Työmarkkinashoppailua?

Postin lakon suurin syy tuntuu olevan se, että työnantaja on liittynyt Medialiittoon ja sen takia työntekijöiden työehtosopimukset on siirretty PAU:sta pois. Tämä loukkaa työntekijöiden mielestä heidän oikeuksia ja etenkin PAU:ta. Suomessa on perustuslailliset oikeudet järjestäytymiseen, vapauteen olla järjestäytymättä ja vapaus kuulua vaikka ei-poliittiseen ay-liikeeseen.

Katsotaanpa hiukan suurempaa kuvaa. Suomessa on noin 2,3 miljoonaa ihmistä töissä. Heistä vajaat 1 miljoona kuuluu johonkin polittiseen ay-liikkeeseen. Siis vähemmistö työntekijöistä kuuluu poliittiseen ay-liikkeeseen.  Tämä vähemmistö sanelee säännöt, palkat, työehdot ja liitot. Saksassa tämä trendi on jo nähty. Saksassa alle 40% työntekijöistä kuuluu ay-liikkeeseen ja samalla työrauha Saksassa on parempi kuin missään muussa Eu maassa Ruotsin, Norjan ja Tanskan kanssa. Tätäkö kehitystä PAU haluaa nyt jarruttaa?

No mikä tilanne on yrityspuolella? Suomessa on noin 250.000 yritystä ja noista yrityksistä noin 15.000 kuuluu työnantajaliittoihin. Suurin osa yrityksistä ei kuulu siis mihinkää työnantajaliittoon, ovat villejä, kuten sanonta kuuluu. Miksi näin on? Siksi, että Suomessa on järjestäytymisvapaus. Huono puoli tässä on se, että liittoihin kuulumattomat työnantajat joutuvat noudattamaan liittoihin kuuluvien neuvottelemia sopimuksia. Tästäkin on mm. Suomen Yrittäjät monta kertaa huomauttanut, että tämä on EU-säädösten sekä Suomen perustuslain vastaista. Ei muutosta. Oikeusministeri Henrikson, milloin aloitat asian eteenpäin viemisen?

Posti on siirtänyt pakettijakelun tytäryhtiöönsä Postin Palvelut Oy:öön, joka on liittynyt Medialiittoon. Hetkinen nythän se meni väärin. Eihän työantaja saa liittyä sellaiseen liittoon, jota työntekijät eivät salli. Työantajan tulee liittyä sellaiseen työnantajaliittoon, jonka työntekijät hyväksyvät. Näinhän se PAU tällä hetkellä vaatii. Meillä on siis sopimusvapaus, mutta se ei koske työnantajia.  Eiköhän tehdä niin että kaikki perushoitajat, sairaanhoitajat, terveydenhoitajat, kotisairaanhoitajat jne. vaativat päästä liittymään Lääkäriliittoon ja vaativat sen mukaisia palkkoja.

JukkaTuunanen1

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu