Koululaiset, joukkoliikenne ja riskiryhmäläiset

Lasten etu on tärkeä asia ja ymmärrän sen perusteluna peruskoulujen avaamiselle. Kuitenkaan tässä ei ole ehkä muistettu, että samalla se tuo uuden haasteen joillekin riskiryhmiin kuuluville.

Nostan tässä esiin huoleni aamujen bussiliikenteestä, joita koululaiset esimerkiksi Turussa käyttävät. Niitä käyttävät myös riskiryhmiin kuuluvat ne yksin elävät, jotka syystä tai toisesta itse ruokakaupoissa asioivat. Miten estetään heidän sairastumispiikkinsä toukokuun lopusta kesäkuun alkuun?

Vaikka riskiryhmäläisten liikkumisaikaan klo 7 ja 8 välillä liilkuvatkin lähinnä yläasteikäiset, kasvaa tartuntariski. Esimerkiksi Turussa on siirrytty jo uuteen kesäaikataulutukseen ja liikennettä on harvennettu.

Toivoisin, että ymmärrettäisiin lasten (ja tässä etenkin nuorten) mahdollinen sairastuminen oireettomana ja näin ollen kyky toimia kantajana. Tämä koulujen avaaminen on mielestäni hieman ristiriidassa haavoittuvimmassa asemassa olevien suojelussa.

Mikäli mahdollista, vetoan vanhempiin, että koululaiset kuljetettaisiin riskiryhmäläisille suunnattuun asioimisaikaan kouluille itse tai kimppakyydillä. Paluuaikaan ei ole riskiryhmäläisiä liikenteessä samalla tavalla.

Lopuksi totean, ettei kaikilla ole mahdollista käyttää muita kauppapalveluita. Kyse voi olla esimerkiksi kavereiden puutteesta, vähävaraisuudesta (jolloin kuljetusmaksukin on liikaa) tai luottamuksen puutteesta.

Terveyttä kaikille toivoen,

Jukka

jukkav

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden varapuheenjohtaja, Vihreän miesliikkeen hallituksen jäsen ja Spektri ry:n varapuheenjohtaja sekä Turun kaupungin vammaisneuvoston varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu