Koska saamme vammaisen ministerin Suomeen?

Suomessa on ollut monenlaisia ministereitä kautta aikojen. Osalla heistä on varmasti erilaisia terveyden haasteita. Muistankin hyvin ainakin kaksi rintasyöpätapausta. Varmasti on myös monia muita sairauksia, joista ei ole kerrottu julkisuuteen.

Toisaalta Suomessa ei tiettävästi ole ollut vammaisprofiililla ollutta ministeriä. Itse asiassa vammaisia kansanedustajiakin on ollut vain 3: Eero Häkkinen (sd), Salme Katajavuori (kok) ja Kalle Könkkölä (vihr).

Itsekin olen ollut vammainen koko elämäni ajan. En tällä hetkellä ole kiinnostunut mistään ministerin tehtävästä, mutta tulevaisuudessa voisinkin olla. Sen sijaan olen kiinnostunut siitä, miksi näin on. Taustalla on useita tekijöitä. Useimmat vammattomat eivät äänestä vammaista ehdokasta, eikä vammaisten äänet kasaudu vammaisille. Vammaisten äänet myös jakautuvat eri puolueille. Lisäksi vammaisten on usein hankalampaa lähteä ehdolle. Toimivan tukiryhmän saaminen ei ole itsestäänselvyys kenellekään, mutta vammaiselle se on suuri haaste.

Toki vammaisten osallisuus yhteiskunnassamme on muutenkin todella huolestuttavalla tasolla. Toisaalta moni vammainen pystyy yhteiskunnassamme vastuullisempaan asemaan kuin missä nyt on. Työkykyisten vammaisten työllisyysaste on varmasti alhainen. Osallisuutta voi vielä parantaa. Jokainen vammaton voi miettiä kahta asiaa: (1.) Kuinka paljon omassa kuplassa näkyy vammaisia merkittävissä asemissa? ja (2.) Miten itse edistät ja olet edistänyt vammaisten yhteiskunnallista osallisuutta?

Kolmas kysymys on sama kuin otsikossa. Koska saamme vammaisen ministerin Suomeen?

Vastauksianne odottaen,

Jukka

jukkav

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Turun Vihreiden varapuheenjohtaja, Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Turun kaupungin vammaisneuvoston varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu