Operaatio Zitadelle

Saksalla oli vuonna 1943 viimeinen mahdollisuus saavuttaa siedettävä lopputulos itärintamalla – ennen kuin länsivallat hyökkäävät murskaavin voimin lännessä.

Suuren osan Eurooppaa kannalta olisi ollut hyvin suotavaa, että Saksa olisi ensin lyönyt imperialistisen Venäjän maan rakoon ja sitten läntiset demokratiat olisivat kaataneet Saksan rikollisen natsihallinnon.

Korpraali Adolf Hitler mahdollisti kuitenkin presidentti Rooseveltin suosiollisella myötävaikutuksella, että Venäjä miehitti puoli Eurooppaa puoleksi vuosisadaksi – se oli katastrofaalista mm. veljeskansallemme virolaisille.

Saksan loistavin strategi marsalkka Erich von Manstein olisi mieluiten antanut Venäjän hyökätä Kurskin mutkasta länteen ja houkutellut venäläiset perääntymällä ansaan, jossa Venäjän joukot olisi tuhottu (vähän samaan tapaan kuin kevättalvella 1943 Harkovassa). Korpraali Hitler ei kuitenkaan suostunut luovuttamaan tuumaakaan maata, vaikka siten olisi aiheutettu viholliselle suunnattomia tappioita – joten jouduttiin operaatio Zitadelleen.

Manstein olisi halunnut, että hyökkäys käynnistetään heti kevätkelirikon päätyttyä, eli noin toukokuun puolivälissä – Hitler ei tietenkään suostunut tähän, vaan siirsi ja siirsi hyökkäystä kunnes oli liian myöhäistä. Sitten kun hyökkäys oli kulminaatiopisteessä – jossa oli vielä mahdollisuus voittoon – niin Hitler keskeytti hyökkäyksen.

Tässä on uunituore artikkeli Zitadellesta suorin lainauksin ja tarkoin lähdeviittein.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu