Historian väärentäjistä

Täällä US:n blogeissa on keskustelua historian väärentäjistä – ja väärennöksistä. Se on erinomainen asia ja toivon keskustelun jatkuvan nimenomaan asiapohjalla.

Omalta puoleltani tuon esiin muutaman esimerkin siitä, miten historian tulkintoihin on pyritty vaikuttamaan.

Professori Mauno Jokipii on syvän suomettumisen aikana kirjoittanut tutkimuksen Jatkosodan synty. Kirja on sinänsä ihan oikea tutkimus ja sisältää hyvin paljon kiistatonta faktaa – yksityiskohtia tapahtumista. Kirjassa kerrotaan mm. miten Venäjä hyökkäsi Suomen alueelle alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Samoin kirjassa kerrotaan aivan oikein, että suomalaiset sukellusveneet miinoittivat Venäjän miehittämänä olleen Viron rannikkoa alkaen 22.6.1941 kello 07.38. Samoin muutkin yksityiskohdat ovat nähdäkseni yleisesti ottaen totta – puhuttiinpa sitten vaikka saksalaisten lentokoneiden suorittamista pommituksista 22.6.1941. Kyseisiä pommituksiahan EI suoritettu Suomen alueelta ennen kuin Venäjä hyökkäsi Suomen kimppuun alkaen 22.6.1941 kello 6.05. Siten kirja sisältää hyvin paljon faktaa. Suomettumisen aikana kirjoitetun kirjan sävy on kuitenkin Suomea tuomitseva – olisiko siksi, ettei sitä olisi muuten hyväksytty julkaistavaksi tai mikä lienee siihen en ota kantaa. Kuitenkin kirjassa annetaan vähintään rivien välissä ymmärtää, että Suomi olisi tehnyt jotakin väärää ja siten olisi vähintään osasyyllinen Jatkosotaan.

Myöhemmässä (2002) kirjassaan professori Jokipii sitten kuitenkin reilusti tunnustaa Suomen käyneen erillissotaa, eikä olleen sen kummemmin sotaan syyllinen kuin Saksan liittolainenkaan.

Kuitenkin Jokipiin ”nuoruuden hairahdusta” käytetään anonyymien historianväärentäjien toimesta ”todisteena” siitä, että Suomi olisi vähintäänkin syyllinen Jatkosotaan, jos nyt ei aivan sodan aloittaja.

Tohtori Markku Jokisipilä puolestaan on kirjoittanut kirjan Aseveljiä vai liittolaisia. Kirjassaan Jokisipilä yrittää epätoivoisesti antaa vaikutelman, jopa todistaa, että Suomi olisi ollut Jatkosodan aikana Saksan liittolainen. Jokisipilänkin kirjasta löytyy erittäin paljon faktatietoa tarkoin lähdeviittein – joka on sinänsä erittäin kiitettävää ja helpottaa tutkijoita löytämään faktaa lähteistä.

Kun Jokisipilä ei onnistunut todistamaan liittolaisuutta niin hän ei sitä myöskään kirjoita tutkimukseensa – mikä on tietenkin positiivista. Hän kuitenkin yrittää kirjoituksen sävyllä antaa ymmärtää, että Suomi olisi todellisuudessa ollut Saksan liittolainen – mutta ei voinut sitä suoraan valehdella. Kuitenkin nämä anonyymit historianväärentäjät väittävät Jokisipilän todistaneen Suomen olleen Saksan liittolainen, eikä käyneen erillissotaa (joka on fakta jo pelkästään siitä yksinkertaisesta syystä, ettei Suomi suostunut tekemään liittosopimusta vaikka Saksa vaatikin sitä useaan otteeseen).

Helge Seppälä taas on kirjoittanut mm. kirjat Suomi hyökkääjänä ja Leningradin saarto. Näistä riittänee kun toteaa, että nimenomaan Venäjä oli hyökkääjä sekä Talvisodassa, että Jatkosodassa, sekä ne faktat, että Suomi nimenomaan kieltäytyi tekemästä edes kevennyshyökäystä Pietarin suuntaan vaikka Saksa sitä suorastaan rukoili ja että Mannerheim nimenomaan kielsi edes tulittamasta Pietaria tykistöllä ja pommittamasta sitä. Pietariin oli ns. elämän tie, jota Suomi ei katkaissut ja jota kautta Venäjä olisi halutessaan voinut evakuoida koko Pietarin siviiliväestön – vaan ei halunnut.

Tällaisilla kirjoilla on vaikutusta yleiseen mielipiteeseen ja ne valitettavasti antavat mahdollisuuden vääriin tulkintoihin historiasta. Siksi olisi hyvin suotavaa, että historiasta kirjoitettaisiin faktaa kylmän viileästi, ettei tarvitsisi sitten käyttää ”ruutia” näiden virhetulkintojen ampumiseksi alas. Perustellusti voidaan esittää sellainenkin tulkinta, että Suomi nimenomaan pelasti Venäjän Jatkosodan yhteydessä.

Tässä yhteydessä ei kannata puuttua varsinaisin historian väärennöksiin, joita ovat harrastaneet mm. Ylikangas ja eräs ”desantti”.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu