Mikkelin talous

Vuonna 2018 Mikkelin henkilöstö väheni 11 henkilöä, silti palkat nousivat 2,6 miljoonaa. Vuoden 2019 lopussa henkilöstöä oli 50 vähemmän kuin edellisen vuoden lopussa ja henkilötyövuodet vähenivät kertomusvuonna 46:lla. Palkkasumma kasvoi kuitenkin noin miljoonalla eurolla johtuen pääasiassa yleisistä palkankorotuksista.

Mielestäni valtiollakin pitäisi olla suurempi rooli kuntien ohjauksessa, julkisen puolen palkan korotukset eivät saisi olla suurempia kuin yksityisellä puolella, mikäli näin on tulisi olla erilliset verot yksityiselle ja julkiselle puolelle, koska tasaveron nosto ei ole oikeudenmukainen heille joilla ostovoima ei nouse samassa suhteessa. Mikkelissä on ennennäkemättömät investoinnit päällä. Koulu ja päiväkoti investoinnit noin 50 – 65 miljoonaa, vesilaitos, mikaeli ja teatteri noin 90 miljoonaa, kuplahalli noin 4 miljoonaa.

En näe tässä mitään järkeä, kun uusien kiinteistöjen elinkaaret nykyisin ovat noin 30 vuotta. Mikä sitten olisi ratkaisu? Kouluhankkeet tulisi laittaa suurelta osin jäihin ja tehdä niin kuin jo muuallakin on tehty. Kaupungit jotka ovat kriisikuntien rajamailla, ovat pyrkineet korjaamaan sisäilmaltaan huonokuntoiset koulut eristämällä ne sukittamalla ja käyttämällä koneellista ilmanvaihtoa. Parakkimallin kouluja aikuiset vastustavat mutta oppilaiden suunnalta kuuluu myönteistä palautetta miksi?

Vastaus on hyvät sisäilmat ja tilavat luokkatilat, mikäli parakissa tulee ongelmia sen voi vaihtaa. Mikäli näin suuria koulu ja päiväkoti investointeja ruvetaan tekemään tulisi mielestäni silloin ehdottomasti käyttää kaupungin omia yhtiöitä kilpailutuksessa, koska silloin edes mahdollisten osinkojen muodossa saataisiin osa rahoista takaisin kaupungille. Täytyy myöskin tiedostaa, että väki vähenee huimaa vauhtia, tammikuusta huhtikuun loppuun mennessä vähenemistä oli melkein 500 henkeä, joka tarkoittaa noin puolentoista miljoonan veromenetystä. Essotesta puhuttaessa investoinnit ovat myöskin aivan liian korkealla tasolla. Sairaalan hintalappu pyörii 130 miljoonan paikkeilla joka tuo varmasti alueen kaupungeille kustannuksia. Kummallista on myöskin tuustaipaleen päihdekuntoutuksen siirto moisioon. En voi ymmärtää tällaista politiikkaa.

JussiMarttinen
Perussuomalaiset Mikkeli
Ehdolla kuntavaaleissa

Mikkelin kaupunginvaltuutettu Valtuustoryhmän puheenjohtaja 2018,2019,2020,2021 Maakuntavaltuutettu

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu