Viro ja Venäjä eivät edelleenkään "ymmärrä" toisiaan

Suunnitelmissa oli, että Venäjän Duuman ulkoasiainvaliokunta vierailisi Tallinnassa. Tänään kyseisen valiokunnan puheenjohtaja Aleksei Puškov kuitenkin ilmoitti vierailun siirtyvän sillä ”Viro ja Venäjä eivät ymmärrä toisiaan”. Lähde.

Interfaxin mukaan Puškov sanoi: ”Valiokuntamme katsoi tarpeelliseksi marraskuuhun suunnitellun matkan lykkäämistä myöhemmäksi kunnes osapuolet palaavat ymmärtämään toisiaan rajasopimuksen kysymyksessä.”

—–

Viron ja Venäjän välinen raja solmittiin Tarton rauhansopimuksessa 2.2.1920 Viron voitettua Vapaussotansa Venäjää vastaan. Silloisen edelleen voimassa olevan sopimuksen mukaisesti Virolle kuuluu melkoinen lämpäre Narvajoen itäpuolelta sekä mm. Petseri.

Venäjän miehittäessä Viroa puoli vuosisataa Venäjä muutti yksipuolisesti Viron ja Venäjän välistä rajaa siten että Narvajoki tuli muka rajaksi idässä ja Viro muka menetti Petserin. Sellainen yksipuolinen miehityksen aikana tapahtunut muutos ei tietenkään voi olla lainvoimainen, joten juridisesti Tarton rauhansopimuksen mukainen raja on edelleen voimassa – tosin Venäjä miehittää parhaillaan noin 5% Viron laillisesta alueesta.

—–

Viro palautti itsenäisyytensä voimaan neukkulan romahtaessa – huomattakoon, että virolaisilla oli oma merkittävä roolinsa siinä romahtamisessa. On tärkeää huomata, että miehityksen aikana Virolla oli pakolaishallitus demokraattisessa lännessä ja esimerkiksi USA ja Englanti antoivat Viron suurlähetystöjen jatkaa toimintaa maissaan miehityksen aikana.

—–

Viro oli mitä ilmeisimmin aivan liian hyväntahtoinen ja ystävällinen imperialistista roistovaltiota Venäjää kohtaan suostuessaan solmimaan uuden rajasopimuksen Venäjän kanssa. Se sopimus allekirjoitettiin Viron ja Venäjän ulkoministereiden toimesta 18.5.2005 Moskovassa. Siinä uudesa ratifioimattomassa ja siten voimaan tulemattomassa sopimuksessa Viro hyvän tahdon eleenä oli valmis hyväksymään tarkkailulinjan uudeksi rajaksi Viron ja Venäjän välillä – eli menettämään noin 5% laillisesta alueestaan hyökkääjälle, joka mm. kohdisti kaksoistulleja virolaisille tuotteille. Kyseinen sopimus ratifioitiin Viron parlamentissa Riigikogu 20.6.2005. Sopimuksen ratifiointilaissa Viron parlamentti luonnollisesti viittasi Perustuslainsa mukaisesti Tarton rauhansopimukseen.

Venäjä ei kuitenkaan sietänyt sen kannalta noloa Tarton rauhansopimusta mainittavan ratifiointilaissa, sillä se katsoi ”suuren ja mahtavan” Venäjän häviön mainitsemisen sodassa pientä Viroa vastaan (maailmanennätys?) olevan solvaus. Siten Venäjä veti takaisin allekirjoituksensa eikä ratifioinut uutta rajasopimusta.

Niinpä Tarton rauhansopimuksen raja on edelleen juridisesti voimassa – eikä Virolla ole mitään pakottavaa syytä muuttaa tilannetta.

—–

Kivenä Venäjän kengässä saattaa toki olla myös se, että Viro sallii Venäjän opposition edustajien tavata toisiaan Tallinnassa ja julkaista Viron vapaassa mediassa mielipiteitään – esimerkiksi tänään Venäjän oppositiojohtaja, shakin maailmanmestari, Garri Kasparov sai Virossa julkisuuteen vähemmän Venäjää ja Putinia mairittelevan mielipiteensä, jota ei tietenkään julkaista Venäjän mediassa joka on täysin Kremlin käskyvallassa.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu