Eläintuotantoa on vähennettävä veganismin avulla
(Pitämättä jäänyt puhe Vihreiden puoluekokouksessa 2022, joka sisältää tuotesijoittelua.)
Olin lakto-ovovegetaristi 25 vuotta. Tämän alkuvuoden olen ollut vegaani, vaikka se tuntuu kalliilta. Hinnat alenisivat, jos vegaanisten tuotteiden kysyntä kasvaisi.
Olemme kuulleet harmittavan uutisen, kun Nyhtökauran valmistus on lopetettu, koska Paulig myi brändin Valiolle. Tässä voisi olla tilaisuus jollekin liha-alan tai turkismurhauksen harjoittajalle siirtyä eettisempään toimintaan ja kehittää uusia tuotteita.
Meillä on kehitettävää ruokakulttuurissa. Osa elintarvikkeista on muutettu vegaanisiksi hiljaisuudessa, jotta ennakkoluuloiset eivät nostaisi meteliä. Usein maitotuotteet voi korvata kauravalmisteella ja niiden kehittämistyössä on edistytty. Nykyisin juustollekin on olemassa hyvät vastaavat vegaaniset vaihtoehdot. Muu-suikaleet korvaavat hyvin kinkkusuikaleet ja oma lempituotteeni Hernis on erinomainen proteiinilähde ja korvaa paremmin kuin hyvin lihat, kanat ja kalat.
Me ihmiset selviäisimme kyllä vegaaneina. Toki jotkin tuotteet ovat ongelmallisia. Indonesiassa orangit ovat menettäneet jopa henkensä kotinsa lisäksi palmuöljyviljelyn takia. Eettistäkin palmuöljyä toki on, mutta tämän Indonesiassa olevan takia moni orankipoikanen on menettänyt emonsa ja joutunut eksoottiseksi lemmikiksi – ja sekin on kuvottavaa eläintuotantoa. Borneonorankeja arvioidaan olevan noin 100 000, kun sumatranorankeja vain 14 000.
Lopuksi kannustaisin kaikkia teitä jututtamaan sekä itseänne että läheisiänne, miltä tuntuisi ainakin kaksi vegaanipäivää viikossa. Tarjotkaa itsellenne ja kavereillenne vegaaniaterioita ja auttakaa vegaanisten tuotteiden kysynnän kasvattamisessa niin yksityiselämässä kuin julkisten paikkojen tarjonnoissa.
KIITOS!!!
Vegaanisin terveisin,
Jukka
”Nykyisin juustollekin on olemassa hyvät vastaavat vegaaniset vaihtoehdot. ”
Tästä eri mieltä. Nyhtökaura, kaurakerma y.m. ruoanlaitossa ovat erittäin o.k. Mutta vegaaniset juustonkorvikkeet eivät vielä ole lähelläkään esikuviensa tasoa. Koskee sekä rakennetta että erityisesti makua.
Ilmoita asiaton viesti
On hiljattain itselleni tullut vastaan myös ihan hyviä vaihtoehtoja juustoille. Jotkut vuustot eivät kuitenkaan kuulu niihin rakenteensa ja makunsa vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kunto nousoo ja jaksaa kun syöpi lihhoo
https://yle.fi/urheilu/3-12002442
Ilmoita asiaton viesti
Kesäkuun 1 päivä siirryn vähähiilihyd. ruokavalioon.kiteytettynä se on eläintuotteet ja kasvikset
On pikkupakko 2v sitten todettiin korkeat sokeriarvot, jos nyt ei tee mitään, saa piikittää itseään koko loppuelämän
Vhh ruokavalio on ainut joka siihen tepsii
Ajattelen ruokaa terveys edellä…enkä mitään ilmastonmuutos juttuja
”Kananmuna ei sisällä lähes ollenkaan hiilihydraatteja, joten se soveltuu myös loistavasti esimerkiksi vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Kananmunan keltuainen sisältää runsaasti pehmeää, terveellistä rasvaa. Kananmunan keltuainen pitää myös sisällään lähes kaikki kananmunan vitamiinit, kivennäis- ja hivenaineet”
Ilmoita asiaton viesti
VHH ei ole itselläni diabeetikkona tarpeen. Hyvöä kasvisruoka riittää pitämään sen verensokerin matalana.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä. Minäkään en aio rappeuttaa itseäni henkisesti ja fyysisesti prosessoiduilla vegeslurreilla. Syön lihaa, lihan kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
”Punainen liha on toki syöpää aiheuttava aine, mutta tästä tosiseikasta ei voi syyttää lihateollisuutta – siinä ei ole ongelmia eikä toimintahäiriöitä: sikainfluenssa ja hullun lehmän tauti olivat epidemioina surkeita suutareita, ja vaarat väistyivät pian. Ehkä tästä syystä don’t fix what ain’t broke -slogania kannattavat, tervettä järkeä ihannoivat näennäiskonservatiivit, kuten Timo Vihavainen tai Jussi Halla-aho, eivät vastusta lihateollisuutta, joka on uudenaikaisen arvoliberalismin ja kulutushedonismin pöyhkein ja turmeltunein linnake. He päinvastoin ovat sen faneja.”
Antti Nylén, ”Mitä lihansyöjä tekee?” (Halun ja epäluulon esseet, 2010)
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos hyvästä ja asiallisesta kommentista, Mika!
Ilmoita asiaton viesti
Osaltani ei onnistu. Pihvi ja kala maistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Aina voi yrittää!
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on järjetöntäkasvattaa viljaa ja kasveja, jotka syötetään eläimille ensin ja sitten tapetaan kasvit syöneet eläimet ja näin sitten ihmiset saavat ravintonsa. Aivan hullua touhua. Eläimet likaavat ja paskantavat vedet piloille.
Suuren satukirjan mukaan profeetat sanovat, että ihminen voi tappaa ja syödä kaikkia eläimiä, mutta eläinten verta eikä sikaa saa syödä. Elävien eläinten kurkku pitää leikata poikki, jolloin veri tulee valuttaa ulos ulos, eikä sitä pidä syödä. Se on kait sitten syntiä. Voi hyvä sylvi, että järkevien ihmisten pitää noudattaa tällaisten profeettojen ohjeita. Kasvisruoka on ihan riittävä ihmisruoaksi. Yhtä hölmöä on leikata esinahka ja häpyhuulet glitoriksen kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
No mitä jos lopettaisit moisen hörhöilyn. Ravitsemustieteellisesti kasvisruoka ei riitä mihinkään, vaan sijoittuu lähinnä syömishäiriöihin.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle on ihan sama jos syötte eläimiä. Minä olen tullut toimeen oikein hienosti noudattamalla välimerellistä ruokaohjelmaa. Asun talvet Espanjassa, jossa monenlaiset kasvit ja hedelmät ovat hyviä ja halpoja. Kalaa syön melkein joka päivä.
Lääkäreiden mukaan paksusuolen- ja mahasyöpien määrä kasvaa huolestuttavasti lihansyönnistä johtuen.
Profeetat ovat puhuneet muutakin paskaa kuin lihansyöntiohjeita.
Ilmoita asiaton viesti
Kun Veikko Virkkunen kertoo nauttivansa välimeren ruokavaliota, niin siihen näyttää kuuluvan myös eläintuotteita
”Välimeren ruokavalioon kuuluu runsaasti kasviksia, hyviä öljyjä, siemeniä ja pähkinöitä sekä kohtuullisesti kalaa, kananmunia ja maitotuotteita.”
Ilmoita asiaton viesti
Itse en kalaa syö, mutta lihaa emme tosiaankaan tarvitse.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiasiassa ihminen ei tarvitse lihaa, mutta muutama sata grammaa viikossa ei ole haitaksikaan.
Tottumukset on sitten erikseen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tosiasiassa ihminen ei tarvitse lihaa, ”
Yhtä hyvin voisi sanoa että ei tarvitse kasviksiakaan. Siskoni mies eli 80v eikä koskaan syönyt kasviksia
Sanoi että ” ei alkaa syömään jäniksen ruokia”
Ilmoita asiaton viesti
Aika kovaa tekstiä,joten kun tuota linjaa pidetään yllä,niin ei tarvitse ihmetellä kannatuksen laskua.
Ilmoita asiaton viesti
Kovaa!? Mitä tekemistä tekstillä oli kovuuden kanssa?
Minusta konstailematonta js käytännönläheistä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos, Sini! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Wumo-sarjakuvassa vegaanipariskunnan vaimo kysyi mieheltään, kun tämä vaiteliaana katseli parvekkelta pihalla grillaavia ja olutta siemailevia iloisia naapurmiehiä.
”Kaipaatko liharuokaa?”
-”En. Ystäviä..”
Ilmoita asiaton viesti
Syödään tasapuolisesti liha, kala ja ns kasvistuotteita.
Vanha ’päivän ravintolautasmalli ’ on edelleen ihan toimiva ratkaisu ja tasapainoinen ravinto pitää myös ne suoja-aineet balanssissa. Ilman mitään kemiallisia lisäravinteita.
Ilmoita asiaton viesti
Alkaa olla taas ne ajat kun tuoreita ja rouskuvia kasviksia saa kohtalaisen huokeaan hintaan vaikka ei itse kasvattaisikaan: uudet perunat, tomaatit, salaatit, yrtit ja kesäkurpitsat ja marjat on pian parhaimmillaan. En minä silloinkaan nauti kasvisruokaa tai vegaanista annosta vaan maukkaita kasviksia. Ja juusto ruokaistaa salaatin mainiosti.
En ole koskaan ymmärtänyt, miksi kasvikset pitäisi prosessoida joksikin lihaa muistuttavaksi. En ole huomannut että ne hirveästi sekasyöjiin vetoaisivat eikä kyse ole ennakkoluuloista. Ennemminkin joku kasvisruokailija ehkä haluaa tofunakin kun toiset grillaavat eläinperäisiä.
Jos haluaa ruokailullaan maailmaa parantaa, kannattaisi lisätä kotimaisen luonnonkalan nauttimista. Perattukin silakka ja muikku on halpaa ja herkullista, ja haukifileen saa pienemmällä kilohinnalla kuin nyhtökaurapaketin jos ei itse osaa tai halua käsitellä kalaa. Samalla tulee puhdistaneeksi Itämerta ravinteista, mitä ei tosiaankaan tee kauraa syömällä.
Meillä on tosiaankin kehitettävää ruokakulttuurissa mutta ihan toiseen suuntaan mitä Jukka esittää: siirrytään mieluummin poispäin valmiseineksistä ja suositaan puhtaita ja tuoreita raaka-aineita.
Ilmoita asiaton viesti
Tomaatilla ja salaatilla ei elä, vaan tarvitaan rasvoja ja proteiinejakin. Silloin on helpompi ostaa rasia vaikkapa nyhtökauraa kuin taiteilla itse pitkän kaavan mukaan härkäpavuista ateria.
Lihan syönti tulee vähenemään joka tapauksessa. Joko se tapahtuu hallitusti tai sitten kriisin kautta.
Luonnonkalasta samaa mieltä.
Ilmoita asiaton viesti
No nyhtökauran, tuon entisen tulevan uuden Nokian, kysyntä oli niin vähäistä ettei sitä kannattanut edes valmistaa. Mitä edellä sivusin, ei sellainen prosessoitu lihaa etäisesti muistuttava mössö houkuta lihaa sekavyöviä. Eikä kyse ole ennakkoluuloista, kertaalleen kokeilin sienten kanssa kastikkeena ja toisen kerran lasagnessa. Ei kiitos.
Ne rouskuvat ja herkulliset kasvikset ovat tietenkin osa, ja merkittävä osa, ateriaa. Siihen kylkeen grillipihvi tai pari savuahventa niin avot.
Ei se tietty minua haittaa mistä kukin proteiininsa hakee. Itse suhtaudun ruokailuun enempi hedonistisesti enkä proteiineja tai hiilihydraatteja laskien. Tosin pikkasen ärsytyskynnyksen ylittää tiettyjen vegaanien kohtalaisen militantti asenne paitsi omaan, myös muiden syömiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä ostin nyhtökauraa silloin tällöin, mielestäni oli ihan hyvä tuote. Sille sitten kävi kuten start-upeille usein käy, vaikka kysyntää olisi ollut. Mutta joku toinen brändi aikanaan tulee ja lyö läpi.
Nykyinen ruokajärjestelmämme ylittää planeetan kantokyvyn. Sen asian sanomisen ei pitäisi olla kenenkään syyllistämistä.
Ahven mielummin fileiksi, ja ruodoista liemi. Savupönttöön sopii sitten lahna, säyne tai muikut.
Ilmoita asiaton viesti
Ensitöikseen pitää varmistaa ettei ulkomailta tuoda lihatuotteita suomeen. Suomalainen tuotanto on ekologisempi ja eettisesti parempi ratkaisu.
Toisekseen tuottajille pitää saada parempi korvaus työstään, se edelleen mm. parantaa eläinten oloja ja jos hinnat nousee, se ohjaa ostokäyttäytymistä vegaanisemmaksi.
Itsellä sianlihan syönti jäänyt miltei pois, nautaa tilalle. Jatkossa voin kuvitella vähentäväni lihan syöntiä mutta hyvää korviketta en tiedä, paitsi kala.
Ilmoita asiaton viesti
Päinvastoin,joka takapihalle kanoja munimaan ja jos vähänkinisompi tontti niin sianporsas röhkimään jouluun saakka,,nuo kun pärjäävät ruuantähteillä,,näihin on pakko turvatua viiden vuoden sisällä itse kunkin
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisimman vähän kaikenlaisia prosessoituja, teollisia mössöjä ja tilalle oikeata ruokaa, lihaa, kalaa, vihanneksia, viljaa (ruisleipää,) ja hedelmiä.
Allkaen maidosta. Homogenisoimatonnta luomumaitoa.
Ilmoita asiaton viesti
Perus kasviskotiruokailu on kyllä huomattavasti halvempaa kuin lihansyönti, vaikka ostais rasvaisinta jauhelihaa mitä kaupasta löytää.
Valikoima on vaan vielä kohtuu surkea.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, että vieläkin on keksimättä monia tuotteita.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeistään talven 2010 ”kasvisruokapäiväkeskustelu” paljasti vegetarismin hurjan poliittisen potentiaalin. Kasvissyönti ei ole enää hörhöjen ideologista haihattelua, kun samat ihmiset, jotka yrittävät sitä sellaisena pitää, joutuvat tarttumaan varsin paksuihin sanoihin vastustaessaan sitä, että lihaa syötäisiin vain kuutena päivänä viikossa. Huvittunut olankohautus ja kettutytöttely ei riitä. Enää.
Kasvissyöntiin alkukantaisen paksupäisesti suhtautuva paksupäinen broilerinsyöjä ei ole myytti eikä olkinukke. Heitä on leegio.
Helsingin kunnanvaltuustossa nämä barbaarit sentään olivat vähemmistönä, mutta jotkut semi-älyllisinäkin tunnetut hahmot, kuten nettikirjoittelija Jussi Halla-aho ja vanha pasifisti Ilkka Taipale, pitivät päivittäisen lihansyönnin puolesta saarnoja, jotka olisivat nimettöminä internetissäkin harvinaisen häpeällisiä.
Antti Nylén, ”Mitä lihansyöjä tekee?” (Halun ja epäluulon esseet, 2010)
Ilmoita asiaton viesti
Onkin jännä, kuinka varsinkin moni mies(oletettu) kokee kasvisruuat ja veganismin uhakseen. Aivan kuin se pilaisi heidän elämänsä.
Ilmoita asiaton viesti