Vieraskalalajit eivät kuulu Suomen luontoon

Aurinkoahvenia on löydetty jo useammasta lammesta Varsinais-Suomessa. Samoin rohmutokko on tullut Suomeen. Nämä lajit lienevät tulleet ihmisten levittämänä. Myös kyttyrälohesta on uutisoitu jonkin verran. Ilmeisesti myös katkerokala ja kultakala on havaittu vesistöissämme. Lisäksi hopearuutana ja mustatäplätokko ovat olleet jo pitempään vieraslajeina. Myös piikkimonni on istutettuna useisiin paikkoihin.

Vaikka arvostan luonnon monimuotoisuutta, Suomen luonto ei tarvitse tällaisia vieraslajeja lisänään. Ne vievät luontaisilta kalalajeilta elintilaa. Samoin ne voivat aiheuttaa muutakin haittaa, sillä esimerkiksi ne rehevöittävät eritteillään vesiä.

Yksi puoli on kuitenkin erityisen vaarallinen. Vaikka aurinkoahven ei mikään yleinen akvaariokauppalaji ole ollutkaan, akvaariokaloilla on paljon erilaisia piileviä kalatauteja. Ne voivat levitä luonnonkaloihin. Esimerkiksi kalatuberkuloosi on varsin tappava tauti puhjetessaan. Vaikka itse vegaanina en syökään kalaa, moni muu syö esimerkiksi sushia. Kalatuberkuloosin vaikutus ihmiseen on melko tuntematon, mutta olemassa oleva.

On myös lukuisia muita tauteja, joita voi päätyä luonnonkaloihin. Vaikka valtaosa akvaariokaloista onkin trooppisia lajeja, eikä näillä ole juurikaan selviytymismahdollisuuksia Suomen luonnossa, voi tauti jäädä luontoon hyvin elämään.

Harvoin kukaan jää kiinni vieraslajin päästämisestä luontoon. On kuitenkin selvää, että sitä suurella syyllä kuuluu pitää sekä eläinsuojelu- että luonnonsuojelurikoksena. Kenelläkään ei ole oikeutta tuhota eläinlajistoa eikä luontoa.

On hyvä muistaa, että on olemassa ero vieras- ja tulokaslajien välillä. Vieraslajeista saa lisätietoa hyvin internetin kautta: https://vieraslajit.fi/ .

T. Jukka

jukkav
Vihreät Turku

Kasvatustieteen kandidaatti (erityispedagogiikka), valtiotieteiden ylioppilas (sosiologia, väestötiede), filosofian ylioppilas (sukupuolentutkimus, uskontotiede) ja yo-merkonomi (vakuutustoiminta). Tällä hetkellä olen Armon Vihreiden sekä Eläinvihreiden hallituksen varapuheenjohtaja sekä Vihreiden puoluevaltuuston jäsen. Sähköpostia saa laittaa, osoite on jukka.vaisanen(at)vihreat.fi ja yhteydenottoa varten on tehtävä pieni muunnos.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu