Vielä on vitonen kahviin ja pullaan

Tämä syksy on alkanut vauhdikkaasti. Valtio on ottanut ja ottamassa jopa 20 mrd euroa muutaman kuukauden sisällä lisää velkaa. Mitä tällä uudella velalla saadaan aikaiseksi? Sillä tuetaan etenkin sähköyhtiöitä. Mutta entäpä ne sähkölaskujen maksajat, mitä heille annetaan. Juhlapuheissa puhutaan, että pitää tukea pienituloisia ja sähkölämmitteisiä omakotitaloja. Rahaa on tietojen mukaan tulossa muutama satalappunen.

Samaan aikaan hallitus tukee sähköautojen ostoa 2000 eurolla. Kuka niitä ostaa? Hyvinvoivat asukkaat, joilla on varaa laittaa uuteen autoon 50-60.000 e. Samaa aikaan se muutaman kympin sähkölaskuntukea saava ajaa tonnin hintaisella, 15-20 vuotta vanhalla autolla päivittäin töihin. Hän ei voi käyttää julkista liikennettä, koska sitä ei ole.

Koko tämä 10 mrd euron tuki sähköntuottajille on osa isompaa Fortumin tukipakettia. Joidenkin arvioiden mukaan Fortumin tarve on noin 50% tuosta velkasummasta. Samaan aikaan ministerit puhuvat 30 tuen saajasta, ihan kuin me veronmaksajat emme sitä bluffiksi ymmärtäisi. Koko Fortumin kriisi alkoi jo tammikuussa, kun Uniperista uutisoitiin ensimmäisiä kertoja. Aikaa siis ratkaisujen tekoon oli kosolti. Sitten kriisin annetaan laueta ja pääministeri sanoo olevansa lomalla. Itseasiassa valtion johtaville politiikoille maksetaan sen verran kovaa palkkaa, että heillä ei ole lomaa. Aivan kuten osakeyhtiön toimitusjohtaja ja muut johtajat ovat työlainsäädännön ulkopuolella. Saksan liittokansleri piti heinäkuisia neuvotteluja niin tärkeinä, että saapui itse paikalle. Meidän pääministerimme vietti lomaa.

Uutisten mukaan valtio maksaa turvetuottajille romutuspalkkioita noin 30 milj euroa ja siinähän se iso järki onkin. Turpeella voitaisiin tuottaa jopa 6-8% maamme sähkötuotannosta. Saksassa ydinvoimaloita ei laiteta kiinni, mutta meillä turvevoimalat seisovat ruostumassa.  Entäpä Norja? Norja ilmoittaa, että se mahdollisesti kieltää sähkön viennin maasta. Suomesta vietiin  6723,8 GWh Tilastokeskuksen tietojen mukaan alkuvuonna 2022. Ja se kasvoi alkuvuonna noin 1% edelliseen vuoteen. Kun koko maamme sähkötarve on 81 (TWh) terawattia eli vienti koko vuonna on noin 15% tarpeestamme. Mietitäänhän tätä. Valtio tukee sähköntuottajia lainalla ja pääomatuella 10 mrd eurolla ja samaan aikaan sähköyhtiöt vievät kansalaisten sponsoroimaa sähköä ulkomaille tehdäkseen valtavat voitot. Me suomalaiset maksamme jo saksalaisten kaasun ja virolaisten sähkön. Eikö tämä jo riitä.

Entäpä ne sähkönsäästämisohjelmat. Tytti Tuppurainen kehotti naisia jättämään hiusten kuivaamisen ja kihartamisen pois Sanna Ukkolan ohjelmassa. Sillähän sitä sähköä säästetään. Suomen sähköstä  pyöristettynä 50% kuluttaa teollisuus, 25% palvelualat ja 25% kotitaloudet. Meidän kuluttajien pitää siis säästää. Eikö viisaampaa olisi rajoittaa sähköautojen laatamista 1 krt/kuussa, panna kaikki kauppakeskukset kiinni la klo 18 ja avata ne maanantaina klo 8.00, laittaa Hesan metrot ja ratikat (Tampereen ratikat) nukkumaan joka ilta klo 22.00 ja aloittaa liikenne vasta aamulla klo 5.30. Kyllähän se 30 km päivittäinen työmatka hesalaisellekin taittuu kävellen tai normaalilla polkupyörällä, niinhän täällä kehä 3 pohjoispuolellakin tehdään. Lisäksi hesalaisten seutulipun hinta tulee nostaa vastaamaan niitä kuluja, joita he joutuvat maksamaan, joilla ei ole Hesan tasoista julkista liikennettä eli kolmenkertaiseksi. Siis toimia olisi valmiina, jos vain olisi tahtoa.

Mutta onneksi meille landen hallintoalamaisille jätetään vielä 5 euroa kahviin ja pullaan. Ja miten tuo vitonen meille on jäänyt. Ensin bruttosumasta valtio on ottanut 30%  ja jättänyt meille armossaan tuon 5 euroa ja ostoksen yhteydessä vielä maksamme 14% alvia.  Kiitos siitäkin.

+6
JukkaTuunanen1
Joensuu

Vuorovaikutusyrittäjä, business broker, Joensuu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu