Nostettaisiinko seurakuntavaalien äänestysprosenttia yhdessä?

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalit käydään tänään 20.11.2022. Vuonna 2018 näiden vaalien äänestysprosentti oli 14,4 eli todella harva kyseisen kirkon äänioikeutetuista jäsenistä äänesti.

Mihin äänestetään?

Seurakuntayhtymissä äänestetään jäsenet sekä kirkkovaltuustoon että seurakuntaneuvostoon. Yhtymään kuulumattomissa seurakunnissa äänestetään vain jäsenet kirkkovaltuustoon.

Näissä päätetään samantyyppisiä asioita. Esimerkiksi henkilökunnan rekrytointi, tilojen käyttäminen ja erilaiset suunnitelmat ovat niitä asioita, joista näissä elimissä päätetään.

Yhtymä- ja seurakuntatasolla on muitakin toimielimiä. Näihin vaikuttaa joidenkin seurakuntien kohdalla myös vaalitulos. Esimerkiksi Turussa on diakonia- ja sielunhoitotyön johtokunta ja viestinnän asiantuntijaryhmä.

Valitut saavat äänioikeuden myös kirkolliskokous- ja hiippakuntavaaleihin. Kirkolliskokousessa päätetään kirkon toiminnallisia suuntia ja yksi suurista kysymyksistä tällä hetkellä on avioliittolain toteuttaminen. Hiippakuntavaltuustoissa päätetään muun muassa viranhoitomääräyksistä.

Miten tämä vaikuttaa yksittäiseen kansalaiseen?

Seurakunta tekee sellaista näkymätöntä työtä, jonka puute varmasti näkyisi eri tavoin. Annan seuraavat esimerkit:

  1. Diakoniatyö auttaa hädässä olevia resurssiensa mukaan. Moni seurakunnan alueella asuva jäisi mahdollisesti ilman ruokaa tai joutuisi tyytymään vähempään ravintoon.Se on ehkä suomalaisen sosiaalipolitiikan vahvin tukipilari.
  2. Vanhustyö on usein diakonien pyörittämää toimintaa. Kuitenkin viikottaiset toiminnot tuovat monille ikäihmisille sisältöä elämään. Ikäihmisten kohtaaminen on varsin arvokasta, eikä se ole ymmärtääkseni läheskään pelkkää Raamatun lukemista, vaan arkisesta elämästä keskustelua.
  3. Nuorisotyö kokoaa nuoria yhteen. Vaikka kunnissa tehtävä nuorisotyö on arvokasta, täydentää tämä sitä. Usein seurakuntanuorissa pystytään tuntemaan nuoria henkilökohtaisemmin.

Mitä tiedetään äänestäjistä?

Konservatiivisimmat jäsenet ovat aktiivisimpia äänestämään. Tämä näkyy etenkin valituissa luottamushenkilöissä. Esimerkiksi avioliittokysymyksessä on havaittavissa, että yli puolet papeista olisi valmis vihkimään samaa sukupuolta olevat parit. Sen sijaan kirkolliskokouksessa maallikkoedustajissa ei vielä ole riittävää enemmistöä. Seuraavan kirkolliskokousvaalien äänestäjät äänestetään näissä vaaleissa.

Mitä, jos yhdessä nostettaisiin yhdessä äänestysprosenttia?

Ystävällisin terveisin,

Jukka

+1
jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu