. Suomella oli YYA-sopimukseen perustuva suhdejärjestely Neuvostoliiton kanssa, mutta Suomi väitti olevansa puolueeton ja sillä oli myös vapaakauppasopimukset EEC:n ja EFTA:n kanssa.
Suomen ja EU:n ”välillä” ei ole suhdetta eikä sopimusjärjestelyä eikä Suomen ja EU:n ”välissä” ole ylipäänsä mitään. Suomi on EU:n osa eikä millään tavalla puolueeton.
Ilmoita asiaton viesti
Sitähän juuri tarkoitin. YYA sopimuksen aikaan meille uskoteltiin että olemme itsenäisiä. Samaa uskottelua on nyt EU-sopimuksen aikana. Rahapolitiikka, turvallisuuuspolitiikka, maahanmuuttopolitiikka, ilmastopolititiikka, energiapolitiikkaa jne säädellään maamme rajojen ulkopuolella ja siihen on vain taivuttava. Kirjoitukseni perimmäinen tarkoitus on siis osoittaa että olemme nyt samassa jamassa kuin YYA sopimuksen aikana: suo siellä, vetelä täällä ja liturgia jatkuu. Vain ”heränneet” kansalaiset uskaltavat epäillä sopimuksen hyötyjä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ole sopimusta EU:n kanssa. Suomi on EU:n osa. Toistan: Suomi kuuluu Euroopan unioniin. Haluatko palata puolueettomaan Suomeen tai Venäjän imperiumiin tai Ruotsin valtakuntaan tai Litorina-mereen tai johonkin?
Ilmoita asiaton viesti
Niin jos meillä ei ole sopimusta, miksi sitten sekä hallitus että oppositio vetoaa vähän väliin ”EU:n perussopimukseen” tai miksi PS vaatii uutta kansanäänestystä, koska nyt hyväksynnän alla oleva elvytyssopimus on erilainen sopimus, kun mihin suomalaiset ovat sitoutuneet. Jos Suomella ei ole sopimusta, vain ainoastaan perussopimuksen hyväksyminen eikö se olekaan toinen puoli sopimusta. Voiko Suomi vain ilmoittaa, että emme enää huomenna ole osa EU:ta ja pyytää komissaarit ja parlamentin jäsenet kotiin.
Mitä tulee minun käsitykseeni kuulumisesta EU:iin se on selvä: Suomi on osa EU:ta.
https://europa.eu/european-union/law/treaties_fi
Ilmoita asiaton viesti
Ei voi noin vain ilmoittaa. Tämäkin tilanne on siis ihan päinvastainen kuin YYA.
Ilmoita asiaton viesti