Selonteko

Tänään on julkistettu Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko. En ole ennättänyt vielä lukemaan sitä kokonaan yksityiskohtaisesti, mutta se näyttää olevan vanhentunut jo syntyessään – ainakin Viron osalta.

Selonteossa nimittäin väitetään: ”Pohjoismaiden ja Baltianmaiden asevoimien henkilöstövahvuudet ovat uudistusprosessien myötä laskemassa.”[sivu 55]

Todellisuudessa Viron hallitus hyväksyi eilen uuden puolustusvoimain kehityssuunnitelman 10 vuodeksi. Sen suunnitelman perusteella Viron sodan ajan joukkojen määrä suunnilleen kaksinkertaistuu nykyisestään, eikä suinkaan vähene.

Asevelvollisuutta suorittamaan kutsutaan entistä enemmän porukkaa ja kertausharjoituksia tullaan pitämään oleellisesti enemmän kuin tähän saakka. Puhumattakaan siitä, että Viroon hankitaan merkittävä määrä uutta modernia puolustusmateriaalia nimenomaan oman alueen puolustamista varten.

”Siperia” on opettanut Viroa, mutta Suomen puolustuskyvyn kehittäminen näyttää olevan poliitikoillemme edelleen sivuseikka. Ottaisivat oppia Talvisodan ”malli Cajanderista”. Talvisodan jälkeen silloinen valtiovarainministeri Väinö Tanner (SDP) totesi, että: ”puhdasta säästämistä olisi ajoissa varautuminen ollut.”

Tässä lähemmin.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu