Eläintuotantoa on vähennettävä veganismin avulla

(Pitämättä jäänyt puhe Vihreiden puoluekokouksessa 2022, joka sisältää tuotesijoittelua.)

Olin lakto-ovovegetaristi 25 vuotta. Tämän alkuvuoden olen ollut vegaani, vaikka se tuntuu kalliilta. Hinnat alenisivat, jos vegaanisten tuotteiden kysyntä kasvaisi.

Olemme kuulleet harmittavan uutisen, kun Nyhtökauran valmistus on lopetettu, koska Paulig myi brändin Valiolle. Tässä voisi olla tilaisuus jollekin liha-alan tai turkismurhauksen harjoittajalle siirtyä eettisempään toimintaan ja kehittää uusia tuotteita.

Meillä on kehitettävää ruokakulttuurissa. Osa elintarvikkeista on muutettu vegaanisiksi hiljaisuudessa, jotta ennakkoluuloiset eivät nostaisi meteliä. Usein maitotuotteet voi korvata kauravalmisteella ja niiden kehittämistyössä on edistytty. Nykyisin juustollekin on olemassa hyvät vastaavat vegaaniset vaihtoehdot. Muu-suikaleet korvaavat hyvin kinkkusuikaleet ja oma lempituotteeni Hernis on erinomainen proteiinilähde ja korvaa paremmin kuin hyvin lihat, kanat ja kalat.

Me ihmiset selviäisimme kyllä vegaaneina. Toki jotkin tuotteet ovat ongelmallisia. Indonesiassa orangit ovat menettäneet jopa henkensä kotinsa lisäksi palmuöljyviljelyn takia. Eettistäkin palmuöljyä toki on, mutta tämän Indonesiassa olevan takia moni orankipoikanen on menettänyt emonsa ja joutunut eksoottiseksi lemmikiksi – ja sekin on kuvottavaa eläintuotantoa. Borneonorankeja arvioidaan olevan noin 100 000, kun sumatranorankeja vain 14 000.

Lopuksi kannustaisin kaikkia teitä jututtamaan sekä itseänne että läheisiänne, miltä tuntuisi ainakin kaksi vegaanipäivää viikossa. Tarjotkaa itsellenne ja kavereillenne vegaaniaterioita ja auttakaa vegaanisten tuotteiden kysynnän kasvattamisessa niin yksityiselämässä kuin julkisten paikkojen tarjonnoissa.

KIITOS!!!

Vegaanisin terveisin,

 

Jukka

+2
jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu