Arvo Pärt – Hodorkovski

Virolaisen säveltäjän Arvo Pärtin 4. Sinfonia esitettiin Finlandiatalolla 16.4.2009 Euroopan ensiesityksenä. Sävellys on upeaa musiikkia, eikä esityskään ollut hassumpi.

Etukäteen kiinnitti huomiota, että Arvo Pärt oli omistanut teoksen Siperiassa poliittisena vankina vankileirillä viruvalle Mihail Hodorkovskille. Kun otetaan säveltäjän virolaistausta ja korkea ikä huomioon, niin asiassa ei ole mitään kummallista.

Venäjä miehitti Viron samoihin aikoihin kuin hyökkäsi Suomeen aloittaen Suomen ja Venäjän välisen Talvisodan. Venäjä murhasi virolaisten parhaimmiston ja kyyditti valtavan määrän viattomia virolaisia – mukaan luettuna naisia ja lapsia – kuolemaan Siperian vankileireille. Virolaiset ja saksalaiset vapauttivat Viron tästä miehityksestä taistellen aseveljinä rintarinnan. Venäjä kuitenkin hyökkäsi jälleen Viroon vuonna 1944 ja miehitti Viron uudelleen – nyt puoleksi vuosisadaksi – vaikka virolaiset taistelivat vastaan leijonan lailla. Tämänkin seuraavan miehityksen aikana Venäjä kyyditti suuren joukon viattomia virolaisia Siperian vankileireille kuolemaan.

Siten on hyvin ymmärrettävää, että Arvo Pärt tuntee hengenheimolaisuutta poliittisista syistä Siperiassa vankileirillä viruvaan Mihail Hodorkovskiin. Hodorkovski on vankileirillä koska hän erehtyi tukemaan taloudellisesti KGB-eversti Vladimir Putinin hirmuhallinnon demokraattista oppositiota.

Jos Suomi ei olisi saavuttanut suurenmoista torjuntavoittoa Talvisodassa, niin myös suomalaisten parhaimmisto olisi murhattu Venäjän toimesta ja loput suomalaiset olisivat joutuneet Venäjän johdon mukaan ”kävelemään Siperiaan”. Kiitos suojeluskuntalaiset, kiitos lotat, kiitos sotaveteraanit!

jussina

Kokoomuslainen lähes puoli vuosisataa. Vapaaehtoista maanpuolustustyötä suunnilleen saman verran. Viron Suojeluskunnan (Eesti Kaitseliit) jäsen enemmän kuin neljännesvuosisadan. Kotisivu: jput.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu