Totuusrajoitteiset ministerit

Sanna Marin, Tytti Tuppurainen, Li Anderson, Anna-Maja Henriksson, Mika Lintilä ja Matti Vanhanen toistuvasti perustelevat EU:n tukipakettia Suomen viennillä. Mitkä ovat Suomen suurimmat vientimaat: euron Saksa, dollarin USA, ruplan Venäjä, remin Kiina ja kruunun Ruotsi. EU:n kaavailema tukipaketti koskee euromaita. Siis tässä tapauksessa euromaita Saksaa (viennistä noin 15%), Ranskan osuus viennistä on 3%, Alankomaat 6%. Nämä eniten EU-tukea tarvitsevat maat Portugali, Espanja, Italia ja Kreikka muodostavat yhteensä vain noin 10% Suomen viennistä. Ja jos kauppataseeseen viedään matkailu, on Suomi pahasti alijäämäinen noihin Välimeren maihin. Vientimaista suurimpien joukossa ovat USA, Kiina ja Venäjä.

No pelataan summilla. Suomen teollinen vienti on noin 60 mrd e. Palveluiden vienti on noin 30 mrd, josta mm. peliteollisuus ja erilaiset huoltosopimukset muodostavat erittäin suuren osuuden. Nyt nämä totuusrajoitteiset ministerit jankuttavat joka päivä, että vientimme kannalta on erittäin tärkeä lähteä mukaan tähän pelastusoperaatioon. ”Jotta vientimme ei sakkaa”, jankuttaa vastavalittu valtiovarainministeri Vanhanen. Otetaan jälleen prosentit avuksi. Suomen viennistä menee todella vähän euromaihin. Esimerkiksi Suomen vienti Italiaan koostuu italialaisomisteisten yritysten tavaroiden viennin pienempiveroiseen Italiaan. Nyt jos Suomi lähtee mukaan, maksaa se komission esityksen mukaan vähän alle 5 mrd euroa lisää velkana suomalaisille veronmaksajille ja suurempia jäsenmaksuja muutaman kymmenen vuoden ajan. Suurimmat hyötyjät olisivat Välimeren maat, Ranska ja Saksa. Italian osuus olisi 173 miljardia, josta tukea olisi 82 miljardia ja 91 miljardia lainaa. Espanjan osuus olisi 140 miljardia, josta tukea olisi 77 miljardia ja 63 miljardia lainaa. Italiassa arvolisävero esim. elintarvikkeissa on 4%, Suomessa 14%. Jos Italia haluaisi korjata maansa heikkoa verokertymää, alvin nosto Suomen tasolle toisi lähes nelikertaisen tuoton.

Miksi totuusrajoitteiset ministerit haluavat myydä tämän EU:n pelastuspaketin suomalaisille?  Syynä on yksinkertaisesti se, että Suomesta halutaan viedä (”siis että ei vienti sakkaa”) yhä enemmän päätösvaltaa EU tasolle. Halutaan olla tukemassa EU:n liittovaltiokehitystä. Silloin ihan sama kuka täällä eduskuntavaalit voittaa. Kun päätöksenteosta suurin osa tapahtuu muualla, jää eduskunnan tehtäväksi määrätä R-kioskin aukioloajoista ja ylinopeussakoista.

Totuusrajoitteisten ministerien valtaa kasvattaa valtamedia, jonka toimittajat on saatu sloganin ”jotta vientimme ei sakkaa” taakse. Kun aikanaan palvelin mediatalossa, oli seinillä muistilista toimittajille: tarkista, tarkista, tarkista. On helppo vetää erään suuren valtion päämies peliin ja syyttää häntä siitä, että faktoja ei ole tarkastettu. Olisi kiva nähdä suomalaistenkin toimittajien lisäävään haastatteluihin ja sosiaalisen median twiitteihin totuusrajoitteisten ministereiden juttujen jälkeen: tarkista faktat.

 

Tarkista faktat: https://www.tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_kotimaankauppa.html

 

+12
JukkaTuunanen1
Joensuu

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu