Hiilineutraali metsä

Metsien hiilinielun ollessa tapetilla on herännyt mieleeni useita ajatuksia sitä minkä takia koko vouhotus on turhaa.

Ensinnäkin puu on täysin hiilineutraali energian lähde, vaikka sitä käytetään energianlähteenä polttamalla. Talousmetsän koko kiertokulun aikana ainespuun osuudesta noin 50% on tukkipuuta, joka käytetään rakentamiseen yms. pitkäaikaisesti hiiltä sitovaan toimintaan. Vaikka sahalla tästä tukkipuusta menisi vielä 50% pintalautoina, puruna jne. hakkeeksi olisi edelleen 25% puuainesta, joka on pitkäaikaisessa hiilen sidonnassa. Vaikka 75% ainespuusta menisi polttoon energiana ei ole fyysisesti mahdollista, että tämä 75% ainespuusta vapauttaisi enempää hiiltä mitä se on sitonut ja tämän lisäksi on se 25% pitkäaikaisessa hiilensidonnassa, joka kompensoi hakkuukoneiden, logistiikan ja tehtaiden päästöt.

Toisekseen vanhojen metsien hakkuukielto olisi negatiivinen asia hiilinielujen suhteen. Metsä sitoo hiiltä yhteyttäessään, joten kasvava metsä toimii hiilinieluna, sillä kasvunsa lopettaneen metsän yhteyttäminen on huomattavasti vähäisempää, jolloin se myös sitoo vähemmän hiiltä. Metsää on AINA tarkasteltava pitkässä juoksussa, eikä vuoden tai kahden ajalta. Vaikka nyt olisi paljon hakkuuaukkoja ovat ne 20 vuoden päästä kovassa kasvussa olevia metsiä jotka sitovat jo hyvin hiiltä.

Kolmanneksi Suomen metsien hakkuukiellot eivät tule parantamaan asioita globaalilla tasolla! Jos Suomen metsistä ei saataisiin raaka-aineita hyödynnettyä (kartonki, pahvi, wc-paperi, rakentaminen) tarkoittaisiko tämä sitä, että edellämainittujen tuotteiden käyttö loppusi? En usko, tällöin raaka-aine ja tuote tuotaisiin muualta, missä ei ole metsienuudistamisvelvoitetta tai juuri muutakaan metsänkäyttölakia ja tämän lisäksi tulisi logistiikasta päästöt.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu