Suuri huoli keski-ikäisistä miehistä 

Monien tutkimusten perusteella on havaittu huono-osaisuuden, kuten asunnottomuuden, työttömyyden, päihde- ja mielenterveysongelmien ja yksinäisyyden kasautuvan erityisesti yksin asuville keski-ikäisille miehille. Nämä ongelmat esiintyvät usein myös fyysisen terveyden ongelmien kanssa. Ainakin jossakin vaiheessa on huomattu, että 40 – 44-vuotiaat miehet tekevät eniten itsemurhia. 

Yksin asuvana keski-ikäisenä sateenkaarevana vammaisena biologisena ja juridisena miehenä ja asiaa yliopistossa opiskelleena voin hiukan avartaa asiaa. Jokainen voi miettiä, miltä tuntuisi, jos ei ole sopivaa sosiaalista turvaverkostoa itsellä. Nykyiset neljäkymppiset ovat sitä ikäpolvea, joille on vielä jonkin verran hoettu, etteivät miehet itke. Tunteiden käsittelyyn ei ole kannustettu niin hyvin kuin tänä päivänä. Normina on ollut, että miehen tulisi kestää kaikki. Yleisesti nykyisin kuitenkin tiedetään, ettei kukaan ole sietokyvyltään rajaton. Me neljäkymppiset olemme varhaisnuoruudessa tai nuoruudessa joutuneet kohtaamaan myös 1990-luvun laman, sen aiheuttamat leikkaukset ja sen seuraukset.  Tämän perusteella on oltava myös keski-ikäisten miesten hyvinvoinnista huolissaan. 

Vihreät on ollut äänekkäin puolue kritisoimaan nykyistä asevelvollisuuden eriarvoistavaa käytäntöä. Lisäksi poikien syrjäytymiseen on puolueessa jo aikaisemminkin kiinnitetty huomiota, joten Vihreät on puolueena aidosti miestenkin asialla. Vihreät ei ole kieltänyt miehiltä yksityisautoilua, lihansyöntiä eikä heterouttakaan. Sen sijaan Vihreillä on vahva kanta turhaan yksityisautoiluun, turhaan lihansyöntiin ja seksuaalivähemmistöihin suhtautumiseen. Turhaa yksityisautoilua ei ole esimerkiksi kaupassa käyminen silloin, kun joukkoliikenne ei ole mahdollinen vaihtoehto. Mielestäni kaikki lihansyönti on sinänsä turhaa, mutta esimerkiksi hirvikolarissa menehtyneen hirven lihan voi käyttää ravinnoksi, jos se on tarpeen. Miehissäkin on paljon seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, eivätkä heidän  ihmisoikeutensa ole seksuaalienemmistöiltä mitenkään pois.

Keski-ikäisten miesten tekemä työ on vahvassa asemassa yhteiskunnassamme. Heidän tuottamansa verotulot ovat iso osa hyvinvoinnin mahdollistavasta kokonaissummasta. Mekin ansaitsemme hyvinvointia pystyäksemme toimimaan arjessa niin itsemme kuin muidenkin ihmisten sekä ympäristön hyväksi. On selvää, että miehiä tulee kannustaa jaksamisessa kaikin tavoin. Ne, joilla on terveyden ja työttömyyden haasteita, tulee auttaa takaisin hyvän terveyden ja työllisyyden pariin. Miehiä tulee kuunnella kunnolla, sillä se ei ole naisilta eikä muunsukupuolisilta pois. Jokaisen miehen tulee saada olla oma itsensä. 

Mitä siis tulisi tehdä? Aluevaltuustojen tehtäviin kuuluu miesten kaikki sosiaali- ja terveysasiat. On siis panostettava ennaltaehkäisyyn ja elämän mielekkyyteen. On hyvä haastaa miehiä esimerkiksi alueellisiin elämänlaadullisiin hyvinvointikilpailuihin. Paras palkinto on parempi olo, mutta yhteiskunta kiittää vähentyneistä terveysongelmista ja -kuluista, paremmasta taloudesta ja elinehtona toimivasta paremmasta ympäristöstä.

T. Jukka

 

+1
jukkav
Vihreät Turku
Ehdolla aluevaaleissa

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuskunnan varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu