ADHD-kirjon aikuiset tarvitsevat tunnistusta

(Puoluekokouspuheeni 11.9.2021)

Arvoisa puoluekokousväki,

Tiedätkö, miltä tuntuu, kun ryhdyt kirjoittamaan esseetä ja avaat internetin etsiessäsi tietoa? Kuitenkin muutaman tunnin kuluttua huomaat, että sinun tekstinkäsittelytiedostosi on edelleen tyhjä, parikymmentä nettisivua on auki ja olet myöhässä seuraavasta paikasta. Vastaavasti saatat saada tehdä kurssien osasuorituksia ja opettaja laittaa viestiä, että sinulta puuttuu tämä pieni essee tai muuta vastaavaa. Ajatukset harhailevat ja tuntuu kuin kuuntelisit useampaa radiokanavaa yhtä aikaa.

Kerroin juuri itsestäni. Yksinkertaiset asiat ja tehtävät lykkäytyvät tai jäävät kokonaan tekemättä niiden mielenkiinnottomuuden takia. Aina joudun pelkäämään, kuinka huonona, tyhmänä tai laiskana minua pidetään. Impulsiivisuus saa minut näyttämään joskus raivohullulta.

Ymmärsin erityispedagogiikan kandina pari vuotta sitten, että olen ADHD-kirjon ihminen ilman ylivilkkautta. Valitettavasti YTHS ei halunnut tunnustaa asiaa, vaan totesi minulla olevan joitakin piirteitä.

Tiedepuolueena ymmärrämme ADHD-kirjon tunnustamisen merkityksen. Diagnosoimaton ja hoitamaton ADHD aiheuttaa yksilölle moninaisia hankaluuksia, kuten yksinäisyyttä, hylätyksi tulemisen tunnetta, huonoa itsetuntoa, alisuoriutumista ja huono-osaisuutta kaikin puolin. Kyse on monien yksilöiden ja heidän läheistensä hyvinvoinnista.

Meidän täytyy tehdä yhdessä työtä, jotta aikuisten ADHD-kirjo tunnistetaan ja tunnustetaan. Sen tieteellinen tutkimus tarvitsee resursseja, sillä moni saa diagnoosin pitkän yrityksen jälkeen. Terveydenhuollon henkilökunta tarvitsee asiaan koulutusta. Mitä korkeammin koulutettu ihminen on, sitä vaikeampi hänen on saada diagnoosia. Näin on pari diagnoosin saanutta tohtoria haastatteluissa todennut.

Terveisin,

Jukka

+3
jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Turun Vihreiden varapuheenjohtaja, Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Turun kaupungin vammaisneuvoston varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu