Turvapaikanhakija, pakolainen vai siirtolainen?

Kansainväliset sopimukset on kirjoitettu aikana, jolloin sodan runtelemista maista tuli turvapaikanhakijoita. Silloin Neuvostoliitto oli miehittänyt monet eurooppalaiset maat ja silloisella lännellä oli tarve pelastaa ihmisiä joutumasta Siperiaan tai Stasin vankiloihin. Nyt tilanne on aivan toinen. Rajoillemme pyrkii neljänlaisia ihmisiä: turvapaikanhakijoita, pakolaisia, siirtolaisia ja laittomia maahantulijoita. Miten  näiden ryhmän edustajat erottaa toinen toisistaan?

Turvapaikanhakija ”on ulkomaalainen henkilö, joka hakee suojelua ja oleskeluoikeutta vieraasta valtiosta.Turvapaikanhakijat lähtevät kotimaastaan monista syistä, esimerkiksi pakoon sotaa, vainoa tai turvattomuutta. Henkilö voi hakea suojelua jättämällä turvapaikkahakemuksen. Suomessa, kuten monissa muissakin maissa, viranomaiset tutkivat, onko henkilöllä oikeus turvapaikkaan”.

Pakolainen ”on  henkilö, jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa vainotuksi alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään kuulumisen tai poliittisen mielipiteen vuoksi”.

Siirtolainen ”on henkilön tai väestön muuttoa ja siirtymistä vieraaseen maahan vapaaehtoisesti, esimerkiksi työn tai koulutuksen perässä”. Suomalaiset lähtivät 1960-70 luvuilla Ruotsiin suurin joukoin. Niin töihin.

Laiton maahantulija on ilmiö, jossa” ihmiset siirtyvät maasta toiseen rikkoen kohdemaan maahanmuuttolakeja”. Laiton henkilö saattaa jäädä maahan ilman laillista lupaa, rikkoa näin esim.työlupia, tehdä pimeitä töitä, osallistua rikolliseen toimintaan ja vaarantaa kohdemaan sisäistä turvallisuutta.

Nuo ovat siis termit. Tilanne Suomen rajoilla on sellainen, että siellä ei ole noiden määritelmien mukaisia turvapaikanhakijoita eikä pakolaisia. Ainoastaan siirtolainen-termi voi sopia joihinkin henkilöihin. Sellainen henkilö, joka maksaa itse oman matkansa vapaaehtoisesti ja osallistuu ihmissalakaupan osapuoleksi ei mielestäni omaa myöskään siirtolaisen statusta vaan on laiton maahantulija. Suurin osa rajoillemme pyrkijöistä ovat siis laittomia maahantulijoita.

Meidän omaantuntoomme on iskostettu sellainen ajatus, että meidän tulee auttaa kaikkia. Meidän tulee olla hyväntekijöitä ilman rajaa. Eräs kansainvälinen kansanedustaja vertasi meitä, ”kristittyjä maita”, hyvin osuvasti uhanalaisten lajien pelastajiin. Tuomme uhanalaisten lajien edustajat maahamme, laitamme heidät sopiviin, meille sopiviin asuinpaikoihin, syötämme, juotamme ja hellimme noita uhanalaisia ja ajattelemme tekevämme hyvän työn, kristillisestä rakkaudesta. Mutta mitä itseasiassa teemme? Erotamme tuon uhanalaisen sen normaalista elinympäristöstä ja näin pilaamme sen ja koko ekosysteemin normaalin elämän.

Tähän voisi ottaa suomalaisen näkökulman. Miltä meistä tuntuisi, jos esim. Saimaan norppaa pelastettaisiin USA:ssa, Meksikossa, Japanissa, mutta ei Suomessa. Tekisivätkö nuo maat siis hyvän työn meille ja Saimaan norpalle. Tuskinpa! Monien tutkimusten mukaan maahanmuuttajan perhe on vasta kolmannessa tai neljännessä polvessa integroitunut uuteen kotimaahansa. Tuosta integroitumisen vaikeudesta voi katsoa esimerkkejä vaikkapa Ruotsista.

Siis mitä haluan sanoa? Haluan sanoa oikeuskanslerille, eduskunnalle ja ministereille, että laatikaa totuudenmukaiset lait ja asetukset ja erotelkaa rajoille tulijat vähintään noihin neljään eri ryhmiin, jotta emme tee itsellemme ja tänne tulijoille karhunpalvelusta. Vain erottelemalla ihmisryhmät rajan henkilöstö voi toimia jatkuvasti oikein.

JukkaTuunanen1
Sitoutumaton Joensuu

Antifasisti, antisemitisti, antirasisti.... Vuorovaikutusyrittäjä, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu