VR:n järjetön toiminta korona-aikana

Olen pendelöinyt Oulu-Ylivieska väliä tammikuusta 2007 lähtien lähes joka työpäivä. Paljon on mennyt raiteilla hyvään suuntaan viime vuosina. Junat taittavat matkan n. tunnissa, ne ovat siistejä, henkilökunta on mukavaa, netti toimii koko ajan paremmin. Todella mukava tapa taittaa työmatka.

Koronan tullessa tämä syksy hieman arvelutti mutta täällä pohjoisessa junat ovat olleet, sesonkeja ja perjantai-iltapäivää lukuunottamatta, omilla vuoroilla suht väljiä. Kaukojunissa helpottaa se, että junavaunuissa on erilaisia osastoja, joista matkustajat voivat etsiä paikan niin, että turvavälit toteutuvat.

VR keksi vastikään, että se voisi myydä noita hyttiosastoja myös niin, että vaikkei täytä jokaista hytin paikkaa niin sen voi ostaa kokonaan itselleen. Hyvä idea ja varmasti käytän sitä itsekin. Nyt kuitenkin on annettu konduktööreille ohjeet, että myymättömistä, tyhjistä hyttikopeista pitää poistaa asiakkaat muihin vaunuosastoihin, vaikka se tarkoittaisi, että turvavälit eivät enää toteudu. Tässä ei ole mitään järkeä.

Kausilipulla matkaavana minulla ei ole paikkalippua. Astun junaan yleensä viimeisenä, jotta voin etsiä paikan etäällä muista. Jos turvavälit toteutuvat hyvin vaunuosastossa niin menen sellaiseen, koska niiden penkin saa hyvin lepoasentoon. Jos vaunuosastossa ei voi noudattaa turvaväliä niin katson, olisiko hyttiä tyhjänä ja menen sellaiseen. En ole ikinä mennyt hyttiin, jos siellä istuu joku. Jos mikä tahansa valitsemani paikka on myyty jollakin välillä, ja sille tulee joku istumaan, niin poistun ja etsin uuden paikan.

Tämän kaiken valossa en millään voi ymmärtää miksi VR on päättänyt pitää nuo junan turvallisimmat paikat tyhjillään vaikka väkisin korona-aikana. Kaikki VR:n palautekanavat ovat vastanneet kysymyksiini kertomalla miksi hyttejä myydään noin vaikka sitä en ole heiltä kysynyt. Ymmärrän miksi niitä myydään noin. En vain ymmärrä miksi myymättömiä, tyhjiä hyttejä halutaan pitää väkisin tyhjinä ja paikkaliputtomat kausilippulaiset häädetään niistä pois. Tähän ei vastausta tunnu keneltäkään VR:llä löytyvän.

jussikangasluoma

Englannin kielen opettaja, kansainvälisyys- ja projektikoordinaattori, muusikko, videotuotantoon keskittynyt nörtti ja keskiraskaan sarjan pendelöijä. Raudaskylän lukio.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu