Dokumettielokuvaehdotus

Edesmennyt Åke Lindman teki pari kelvollista sotaelokuvaa, jotka perustuvat tosiasioihin. Näitä ovat Etulinjan edessä, jossa näytetään mm. puolustustaistelua vuonna 1944 Tienhaarassa ja Tali-Ihantala, jossa nimensä mukaisesti kerrotaan mm. Tali-Ihantalan suurtaisteluista vuonna 1944.

Ruotsinkielisten osuutta on ylikorostettu, mutta joka tapauksessa varsinkin Tali-Ihantalassa tapahtumat, joista kerrotaan ovat totta, joten voidaan puhua dokumenttielokuvista. Harmillisia virheitäkin tietysti on suomettumisen vuoksi.

Mielestäni olisi erittäin aiheellista tehdä dokumenttielokuva tai useampikin Jatkosodan alun vastahyökkäysvaiheesta 1941, jolloin Venäjän miehittämänä olleet Suomen alueet vapautettiin miehityksestä. Pohjana yhdelle elokuvalle voisi mielestäni olla tässä artikkelissani esittämäni asiat.

Elokuviin ei tarvita lisukkeeksi mitään rakkausjuttuja tai muuta asiaan kuulumatonta. Kerrottaisiin vain kylmän viileästi totuus miten kaikki tapahtui – niin töppäyksiä mitä tehtiin kuin myös urotekoja. Niin taktisesti oikeita suorituksia kuin myös vääriä.

Kun Suomella on edelleen runsaasti vanhaa sotasaalis- yms. kalustoa olemassa, niin elokuvien tekeminen ei ole edes hirveän kallista. Mitä enemmän aikaa sodista kuluu sitä vähemmän sitä oikeaa kalustoa on olemassa ja myös osa faktatietoa häviää viimeisten sotaveteraaniemme mukana ajasta ikuisuuteen.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu