Palkkasalaisuus

Menin kauppaan ostamaan ketsuppia. Yllättäen hyllyn reunassa ei ollutkaan merkittynä sen hintaa. Harmistuin. Kassalla harmistuin vielä enemmän kun kuulin sen maksavan kymmenen euroa. Minusta olisi ollut reilumpaa, että olisin tiennyt hinnan jo ketsuppia valitessani.

Edellinen ei tokikaan ole totta. Jokaisessa kaupassa hinnat on merkitty selvästi ja näkyvästi niin, että asiakas voi jo tuotetta valitessaan nähdä hinnan ja tehdä ostopäätöksensä sen perusteella.

Sitten aloin selata työpaikkailmoituksia. Niissä kerrottiin työntekijää hakevista yrityksistä. Useissa oli myös kuvaus tarjolla olevasta työtehtävästä, mutta yhdessäkään ei ollut mainittu paljonko niissä maksetaan palkkaa. Harmistuin tästäkin.

Löysin kuitenkin muutaman itseäni kiinnostavan tehtävän joita päätin hakea. Palkan kohdalla oli vain maininta: TES, kilpailukykyinen ja muuta epämääräistä. Lisäksi usein oli maininta hyvistä henkilöstöeduista, mutta niitä ei sen tarkemmin ilmoituksessa avattu.

Pääsin haastatteluihin ja kysyin palkan suuruutta. TES oli 11€/h + tuotantopalkkio. Sen suuruutta kysyessä sain niin ympäripyöreän vastauksen, että ymmärsin sen olevan euron luokkaa. Kilpailukykyinen oli 14€/h. Minusta se ei ollut kovin kilpailukykyinen. Epämääräinen palkkaus oli ”miehen mukaan.” En edes viitsinyt kysyä minkä arvoinen minun miehuuteni on.

Sitten ne henkilöstöedut: Epassi 150€ vuodessa. Rekrytoijan mielestä etu oli merkittävä. Minun mielestäni se oli 12,5€/kk. Yhdessä paikassa luvattiin tarjota kakkukahvit perjantaisin, jos ei tule yhtään reklamaatiota. Jokainen teollisuudessa työskennellyt ymmärtää, että useimpina viikkoina kahvit jäävät juomatta sillä suomalainen työ ei ole niin laadukasta kuin luullaan.

Ymmärrän sen, että jos teollisuuden palkat ilmoitettaisiin jo työpaikkailmoituksessa niin hakijoita ei olisi sitäkään vähää mitä nyt on. Siitä huolimatta pidän moista työpaikkailmoitusjargonia, jos en nyt suoranaisena valehteluna, niin totuuden vääristelynä kuitenkin.

Jussi Kolehmainen
Tampere

Työläinen Tampereelta - punaisempi kuin Paavo M. Petäjän kasvot, mutta siitä huolimatta oikein hurmaava.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu