Miksi Vapaussota?

Aina silloin tällöin on syytä pysähtyä ajattelemaan miksi jokin tärkeä asia on tapahtunut historiassa – ja varsinkin jos se tapahtuma on ollut negatiivinen, niin peilata sitä nykyaikaan, jotta voimme yrittää välttää negatiivisten tapahtumien toistumista.

Miksi sitten Suomi, joka oli juuri itsenäistynyt, joutui sotimaan Suomen ja Venäjän välisen Vapaussodan vuonna 1918? Jotkut kiirehtivät jo tässä vaiheessa kiistämään, ettei mitään Vapaussotaa ole ollutkaan – suomettumisen aikainen propaganda on mennyt kovin hyvin perille.

On historiallinen fakta, että Suomi ja Venäjä sotivat keskenään Vapaussodan, joka päättyi Tarton rauhansopimukseen Suomen ja Venäjän välillä – siksi siitä on turha kiistellä – menkäämme viimeinkin tarkastelemaan, että miksi.

1. Väitetään valheellisesti, että Venäjä (Lenin) olisi antanut Suomelle itsenäisyyden. Todellisuudessa Venäjällä ei ollut vähäisintäkään aikomusta antaa Suomelle itsenäisyyttä, vaan aikomuksena oli tehdä Suomesta kommunistinen neuvostotasavalta, jota olisi johdettu Moskovasta. Leninin mielestä: ”»Irtautumisoikeus on paras ja ainoa poliittinen keino idioottimaista pikkuvaltiosysteemiä ja kansallista eristäytymistä vastaan — Eroaminen ei suinkaan ole meidän ohjelmamme. Me emme lainkaan kannata eroamista.»”

Maaliskuun lopussa 1918 Stalin mainitsi esimerkkeinä Venäjän federaatioon muodostettavista osavaltioista Puolan, Ukrainan, Suomen, Krimin ja Kaukasian. Stalin toimi Leninin ohjeita seuraten.

2. Siksi Venäjä ei vetänyt miehitysjoukkojaan Suomesta, vaan yllytti osan suomalaisista vasemmistolaisista nousemaan kapinaan Suomen vapailla vaaleilla valittua eduskuntaa ja laillista hallitusta vastaan ja aseisti kapinalliset.

3. Siksi Suomi joutui sotimaan Vapaussodan Venäjää vastaan.

4. Suomi ei suinkaan ollut poikkeus silloinkaan. Esimerkiksi Viro ja Ukraina julistautuivat myös silloin itsenäisiksi sekä Georgia palautti itsenäisyytensä. Kuinka ollakaan Venäjä ei sietänyt näidenkään kansojen pakenemista Venäjän miehityksestä, vaan nämäkin karkulaiset joutuivat sotimaan omia vapaussotiaan Venäjää vastaan.

5. Suomi EI halunnut elää pakkovenäläistämistä harjoittavan Venäjän vallan alla, joten oli pakko sotia sekin Vapaussota Venäjää vastaan.

6. Venäjällä taas oli ja on edelleen periaate, että kerran valloitetusta alueesta ei luovuta ”se on verellä hankittua pyhää maata”.

Tämä on syytä pitää mielessä – Venäjä odottaa vain sopivaa tilaisuutta miehittääkseen Suomenkin uudelleen. Siksi Suomen on tehostettava oleellisesti suureen reserviin perustuvaa aluepuolustustaan, sekä liityttävä demokraattisten valtioiden puolustusliittoon NATOon.

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu