Apinapohdintaa

Monet katsovat netistä kissavideoita. Itse sen sijaan olen katsonut viimeisen puolen vuoden ajan apinavideoita, keskittyen lähinnä makakeihin, kapusiiniapinoihin ja suurempiin ihmisapinoihin. Osa videoista on näyttänyt apinoita lemmikkeinä, osa puolikesyinä ja osa villeinä.
Ajattelepa nyt orankivauvaa. Tahtoisitko halata sellaista, jos ajatellaan pelkkää olemusta ja unohdetaan sen luonnonvaraisuus ja emon mahdollinen läsnäolo?
Primates are not pets, sanovat tiukan linjan kannattajat. Isojen ihmisapinoiden eli orankien, gorillojen, simpanssien ja bonobojen sekä harvinaisempien kädellisten kohdalla olen samaa mieltä. Oranginpoikasia päätyy lemmikeiksi etenkin kahdesta syystä: toisten emot on murhattu eksoottisiksi aterioiksi, toisaalta palmuöljyviljelmien tieltä on tuhottu sademetsiä ja emot tapettu metsän mukana. Simpanssivauvan päätyminen lemmikiksi edellyttää kokonaisen simpanssiyhteisön murhaa.
Sen sijaan en täysin tyrmäisi joidenkin pienempien apinoiden pitämistä lemmikkeinä tiukoin ehdoin. Kokonsa puolesta kääpiömarmosetti olisi täysin mahdollinen. Ymmärtääkseni sitä ja elinvoimaiseksi luokiteltua töyhtökapusiiniapinaa kasvatetaan vankeudessa maailmalla, eikä vankeudessa kasvatettujen eläinten vapauttaminen luontoon ole täysin ongelmatonta. Kapusiiniapinoita käytetään myös avustajaeläiminä, eikä ihme, koska se on erittäin älykäs.
Olen useammalta videolta nähnyt, kuinka luontoon päästetty makaki on joutunut muiden makakien pahoinpitelemäksi ja jopa tappamaksi. Esimerkiksi Indonesiassa pyydystettyjä ja myynnissä olevia jaavan- tai saparomakakipoikasia ei voi päästää luontoon takaisin. Sielläpäin on tavallista, että makakia pidetään häkissä, kaulastaan tai vyötäröstään puuhun sidottuna yksinään. Vielä kammottavampaa on se, että joitakin treenataan tuntikausia kaulastaan pystyyn kytkettyinä, kädet selän taakse sidottuina ja sen jälkeen laitetaan tien varteen seisomaan lie’assa ja kerjäämään nuken vaatteissa ja nuken pää päässään.
Tähän ja vielä kuvottavampiin juttuihin (kuten ihmisen tekemään apinan teurastamisiin) nähden riittävän kokoisissa tiloissa ja riittävän suuressa laumassa voisi olla perusteltua hyväksyä makakeja yhteisölemmikkeinä. Monille vanhuksille kapusiiniapina- tai makakiseura palvelutalossa voisi tuoda mukavaa oloa.
On myös huomioitava se, että esimerkiksi Mauritiuksella vieraslajiksi tuotuja jaavanmakakeja pyydystetään: aikuiset joutuvat koe-eläimiksi ja poikaset lemmikeiksi. On hyvä, että katsoisimme apinoiden elinmahdollisuuksia myös eläinten hyvinvointioikeuksien näkökulmasta. Onko oikein, että suljemme silmämme suhteellisen läheisten sukulaislajien kaltoinkohtelulta?
Suomeenkin voitaisiin perustaa japaninmakakien (joita Japanissa asuu jopa kaduilla) asuttama apinametsä, jonne pääsisi maksua vastaan sisään. Vastaaviahan on esimerkiksi Trenthamissa magottien asuttamana.
Lopuksi kolme kysymystä pohdittavaksi:
1. Jos kaukomailla sinulle tarjoutuisi mahdollisuus ostaa oranki- tai simpanssivauva, mitä tekisit ja miksi?
2. Millainen ihmiskunnan eläinsuhde olisi, jos koiran sijasta lemmikiksi olisi jalostettu borneonoranki?
3. Miten itse lähentäisit ihmisten suhdetta apinoihin?

T. Jukka

+1
jukkav
Vihreät Turku
Ehdolla aluevaaleissa

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu