Vegaanit suuttuivat syystä

Eilisen aikana sosiaalisessa mediassa luin asiasta, joka vegaaniruokapainotteisena kasvissyöjänä sai minut surulliseksi ja vihaiseksi. Tunnettu suomalainen hampurilaisravintolaketju on poistanut valikoimastaan vegaanisen tortillan. Tämä on saanut vegaanisen ruuan ystävät reagoimaan vahvasti.

Kyseiseen asiaan on annettu palautetta ja vastauksia saatu. On totta, että jäljelle jääneen lakto-ovovegetaarisen tortillan voi muuttaa vegaaniseksi, mutta siitä peritään lisämaksu vegaanisen majoneesin vaihtamiseksi. Juuston poistaminen ei maksa mitään. Kuitenkin vegaanit suuttuivat syystä; ei ole oikein asettaa ihmisiä eriarvoiseen asemaan ruokavalintojensa takia.

Miksi moni valitsee vegaanisen ruuan? Siihen on eri syitä. Vaikka en täysin vegaani olekaan, haluan edistää vegaanisen ruuan valitessani eläinten asemaa, parantaa ympäristön tilaa ja myös terveyttäni. Jokaisen valinta on henkilökohtainen ja sitä pitää kunnioittaa.

Kyseinen ravintolaketju ilmoitti jokin aika sitten, että heidän tavoitteensa on saada valikoiman olevan puoliksi kasvistuotteita vuoteen 2030 mennessä. Tämä nyt koettu muutos on takapakki siihen. On ymmärrettävää, että kaikki tuotteet eivät myy samoin tavoin. Kuitenkin parempi tapa on muokata tuotetta kuin poistaa se kokonaan.

Kannustan jokaista kokeilemaan vegaanisia tuotteita myös sillä huomiolla, että alkuun uudet ruuat saattavat maistua erikoisilta. Samoin aina voi esittää toiveita. Itsekin voisin esittää toiveen esimerkiksi vegaanisesta jäätelöstä tai sorbetista.

T. Jukka

jukkav

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Turun Vihreiden varapuheenjohtaja, Eläinvihreiden hallituksen jäsen ja Spektri ry:n puheenjohtaja sekä Turun kaupungin vammaisneuvoston varajäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu