Viron puoluekartasta

IRL (Isamaa ja Res Publica liit) on Isänmaallinen, konservatiivinen puolue, jota voidaan verrata Suomen Kokoomukseen. Eussa IRL kuuluu EPP:n kuten Kokoomuskin. IRLn puheenjohtajana toimii Mart Laar, joka tunnetaan kansainvälisesti erittäin hyvänä talousmiehenä, ja joka on entinen Viron pääministeri. IRL kannattaa lievää tasaveroa ja on maanpuolustusmyönteinen. Tätä kirjoitettaessa puolueella on hallituksessa mm. puolustusministerin, opetus- ja tiedeministerin, sekä talous- ja liikenneministerin paikat.

Reformipuolue (Reformierakond) on liberaalipuolue, josta on tällä hetkellä Viron pääministeri Andrus Ansip. Ansipista ja reformipuolueesta tuli Virossa virolaisten keskuudessa erittäin suosittu, kun Ansip toteutti rohkeasti ”pronssijunnin” siirtämisen Kansalliskirjaston edestä sotilashautausmaalle. Vastaavasti hänen kannatuksensa venäläisten keskuudessa ei ole järin korkea. Myös reformipuolue kannattaa matalaa verotusta – sama veroprosentti kaikille tuloista riippumatta (on huomattava, ettei se tasavero todellisuudessa olekaan tasavero, sillä on huomattava tulon alaraja, josta ei kanneta veroa). Reformipuolueella on hallituksessa tärkeitä ministeripaikkoja lisäksi mm. ulkoministerin ja oikeusministerin paikat. Negatiivisena piirteenä on mainittava, että tämän puolueen aiemmat puolustusministerit ovat kannattaneet Virolle palkka-armeijaa. No, onneksi Virolle kuitenkin nyt rakennetaan asevelvollisuuteen ja reserviin perustuvaa aluepuolustusta IRL:n puolustusministerin johdolla.

Sosialidemokraatit (Sotsiaaldemokraatlik erakond) on tietysti sukua muille sosialidemokraateille pyrkien hyvinvointivaltioon. Suomen demareihin verrattuna Viron demarit ovat nähdäkseni selvästi oikeistolaisempia – saivat Venäjän puoli vuosisataa kestäneen Viron miehityksen aikana ymmärrettävästi sosialismista tarpeekseen. Hallituksessa demareilla on valtiovarainministerin ja sisäministerin salkut. Puolueen puheenjohtaja on Ivari Padar.

Keskustapuolue” (Keskerakond) ei nimestään huolimatta ole suinkaan mikään keskustapuolue – nimi on oikeastaan petosta, siksi laitoin nimen lainausmerkkeihin. Parhaiten puoluetta voi luonnehtia venäläisten ja venäläismielisten puolueeksi. Etnisten virolaisten joukossa kannatus on hyvin alhainen ja vastaavasti venäläiset kannattavat laajasti puoluetta. Puolueen puheenjohtaja Edgar Savisaar ei virolaisesta nimestään huolimatta ole etninen virolainen vaan on etninen venäläinen. Kansallismielisissä virolaispiireissä ”keskustapuoluetta” pidetään lähinnä maanpetturipuolueena – ja minä ymmärrän sitä näkökantaa nähtyäni Savisaaren käyttäytymisen mm. ”pronssijunni”-asiassa.

Lisäksi Virossa on pikkupuolueita, kuten Vihreät.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu