Mökille turvaan koronalta

Otsikon luettuaan moni saattaa vetäistä kahvinsa väärään kurkkuun ja noitua koko kirjoituksen ja kirjoittajan alimpaan helvettiin. Suosittelen kuitenkin jatkamaan lukemista ennen johtopäätösten tekemistä. Mökille menijöiden ja mökkipaikkakuntien asukkaiden turvallisuus tulee turvata, eikä siitä ole syytä lipsua.

Ympäri maapalloa leviävä ja ihmisiä tappava Korona -virus on saanut koko maailman varpailleen. Lähes kaikki maat ovat jonkinasteisessa poikkeustilassa ja valtioiden rajat on suljettu viruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Kaupungistumiskehitys on luonut hyvät olosuhteet viruksen leviämiselle. Joukkoliikenne on hyvin rajoitettua ja monin paikoin keskeytetty. Vain suurimmissa kaupungeissa tämä ihmisen rakentama viruksen luontainen leviämiskanava on vielä toiminnassa, jotta ihmiset pääsevät töihin. Jotkut uhkarohkeat jopa käyttävät niitä. Taudinkantajan koskiessa vaikkapa ratikan oven vieressä olevaan tolppaan, se toimii merkittävänä tautipesäkkeenä, kunnes se puhdistetaan. Jokainen saman ratikan käyttäjä on vaarassa saada taudin tuosta yhdestä kohdasta. Kaupoissa käy kymmeniä tuhansia ihmisiä päivittäin. Jos taudinkantaja saastuttaa yhden kärryn tai korin, virus on kymmenien tai satojen ihmisten käsissä vielä saman päivän aikana. Yleisesti voidaan todeta, että mitä enemmän ihmisiä liikkuu pienellä alueella, sitä suurempi riski on viruksen leviämiselle. Kaupunki on muuttunut vaaralliseksi ympäristöksi.

Korona kasvattaa ihmisten empatiakykyä ja opettaa ajattelemaan enemmän myös muita ihmisiä ja erilaisia näkökulmia

Ihmiset eri maissa ovat paenneet kaupungeista mökeilleen, joista viranomaiset yrittävät heitä saada takaisin kaupunkeihin. Maaseudun rauhaan pakeneminen on seurausta yksinkertaisesti päättelyketjusta. Maaseudulla on vähemmän ihmisiä ja tartuntataudin eteneminen on hitaampaa ja helpommin hallittavissa. Siellä ei myöskään ole riskiä saada tautia joukkoliikenteen kautta. Taudilta voi välttyä huomattavasti pienemmillä varotoimenpiteillä ja se motivoi ihmisiä maalle.

Mökille muuttaminen on turvallista, mutta vaatii poikkeuslain

Viranomaisten pelkona on, että maaseudulle muuttava väestö ylikuormittaa pienten paikkakuntien terveydenhuollon, jos virus leviää kaikesta huolimatta sinnekin. Huoli on aiheellinen, mutta se on myös helposti minimoitavissa. Valtiomme elää poikkeustilassa ja hallitus voi edellyttää, että sairauden puhjetessa oleskellessa mökkipaikkakunnalla, apua on haettava omasta asuinkunnasta. Helsinkiläisistä iso osa hakeutuu esimerkiksi Savoon tai Varsinais-Suomeen, joista on vain muutaman tunnin ajomatka Helsinkiin. Sen kyllä pystyy sairaanakin tekemään, kun lähtee ajoissa kotimatkalle. Ajomatka on toteutettavissa ilman pysähdyksiä, eikä tauti pääse leviämään pienillä paikkakunnilla, jos näin myös toimitaan.

Pitää myös muistaa, että suurin osa sairastuneista laitetaan vain karanteeniin. Terveydenhuoltoa rasittaa vain ne tapaukset, jotka vaativat sairaalahoitoa. Muut sairastavat kotonaan tai mökillään ja paranevat ilman erityistä hoitoa kuten mistä tahansa muustakin flunssasta. Sairastaessaan mökillä on mitättömän pieni riski levittää tautia. Pienillä paikkakunnilla myös naapuriapu toimii usein varsin mallikkaasti ja ihmisiin luotetaan. Huolto pelaa karanteenissakin.

Muistutan kuitenkin, että vielä kuvailemaani lakia ei ole ja kaikkien on syytä noudattaa hallituksen ohjeistusta kaikessa toiminnassaan!

Kriisin jälkeen maailma on toisenlainen

Korona -epidemia on osoittanut hyvin konkreettisella tavalla, minkälaiset asiat ovat ihmisille tärkeitä. Turvallisuus ja selviytyminen ovat kaikkien mielessä. Mutta sen lisäksi on ollut ilahduttavaa huomata, miten kriisi yhdistää meitä suomalaisia alusta asti. Lukuisia erilaisia vapaaehtoisia auttamisen tapoja on ilmaantunut lyhyessä ajassa ja useimmat erimielisyydet on siirretty syrjään. Itse uskon, että iso osa syrjään siirretyistä erimielisyyksistä löytää helpon ratkaisun kriisin aikana ja sen jälkeen. Korona kasvattaa ihmisten empatiakykyä ja opettaa ajattelemaan enemmän myös muita ihmisiä ja erilaisia näkökulmia. Minä uskon, että meistä tulee parempia ihmisiä.

Suomi opettelee digiharppausta. Valtavat määrät ihmisiä on siirtynyt etätyön tekemiseen lapsista aikuisiin. Vaikka aluksi on odotettavissakin haasteita ja kipuilua, suomalaiset oppivat varmasti myös etätyön edut. Monella työpaikalla voidaan kriisin jälkeen olla hyvin eri asenteella etätyön tekemistä kohtaan. Kun huomataan, että toimistolla ei oikeasti tarvitse käydä kuin satunnaisesti, myös asuinpaikan valitsemiseen tulee yllättävää vapautta.

Maaseutu voittaa

Jo ennen kriisiä maaseutu oli muuttunut trendikkääksi. Neljä viidesosaa suomalaisista halusi pitää maaseudun elinvoimaisena ja lähes miljoona ihmistä harkitsi vakavasti maalle muuttamista. Maalla asujat ovat tutkimuksesta toiseen olleet kaupungeissa asuvia onnellisempia. Tämä näkyy myös ihan tavallisina viikonloppuina ja lomien alkaessa kaupunkien ulosmenoteillä. Ihmiset hakeutuvat sinne, missä tuntevat olevansa onnellisia. Aika moni hakee tuon tunteen maalta.

Maaseutumiljöö luo uskomattoman hienot puitteet elää pehmeiden arvojen mukaan ja kasvattaa lapset turvallisessa ympäristössä

Kotimaisen ruoantuotannon tärkeys ymmärretään entistä paremmin, kun riski ulkomaisen ruoan saannista varjostaa elämää. Maaseudun ja kaupungin muodostama symbioosi konkretisoituu myös ajatuksissa, kun aletaan pohtimaan maanviljelyn jatkumista ja viljelijöiden toimeentuloa. Turhan hälinän poistuminen elämästä näyttää, että rauhallisuus ja levollisuus, jota maaseutu luonnostaan tarjoaa, nousee ihmisten arvostuksissa korkealle. Ihmisten arvomaailma muuttuu ja osataan keskittyä oikeasti tärkeisiin asioihin. Maaseutumiljöö luo uskomattoman hienot puitteet elää pehmeiden arvojen mukaan ja kasvattaa lapset turvallisessa ympäristössä.

Olen aivan varma, että kriisin jälkeen yhä useampi myös toteuttaa haaveensa maalle muuttamisesta.

JuriLaurila
Rovaniemi

Kirjoittaja on ASV Arctic Smart Village Oy:n ja Smart Village Builders Oy:n toimitusjohtaja. Nollahiilisen rakentamisen uranuurtajana hän näyttää esimerkillä suuntaa tulevaisuuden rakentamiselle. Tavoitteena on tehdä asumisesta kestävää kaikilla kestävyyden mittareilla. Asuminen voi olla taloudellista, modernia, ilmasto- tai ympäristöystävällistä, yhteisöllistä tai turvallista.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu