Ylestä pitäisi tehdä osuuskunta

Olen tässä miettinyt, että Ylestä pitäisi tehdä osuuskunta. Nyt Yle saa 500 miljoonaa veroina, ja kaikki joutuvat tätä veroa maksamaan, paitsi yrittäjät jotka sen maksaa kahteen kertaan. No, pienituloiset sentään ovat tästä verosta vapautettuja. Sillä ei ole väliä käytätkö Ylen palveluita vai ei, maksat kuitenkin.

Tälläinen järjestely on voinut olla järkevää silloin alkuaikoina, kun ei ole ollut selvää miten radio-lähetyksiä olisi voinut kannattavasti tehdä. Ne ajat on kuitenkin jo ohi, ja ihan joku tälläinen tuntematon karvalakkipääkin saa omat videonsa kaiken kansan nähtäville lähes ilmaiseksi. Media on ihan normaalia liiketoimintaa, eikä sen tekemiseen tarvita verorahoja, joille olisi monta muuta paljon arvokkaampaa käyttökohdetta.

Moni kuitenkin pelkää sitä, mitä kävisi Ylelle jos se valtio sen myisi pois. Yhdistyisikö se vaikka Sanoma sen kanssa ja sitten meillä olisi vain pari TV-kanavaa ja uutissivua vähemmän? Ymmärrän tämän huolen, ja sen takia Ylen vieminen vaikka johonkin pörssiin ei ole ainoa ratkaisu. Tehdään Ylestä osuuskunta.

Osuuskunta eroaa toimintaperiaatteiltaan osakeyhtiöstä. Lähtökohtaisesti osuuskunnassa jokaisella jäsenellä on yksi ääni, kun taas osakeyhtiössä jokaisella osakkeella on yksi ääni. Osuuskunnassa siis yksi jäsen ei voi kerätä itselleen enempää äänivaltaa, kun taas osakeyhtiössä yhdellä omistajalla voi olla niin paljon äänivaltaa kuin oma lompakko vain antaa myöten.

Toinen ero on osakeyhtiön ja osuuskunnan tarkoituksen välinen ero. Yhtiön tarkoitus on vain tuottaa voittoa omistajilleen, ja sen takia ne ovatkin niin hyviä ja tehokkaita ratkaisuja moniin ongelmiin, mutta Ylen tapauksessa osuuskunta olisi parempi ratkaisu, koska osuuskunnat tavoittelee jäsentensä taloudellisia, sosiaalisia ja kulttuurillisia tarpeiden täyttämistä ja usein osuuskunnilla on myös yhteiskunnallinen tarkoitus, kuten esimerkiksi Ylen sivistystehtävä.

Kuinka Yle toimisi osuuskuntana? Ylen palveluita haluavat liittyisivät Yle-osuuskunnan jäseniksi, ja saisivat sen jälkeen käyttöoikeuden Ylen palveluihin. Eli se olisi vähän kuin Netflix-tilaus. Toisin kuin Netflix-tilauksen kanssa, Yle-osuuskunnan jäsenenä pääsee myös demokraattisesti päättämään Ylen toiminnasta. Osuuskuntana Ylen toimintaa ei siis edelleenkään ohjattaisi rahalla, vaan demokratialla. Jos esimerkiksi osuuskunnan jäsenet yhdessä päättävät avustaa pienituloisia, voisi Yle-osuuskunta tarjota osan palveluistaan ilmaiseksi tai matalammalla jäsenmaksulla.

Yle-veroon verrattuna osuuskunnan jäsenyys olisi reilua ja oikeudenmukaista, koska kenenkään ei olisi enää pakko maksaa Ylen palveluista jos ei niitä käytä. Ja tämä ei ole verrannollinen vaikka terveydenhuollon verorahoitukseen, sillä kukaan ei jää ilman mediaa vaikka juuri Yleä ei voisi seurata.

Yle-osuuskunta ratkaisisi tärkeimmät ongelmat mitä nykyiseen Yleen liittyy. Verorahoituksen päättyminen antaisi jokaiselle enemmän vapautta valita mitä mediaa haluaa seurata, antaisi tilaa uusille mediataloille ja kannustaisia Yleä paremmin huomioimaan asiakkaidensa toiveet. Valtio-omistuksen päättyessä, päättyisi myös poliittisen ohjauksen vaara. Ei enää olisi kiusausta vaikka jollain ministerillä soittaa pari viinilasillisen jälkeen Ylen toimittajalle ja vaatia että nyt ei enää kirjoteta sanakaan sukulaisten bisneksistä, kun ei olisi ministerillä enää valtaa Ylen toimintaan. Osuuskuntana Yle vastaisi vain omille jäsenilleen.

Ylen erityisasemaa perustellaan sen sivistystehtävällä, mutta käytännössä Yle rönsyilee viihteeseen, hömppään ja vaikka tablettipeleihin sekä kilpailee samoista esitysoikeuksista kuin kaupallisetkin toimijat. Vanhat perusteet valtion omalle mediatalolle ovat lakanneet mutta Yle vieläkin vyöryy 500 miljoonan veroeuron voimiin eteenpäin. Osuuskunta olisi ratkaisu Ylelle ja se säilyttäisi ne piirteet, joilla Ylen valtio-omistajuutta usein perustellaan. Luovutaan Ylen valtio-omistajuudesta, lakkautetaan Yle-vero ja tehdään Ylestä osuuskunta.

JussiMakipelto

Maaseudulla asuva tietotekniikan diplomi-insinööri ja Liberaalipuolueen puoluesihteeri.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu