Seurakuntavaalit kaipaavat liberaaleja seurakuntien jäseniä

Evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntavaalien ehdokasasettelu päättyy viimeistään huomenna 15.9. klo 16, jolloin lomakkeiden on oltava kirkkoherroilla. Vaikka ehdokaslomakkeen voi täyttää kuka tahansa vaalikelpoinen, ei se vielä riitä. Ehdokkaan täytyy kuulua valitsijayhdistykseen ja sen perustamiseen tarvitaan 10 konfirmoitua aikuista seurakunnan jäsentä. Näistä yhden on oltava asiamies ja toisen vara-asiamies, eikä kumpikaan näistä saa toimia ehdokkaana.

Moni kyseiseen kirkkoon kuuluva ohittaa nämä vaalit. Liian moni ajattelee, ettei vaalit kosketa heitä mitenkään (vaikka näinhän ei ole, kun esimerkiksi diakoniatyö auttaa koko yhteiskuntaa). Useat näistä ovat sellaisia, joiden mielestä on väärin, ettei tämä kirkko vihi samaa sukupuolta olevia pareja (ja tähän voidaan vaikuttaa näillä vaaleilla, kun valitaan kirkolliskokousvaalien äänioikeutetut). Joidenkin mielestä kirkko on liian kaukainen, eikä kosketa mitenkään arjessa (mutta tällehän vaalien kautta voi tehdä jotakin). Moni ajattelee, että voidakseen toimia kirkon luottamustehtävissä, tulisi kulkea Raamattu kainalossa (mikä ei ole totta). Jotkut kokevat myös, että ei ole tarpeeksi hyvä uskova (vaikka kyseessä ei ole uskossa olemisen kilpailu).

Nykyisin seurakuntien luottamushenkilöt ovat usein painottuneet konservatiiveihin ja vanhempiin ihmisiin. Moni vanhempi ihminen on ihana ja hyvä päättäjä, mutta moninaisuuden puolesta tarvitaan erilaisia päättäjiä. Erityisesti liberaalimpia, yhdenvertaisuuden puolestapuhujia ja ympäristön ystäviä tarvitaan yhä enemmän.

Jos olet evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja liberaali, mieti, miksi et lähtisi ehdolle. Voisitko ajatella, että antaisit noin pari tuntia aikaa kuukaudessa näiden yhteisten asioiden hoitamiseen? Voisitko miettiä, haluatko nukkua nämä vaalit ja antaa mahdollisesti toisin ajatteleville kirkon jäsenistöön verrattuna suhdettaan suuremman tilan?

Ystävällisin terveisin,

Jukka

P.S. Itselleni paikallisseurakunta on antanut paljon varsinkin korona-aikana. Koska olen melko yksin, sain iloa ja sisältöä elämääni seurakunnaltani vapaaehtoistyön sosiaalisen median avustajana. Olen kokenut olevani poikkeuksellisen hyväksytty omassa seurakunnassani.

+1
jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu