Elinkeinovapautta on suojeltava

Helsingissä käydessäni silmiini osui vaateliikkeen kivitetyt näyteikkunat. Tämän väkivallan teon syynä oli liikkeessä myytävät turkisvaatteet. Tuen osoituksena ostin liikkeestä uuden hatun (on muuten hyvä) ja jäin harmittelemaan tapahtunutta.

Kuten muidenkin perusvapauksien kanssa, elinkeinovapautta ei tarvita vaikkapa terveydenhoitajien työn suojelemiseksi tai minkään muunkaan sellaisen ammattin, joka nauttii universaalia hyväksyntää, vaan sen tarkoitus on suojata juuri niitä työntekijöitä ja yrittäjiä, joiden elinkeinoa jotkut meistä eivät hyväksy. Valtiovallan tehtävä on varmistaa, että voimme työskennellä valitsemassamme ammatissa ilman syrjintää, uhkailua tai väkivallan pelkoa. Selvästikään tämä ei turkisalojen osalta toteudu.

Elinkeinovapaus ei tietenkään tarkoita, että kaikki on sallittua kunhan siitä saa palkkaa, vaan että tätä vapautta ei tule rajoittaa ilman erityisen painavaa perustetta. Turkistarhaukseen liittyvät eläinhyvinvoinnilliset kysymykset ovat kaikki ratkaistavissa alan sääntelyllä, eikä elinkeinon kieltämiselle siten ole perustetta. Tämän vähättely ja vaatimusten vieminen aina uudestaan täyskieltoon vain paljastaa kuinka epäjohdonmukaisia ja välinpitämättömiä olemme oikeuksien ja vapauksien suhteen, kun kyse on muista.

Turkistarhaus, tai ainakin turkistuotteiden käyttö, saattaa täältä loppua asiakaskysynnän hiipuessa, mutta siihen asti haluan puolustaa alalla työskentelevien elinkeinovapautta ja oikeutta tehdä työtänsä vapaasti ilman pelkoa ja väkivallan uhkaa.

JussiMakipelto

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu