Si vis pacem, para bellum

Jos haluat rauhaa, valmistaudu sotaan. 

Myös noin 450 vuotta sitten tämä piti paikkansa Virossa. Siellä ei valmistauduttu sotaan, vaan rilluteltiin. Niinpä Venäjä hyökkäsi jälleen vuonna 1558 Viroon polttaen, ryöstäen ja murhaten. Esimerkiksi Tartossa oli kyllä käyttökelpoisia tykkejä ja suuri ammusvarasto, mutta ei oltu valmistauduttu puolustamaan Tarttoa – niinpä Tartto antautui 10-päiväisen piirityksen jälkeen. 

Palkka-armeija 

Jotkut puhuvat nytkin palkka armeijan puolesta, mutta esimerkki vuodelta 1560 ei anna hyvää kuvaa palkka-armeijasta. Vahva Viljandin linnoitus antautui, kun palkkarahat loppuivat. 

Silloin tavalliselta talonpojalta oli viety jokaiselle vapaalle miehelle kuuluva aseenkanto-oikeus. 

Varustautumisesta on hyötyä 

Tallinna sen sijaan kesti venäläisjoukkojen seitsemän viikkoa kestäneen piirityksen vuonna 1576, vaikka venäläiset tietenkin polttivat linnoituksen ulkopuolisen Piritan luostarin. Jykevät muurit ja paksuseinäiset tornit kestivät Venäjän tykistötulen.

Ottakaamme opiksi 

Ottakaamme opiksi – vähentäkäämme ylenmääräistä rilluttelua ja varustautukaamme ajoissa Venäjän seuraavaan hyökkäykseen Suomen kimppuun. Puolustusmäärärahojen taso on nostettava vähintään tasolle 2% bruttokansantuotteesta. 

Mitä enemmän aseita Suomen kodeissa on ja mitä enemmän Suomen miehet harjoittelevat aseiden – mukaan luettuna käsiaseiden – käyttöä, sitä suuremmalla todennäköisyydellä saamme elää rauhassa tai ainakin Suomi säilyttää itsenäisyytensä.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu