Miksi olen intersektionaalinen feministi?

”Sinähän olet keski-ikäinen mies! Eihän feminismillä ole sinulle mitään annettavaa, vaan se aate haluaa tuhota sinut ja kaltaisesi.” Näin voisivat jotkut (intersektionaalisen) feminismin vastustajat sanoa minulle.

En ole heidän kanssaan samaa mieltä. Olen sateenkaareva monivammainen ja lisäksi sairas sekä köyhä. Feminismi ei ole miesvihaa, vaan kaikkien sukupuolten puolesta toimiva aate. Feminismi avaa ovet sukupuolille ja intersektionaalisuus yksilön monille eri piirteille.

Monet feministit puolustavat miehiä. Etenkin poikien syrjäytymiseen on moni kiinnittänyt huomionsa. Myös epäoikeudenmukaiseksi koettu vain miehiä koskeva asevelvollisuus närästää monia feministejä. Moni intersektionaalinen feministi tunnistaa myös miesten kasautuvan huono-osaisuuden ja haluaa puuttua siihen.

Itselleni intersektionaalisuus näkyy varsin tervetulleena tekijänä. Jokainen tulisi nähdä yksilönä, eikä kenenkään kohdalla saisi jumittua vain yksilön (oletettuun!) sukupuoleen. Toisaalta sukupuolikin merkitsee paljon, koska tietyt ongelmat yhteiskunnassamme ovat sukupuolittuneita. En näe mitään syytä, miksi en olisi puolustamassa vähemmistöjä ja vastustamassa kaikenlaista syrjintää.

Suosittelen intersektionaaliseksi feministiksi ryhtymistä itse kullekin. Mikäli et koe sitä sopivaksi, toivoisin sinun vastaavan kysymykseen: miksi et halua puolustaa vähemmistöjä ja vastustaa kaikenlaista syrjintää?

T. Jukka

P.S. Kysymys teille, joiden mielestä feminismi on miesvihaa: Oletko koskaan ajatellut, että asia olisi niin, että jotkut äärimmäiset miesvihaajat (niitä on!) väittävät olevansa feministejä, vaikka feminismiin ei miesviha kuulukaan?

jukkav

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Turun Vihreiden varapuheenjohtaja, Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Turun kaupungin vammaisneuvoston varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu