CBD-tuotteiden myynti tulisi olla sallittua myös Suomessa

Vajaa vuosi sitten huomiota herätti CBD-tuotteiden ilmestyminen monien luontaistuotekauppojen hyllyille. Hampusta valmistetut tuotteet ovat sukua vapaammissa maissa yleistyneille kannabistuotteille, mutta ratkaisevana erona ne eivät ole päihteitä eikä niissä ei ole kannabiksen päihdyttävää ainesosaa. Kannabiksen sijaan tuotteita valmistetaan kuituhampusta. Siitä uutettua CBD:tä alkoi löytymään niin kosteusvoiteesta, teepussista kuin huulirasvasta, ja olipa jopa lemmikeille omia tuotteita.

CBD-tuotteiden suosio on herättänyt maailmalla huolta mahdollisista terveysriskeistä, mutta WHO:n selvityksen mukaan CBD ei muodosta haittaa kansanterveydelle. Täällä kotimaassa wellness-hipstereiden ilo päättyi kuitenkin lyhyeen, sillä kielto-Suomen viranomaiset riehaantuivat kilvan repimään tuotteita pois kuluttajien käsistä.

Kuluttajien kimpussa häärii esimerkiksi Ruokavirasto (ent. Elintarvikevirasto), joka EU:n uuselintarvikedirektiivin turvin kykenee viemään tuotteita pois markkinoilta. Elintarvike on uuselintarvikke, mikäli sen merkittävästä käytöstä elintarvikkeena EU:n alueella ennen 15.5.1997 ei ole todennettua tietoa. EU:n byrokraatit päättävät mikä on merkittävää käyttöä, ja mikä on todennettua tietoa. Sillä ei ole merkitystä, vaikka samaa tuotetta olisi haitatta käytetty EU:n ulkopuolella vuosikymmenet.

Osa saattaa muistaa kolme vuotta sitten päättyneen stevia-tuotteiden uuselintarvikeluokituksen. Stevia-kasvista valmistettu makeutusainetta on käytetty mm. Japanissa 70-luvulta lähtien. EU:ssa steviaa sai kuitenkin myydä vain jos sitä säilytti eri osastolla kuin elintarvikkeita eikä sitä kutsunut elintarvikkeeksi.

En tiedä tarkemmin mikä on saanut EU:n byrokraatit aikanaan laatimaan uuselintarvikedirektiivin, ehkä protektionistiset vaatimukset hidastaa EU:n ulkopuolelta tulevaa kilpailua, mutta se on sitä ikävää holhousasennetta, jossa asiat ovat lähtökohtaisesti kiellettyjä, ellei viranomainen sitä erikseen ole sallinut. Tarpeeton uuselintarvikedirektiivi tulisi kumota, ja sallia viranomaisille enintään oikeus rajoittaa tuotteen myyntiä vain siinä tapauksessa, että tuote voidaan osoittaa vaaralliseksi. Arkeamme ei pidä hankaloittaa turhilla kielloilla vain varmuuden vuoksi.

Useissa samaa uuselintarvikedirektiiviä noudattavissa EU-maissa sentään uuselintarvikkeita voi myydä, mutta täällä kiusanamme on direktiiviä ankarampi lainsäädäntö tai sen tulkinta. Ankaran linjan turvin Ruokavirasto on onnistunut poistattamaan CBD-tuotteita kuluttajien saatavilta.

Vielä kovempia keinoja käyttää Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, jolla on oikeus määritellä mikä virallisesti on lääke ja mikä ei. CBD-tuotteiden myynnin kampittamiseksi Fimea luokittelee tuotteita lääkkeiksi, samalla kuitenkin muistuttaen että virallisesta lääke-hyväksynnästä huolimatta CBD-tuotteilla ei ole lääkkeellisiä hyötyjä. Schrödingerin lääke siis. Mikäli kuluttaja hairahtaa noudattamaan omaa harkintaansa, ja hankkii Fimean luokittelemaa CBD-tuotteita, syyllistyy hän lääkerikkomukseen tai -rikokseen. Myynnistä nyt puhumattakaan. Tämä on tehokkaasti saanut tuotteet katoamaan ja tehnyt viattomista rikollisia.

Lääkkeiden valvonnalla on jo paljon enemmän perusteita kuin onnettomalla uuselintarvikedirektiivillä, mutta harmillista on että tätä oikeutta hyväksikäytetään CBD-tuotteiden pitämiseksi pois markkinoilta. Jos lääkinnällisiä vaikutuksia kerran ei ole, ei Fimean pitäisi asiassa olla toimivaltainen. Varsinkin kun rajoitusten perustelu on jokseenkin mielivaltainen, jää asiasta kuva että varsinaisia perusteita ei ole, mutta itsevaltaiset viranomaiset ovat päätöksensä siitä huolimatta tehneet.

En ole itse varsinaisen vakuuttunut että CBD-tuotteiden hehkutuksen taustalla on kovin suurta konkretiaa, mutta ei se ole peruste niiden kieltämiselle. Samoja tuotteita saa ostaa samaa direktiiviä noudattavista EU-maista ja CBD-tuotteiden ympärille syntyy uutta liiketoimintaa ja työtä. Paitsi täällä Suomessa. Suomen tulisikin luopua uuselintarvikedirektiivin kireästä tulkinnasta ja Fimean tulisi lopettaa CBD-tuotteiden ajojahti.

JussiMakipelto

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu