Yksityishenkilöiden maastapoistumisvero heikentää Suomen houkuttelevuutta

Hallitus selvittää SDP:n vaatimaa ”henkilön arvonnousun” verottamista. Jos nyt oikein vaatimusta ymmärrän, se tarkoittaisi esimerkiksi asunnon omistajan joutuvan maksamaan veroa asunnon laskennallisesta arvonnoususta muuttaessaan ulkomaille esimerkiksi työn perässä. Karkeasti arvioituna tämä voisi tarkoittaa 10 000 euron hintalappua muutolle jos kyse on neljä vuotta omistetusta kolmiosta Helsingissä. Ehkä pankit myyvät tulevaisuudessa muuttolainoja?

Sivuutan tässä nyt sen, että asunnon myynti on tiettyjen ehtojen täyttyessä verovapaata, ainakin vielä, koska on vielä epäselvää kuinka henkilön arvonnousu tullaan tarkalleen määrittelemään. Selvää kuitenkin on, että toteutuessaan maastapoistumisvero muodostaisi selvän esteen niille muuttamista harkitseville, jotka ovat talouttaan vastuullisesti hoitaneet.

SDP:n julkaisussa yksityishenkilöiden maastapoistumisveroa perustellaan sen puuttumisen kannustavan poismuuttoon Suomesta. Minun on kuitenkin vaikea nähdä sitä näkökulmaa, jossa hintalapun asettaminen muutolle lisäisi Suomen houkuttelevuutta. Päinvastoin, jo pelkästään hallituksen päätös ryhtyä valmistelemaan henkilön arvonnousun verottamista tulee kannustamaan monia harkitsemaan poismuuttoa. Eikä tämänkaltaiset rajoitukset lainkaan lisää Suomen houkuttelevuutta muidenkaan silmissä. Jos haluamme vähentää poismuuttoa, on meidän tehtävä Suomesta houkuttelevampi ja parempi maa asua, ei rakentaa raja-aitoja lähtijöille.

”Henkilön arvonnousulta” voisi välttyä, mikäli muutto kestää yli kymmenen vuotta. Kuinka tämä aikaraja voidaan toteuttaa muuten kuin perimällä vero joka tapauksessa, ja sallimalle sen anominen takaisin kun kymmenen vuotta on täyttynyt? Ja mitä teemme, jos vero menee läpi ja fiksut nuoret alkavat ymmärtämään, että taloudellisten riskien minimoimiseksi kannattaa Suomesta muuttaa pois kun verorahoilla maksetut koulut on käyty, mutta henkilökohtaisia säästöjä ei ole vielä kertynyt? Alammeko hinnoittelemaan rajalla myös ei-rahallista arvonnousua? Huolestuttavalta näyttää se Suomi, johon SDP on meitä viemässä.

JussiMakipelto

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu